DOKUMENTI

SARADNJA

GALERIJA

SUSRETI

LINKOVI

ARHIVA

 

 Okruzi

PREDSEDNIK

SEKRETAR

SREMSKI

JUŽNOBANATSKI

KOLUBARSKI

PODUNAVSKI

ZAJEČARSKI

JABLANIČKI

ZAPADNOBAČKI

KOSOVSKOMETOH

PČINJSKI

MAČVANSKI

POMORAVSKI

BOR-NEGOTIN

ZLATIBORSKI

Preds.POS KiM

SEVERNOBAČKI

JUŽNOBAČKI

RAŠKI

BRANIČEVSKI

SEVERNOBANATSKI

SREDNJEBANATSKI

ŠUMADIJSKI

NIŠAVSKI

JSO

BEOGRAD

BEOGRAD-Predsed.

VOJVODINA-Pred.

 

 

 

 KOLEKTIVNI UGOVOR

DEKLARACIJA

 

 

Vojvođanska banka zbog pripajanja sa OTP Grup dostavila je nove platne račune za Sindikat pravosuđa Srbije.

za članarinu:

325-9500-600031791-28

sportski susreti:

325-95006000-31792-25

REGIONALNI

   sportski susreti:

325-95006000-31794-19

Sportski. Susreti Pravosuđa

Ohrid 2021.

Prijava .pdf

Rezultati

Fotografije

Susreti ARHIVA

 

 

 

JSOUIKS

 

 

 

PRIGOVOR

.

 

 WebMaster


ATRIUM
PLUS

 

  ROS IZABRAO VD PREDSEDNIKA
24. april 2024.

 

Jednoglasnom odlukom Republičkog odbora, na sednici održanoj posle današnjeg Komemorativnog skupa, za vršioca dužnosti predsednika RO Sindikata izabran je Ivica Cvetković, predsednik GO Beograda.

 

  ODRŽAN KOMEMORATIVNI SKUP
24. april 2024.

 

Danas je u Kamenoj sali Saveza samostalnih sindikata Srbije održan komemorativni skup povodom prerane smrti predsednice našeg sindikata Slađanke Milošević. Komemorativni skup, kojem su prisustvovali članovi porodice preminule predsednice, vodio je član Republičkog odnora Predrag Jocić.

Pored članova Republičkog odbora, skupu su prisustvovali i govorili državni sekretar u Ministarstvu pravde Livija Pavićević, sudija Vrhovnog suda u penziji dr Zoran Ivošević, sekretar SSSS Zoran Mihajlović, predsednica UO Društva sudija Verica Smiljanić, ispred Udruženja tužilaca i CEPRIS Radovan Lazić, kao i Gordana Mihajlović, predsednica i sudija II opštinskog suda u penziji....

.«Opširnije»

  NENADOKNADIV GUBITAK ZA SINDIKAT
16. april 2024.

 

Preran je odlazak i prekratak put kojim je hrabro koračala naša Slađa.

Neustrašiva, slobodoumna, odvažna, izuzetno posvećena poslu koji je obavljala, uvek unapred pripremljena za sve moguće scenarije, koje su joj posao i život postavljali.

Na ovaj poslednji nije imala odgovor.

Na čelu Sindikata pravosuđa Srbije provela je tri mandata, tokom kojih je pokazala izuzetnu spremnost da se bori za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja svakog člana i svih zaposlenih u pravosuđu.

Bila je ugledan sindikalac u Savezu samostalnih sindikata Srbije, gde je bila član Veća i cenjena, kako u zemlji tako i u međunarodnim krugovima.

Izgubila je najvažniju bitku, a Sindikat pravosuđa je izgubio vrhunskog lidera, izuzetnu koleginicu, predanog radnika i nesalomivog borca za pravo i pravdu.

 

 Slađanka će biti sahranjena na beogradskom groblju "Zbeg" u Borči sutra, 17. aprila 2024. godine, u 11.30 časova.

 

Komemorativni skup, povodom iznenadne smrti naše predsednice, zakazan je za sredu, 24. aprila 2024. godine, u 11.30 u "Kamenoj sali" na drugom spratu zgrade SSSS ( Trg Nikole Pašića br. 5 ).

 

  IN MEMORIAM

15. april 2024.

 

 

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević ( 1964 -2024. ) preminula je iznenada u noći između nedelje i ponedeljka, posle kraće bolesti, u šezdesetoj godini.

Vreme i mesto sahrane Sindikat će naknadno objaviti.

 

 
  OBAVEŠTENJE

5. april 2024.

 

Zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo pravde da isplaćuje dodatak za poboljšanje materijalnog položaja i uslova rada državnim službenicima i nameštenicima u sudovima i javnim tužilaštvima, osim zaposlenima u specijalnim sudovima i tužilaštvima, usvojen je na sednici Vlade Srbije 29. marta 2024. godine.

U skladu sa Zaključkom, ministarka pravde donela je rešenje 2. aprila 2024. godine, kojim je odredila iznos od 7.500 dinara za sve, jednako...

.«Opširnije»

  OBAVEŠTENJE

1. april 2024.

 

Zaključak je na sednici Vlade Srbije usvojen ali, iako su predstavnici Ministarstva pravde nakon što su stručni saradnici izrazili neslaganje sa predloženim rešenjem izjavili da će se u narednom periodu obaviti još jedan krug konsulatacija u vezi sa dodatkom za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, na pozive i poruke ne odgovaraju. Bilo kako bilo, na potezu je ministarka pravde koja donosi rešenje.
Tačno je da se pregovaralo o visini i načinu isplate dodatka za poboljšanje materijalnog položaja za ovu godinu još od isplate one izuzetne, isplaćene u decembru pred izbore.

«Opširnije»

  OBAVEŠTENJE

26. mart 2024.

 

Pošto se sa nestrpljenjem i velikim nezadovoljstvom čeka informacija o tome kada će konačno biti usvojen zaključak na osnovu kojeg će ministarka pravde doneti rešenje o isplati dodatka, obaveštavam vas da će, prema rečima pomoćnika ministra pravde Gorana Džafića, predlog zaključka o isplati dodatka za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih biti na ovonedeljnoj sednici Vlade Srbije.

 

  INFORMACIJA KOJA TO NIJE

17. mart 2024.

 

Znamo da sa nestrpljenjem čekate informaciju o tome da li je, konačno posle tri meseca, dogovoren iznos i način isplate dodatka za poboljšanje materijalnog položaja. Ne nije, i ne zna se kada će.

Kao što znate, predlagali smo razne modele u prethodnom periodu. Međutim, nijedan ne odgovara Ministarstvu pravde. I, posle tri meseca, pomoćnik ministra pravde Goran Džafić kaže da bi trebalo da se obave konsultacije sa ministarkom pravde. Do sada, izgleda, to nije bilo moguće.  

«Opširnije»

  USTAVNI SUD ODBACIO NAŠU INICIJATIVU

12. mart 2024.

 

Kao što znate, Sindikat je tokom jula prošle godine podneo inicijativu Ustavnom sudu za ispitivanje ustavnosti člana 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, smatrajući da među radnicima postoji diskriminacija u obračunu godišnjeg boda za izračunavanje penzije. Jednom broju godišnji bod za obračun penzije računa se period od 1970. a drugom broju od 1996. godine.

Naime, radi se o tome da pored lica koja su zaposlena na poslovima sa beneficiranim radnim stažom iz člana 42. pomenutog zakona, na osnovu člana 79. istog zakona taj krug lica se proširuje na sve zaposlene u MUP, BIA, VOA, VBA, bez obzira na to što se u članu 42. stav 2. izričito navodi: ...

«Opširnije»

  VAŽNO !!!

28. februar 2024.

 

UHAPŠEN JE NOVICA ANTIĆ, ALI NIJE ISTINA

Sindikat pravosuđa Srbije pruža podršku Novici Antiću, predsedniku Vojnog sindikata Srbije u borbi za bolji materijalni položaj zaposlenih u Vojsci Srbije.

Vlast može da hapsi predsednike sindikata ali ne može da prikrije istinu da se u Srbiji krše radnička prava i sindikalne slobode koje su garantovane zakonima i Ustavom Republike Srbije.

Zahtevamo od nadležnih organa da obavesti javnost o razlozima policijskog zadržavanja predsednika Vojnog sindikata, a predsedniku Novici Antiću poručujemo da prestane sa štrajkom glađu i da im ne čini uslugu. Borba je tek počela.

Predsednica

Slađanka Milošević 

 

  INFORMACIJA

13 februar 2024.

 

Povodom isplate zaostalog decembarskog dodatka za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u pravosudnim organima, obaveštavamo vas da je, prema rečima predstavnika Ministarstva pravde, došlo do nesporazuma između ministarstava finansija i pravde u tumačenju Zaključka Vlade od prošle godine, koji nesporazum se ogleda u tome da li je za isplatu decembarskog dodatka potreban novi zaključak Vlade ili ne, pošto se “ušlo” u novu budžetsku godinu...

«Opširnije»

  KONAČNO, DA SE POGLEDAMO U OČI

23. januar 2024.

 

MINISTARSTVO PRAVDE

Maja Popović, ministarka pravde

Poštovana,

S obzirom na to da je zbog nepodnošljivo niskih zarada među zaposlenima u sudovima, tužilaštvima i zatvorima veliko nezadovoljstvo, molimo Vas da u što kraćem roku zakažete sastanak u proširenom sastavu, kojem ćete prisustvovati Vi, ministar finansija, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kao i predsednici Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva. Ukoliko niste u mogućnosti da privolite imenovane, potrebno je da se za sastanak delegiraju lica koja imaju uticaj i moć donošenja odluka...

«Opširnije»

  PODRŠKA VOJNOM SINDIKATU

23. januar 2024.

 

Sindikat pravosuđa Srbije pruža podršku Vojnom sindikatu Srbije u borbi za pravo garantovano Ustavom i zakonom o sindikalnom udruživanju i delovanju. Ponašanje određenih rukovodilaca ne čudi, jer se radi o višegodišnjoj antiradničkoj politici u svim sektorima.

Veoma važno za sve radnike jeste to da znaju da je sprečavanje i zabrana sindikalnog i drugog udruživanja krivično delo propisano članom 152 Krivičnog zakonika. Da bi se zaštitila radnička prava, potrebno je jedinstvo, solidarnost, masovnost i lična hrabrost za zameranje samovoljnim poslodavcima. Uz sve ovo, potrebno je i nezavisno pravosuđe koje će kažnjavati kršenje zakona i Ustava...

«Opširnije»

  INFORMACIJA KOJA TO I NIJE

23. januar 2024.

 

Juče, odnosno 22.01.2024. godine, održan je sastanak sa Džafić Goranom koga je delegirala ministarka da razgovara sa sindikalnim predstavnicima.

Zaključili smo da postoji nezainteresovanost poslodavca da poboljša materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu, uzimajući u obzir činjenicu da 10.270 zaposlenih prima zaradu koja je ispod republičkog proseka, ne računajući i određen broj zaposlenih u zatvorima. Odluka o visini dodatka zavisi od finansija. Drugim rečima, to je prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge. Ponižavajuće je da neko ko radi za državu odgovorne poslove nema ni prosečnu zaradu.

Što se tiče neisplaćenog dodatka za decembar, bez obzira na to što je prošlim zaključkom određena isplata i za decembar, prema rečima gospodina Džafića, nisu u mogućnosti da je isplate sada bez novog zaključka Vlade Srbije za ovu godinu.

Sledeće nedelje sledi druga runda razgovora u proširenom sastavu.

  OBAVEŠTENJE

19. januar 2024.

 

Sastanak u Ministarstvu pravde povodom određivanja visine dodatka za poboljšanje materijalnog položaja, koji će se isplaćivati u ovoj godini, zakazan je za ponedeljak, 22. januara 2024. godine.

Pošto je naše obaveštenje, odnosno predlog da se napravi razlika između člana i nečlana sindikata izazvao uznemirenost kod nečlanova, malo da pojasnimo.

To je predlog koji nije usvojen, i pravljenje razlike je pravedno, i to nije izmislio naš sindikat...

 «Opširnije»   

  U PRAVOSUĐU NISU SVI PODJEDNAKO UGROŽENI

15. januar 2024.

 

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Goran Džafić, pomoćnik ministra pravde za materijalno i finansijsko Poslovanje

Beograd

Poštovani,

U skladu sa usmenim dogovorom, predlažemo da se odrede parametri na osnovu kojih će se izvršiti selekcija među zaposlenima, odnosno odrediti ko su zaposleni kojima je zaista neophodan dodatak za poboljšanje materijalnog položaja. Nisu svi jednako finansijski ugroženi.

 «Opširnije»   

  HOĆEMO SASTANAK SA DIRIGENTIMA

12. decembar 2023.

 

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Maja Popović, ministarka pravde

Beograd

Veza: Vaš broj 401-00-74/2023-10-1 od 4. decembra 2023. godine

 

Poštovana,
U vezi sa Vašim rešenjem, pod prethodno navedenim brojem i datumom, obaveštavamo Vas da je isto izazvalo veliko nezadovoljstvo kod zaposlenih, a pre svega kod nas kao institucionalnog socijalnog partnera. Smatramo da ste ovakvim rešenjem unizili dostojanstvo svih zaposlenih a nas stavili pred svršen čin...  

 «Opširnije»   

  INFORMACIJA : SINDIKALNA OBUKA U NOVOM PAZARU

20. novembar 2023.

 

Sindikat pravosuđa Srbije organizovao je seminar za predsednike pripadajućih sindikalnih organizacija osnovanih u tužilaštvima, sudovima i zatvorima. Ovaj skup održan je u Novom Pazaru, u periodu od 17. do 19.11.2023. godine.

Tema seminara bila je kolektivno pregovaranje i postupak pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova.

 «Opširnije»   

  PODRŠKA ISTINI I DOSLEDNOSTI

10. novembar 2023.

 

Sindikat pravosuđa Srbije pruža snažnu podršku Valentini Krstić, načelnici Službe za obuku i upošljavanje u KPZ Niš, kao časnom, poštenom i doslednom državnom službeniku koja je suspendovana zato što se pridržavala zakona i pravila u radu, i što je dobronamerno skrenula pažnju svom podređenom da ono što je ranije radio ne može da radi u zatvoru... 

 «Opširnije»   

  ISHOD NEIZVESTAN

8. novembar 2023.

 

INFORMACIJA

Dana 7. novembra 2023. godine, održan je sastanak u Ministarstvu pravde kojem su, pored predstavnika oba reprezentativna sindikata, u ime Ministarstva prisustvovali Livija Pavićević, državni sekretar, Goran Džafić, pomoćnik za finansijsko materijalne poslove, Jelena Deretić, pomoćnik ministarke pravde zadužena za pravosuđe, kao i Violeta Pešić i Saša Gegić, savetnici.

Razmatran je naš predlog da se zaposlenima u pravosuđu isplaćuje dodatak u visini od 15.000 dinara, retroaktivno...

 «Opširnije»   

 

  INFORMACIJA ZA ZAPOSLENE

3. novembar 2023.

 

Obaveštavamo vas da je zakazan sastanak u Ministarstvu pravde u utorak, 07.11.2023. godine a povodom naše ranije upućene inicijative zbog novonastale situacije.

Pored toga, obaveštavamo vas i to da se Sindikat pravosuđa Srbije prvi put obratio i Zagorki Dolovac, Vrhovnom javnom tužiocu, za prijem i podršku pravosudnoj administraciji. Predsednici Vrhovnog suda Srbije Jasmini Vasović ovoga puta se nismo obraćali, pošto je ranije našu inicijativu da se sastane sa predstavnicima sindikata odbila i uputila nas na ministarku pravde, pošto administracija, iako radi za sudove, ne spada u njenu nadležnost.

Dopis: klikom na opširnije

 «Opširnije»   

 

  ODRŽITE HITNE SASTANKE – I MI POSTOJIMO

31. oktobar 2023.

 

Poštovani zaposleni državni službenici i nameštenici,

Zbog nedovoljnog broja javnih tužilaca i preopterećenosti poslom, Visoki savet tužilaštva doneo je odluku da se tužiocima isplaćuje dodatak na platu u visini procenta nedostajućeg broja, retroaktivno od maja. Podsećamo vas da sudije godinama unazad, u određenim sudovima, primaju dodatak zbog istog osnova, bez obzira na to koliko radnih dana dolaze na posao. Osoblje, sporadično, u nekim sudovima ostvaruje a u nekim ne ostvaruje dodatak za dodatno opterećenje, i to u visini 8% pod uslovom da su preopterećeni 20 radnih dana, što iznosi oko 3.600 dinara.

 «Opširnije»   

 

  SLUČAJNO ILI NAMERNO - PRAVOSUDNA ADMINISTRACIJA NIJE CILJNA GRUPA

30. oktobar 2023.

 

Naš sindikat je 27. oktobra uputio dopis ministarki pravde Maji Popović u kojem je istaknut zahtev  da se zaposlenima dodatak za poboljšanje materijalnog položaja sa dosadašnjih 6.000 uveća na 15.000 dinara, retroaktivno od maja:

"Poštovana,

Poznato Vam je kao članu Visokog saveta tužilaštva da je doneta odluka da se javnim tužiocima zbog nedostajućeg broja isplaćuje dodatak na platu, i to retroaktivno od maja kada je počela primena novousvojenih pravosudnih zakona.

S tim u vezi, pošto administracija (tužilački pomoćnici, upisničari, zapisničari, vozači, dostavljači…) spada u nadležnost Ministarstva pravde na čijem ste čelu, trebalo bi da Vam bude poznato i to da je viškom posla opterećena i administracija. O ovome smo već razgovarali kada su sudije određenih sudova zbog istog osnova dobijali povišicu..."

 «Opširnije»   

 

  INFORMACIJA ZA ZAPOSLENE

25. oktobar 2023.

 

Dana 24.10.2023. godine, održan je sastanak u Ministarstvu pravde kojem su, pored predstavnika sindikata, prisustvovali državni sekretar Livija Pavićević i pomoćnik ministra pravde za finansijsko-materijalno poslovanje Goran Džafić.

Teme su bile: poseban zakon o pravosudnoj administraciji, pravilnik o solidarnoj pomoći, zarade zaposlenih, dodatak za poboljšanje materijalnog položaja, promena statusa pravosudne straže, novi pravilnik o merilima za određivanje potrebnog broja sudskog i javnotužilačkog osoblja, kao i jednokratna pomoć za zaposlene u zatvorima.

Da počnemo redom, mada ne znamo kako da izbegnemo spominjanje politike kada u Srbiji sve zavisi od političke volje. Ali, pokušaćemo...

 «Opširnije»   

  ZAHTEV MINISTRU NADLEŽNOM ZA RADNE ODNOSE I PLATE U DRŽAVNIM ORGANIMA

14. septembar 2023.

 

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE

Lično za ministra Aleksandra Martinovića

Gospodine ministre,

S obzirom na to da se nalazite na čelu ministarstva nadležnog za radne odnose i plate u državnim organima, molimo Vas da nas obavestite da li ste i šta preduzeli kako bi se poboljšao materijalni položaj zaposlenih u državnim organima. Podsećamo Vas da ste nas na jedinom sastanku sa Vama kada smo pregovarali o kolektivnom ugovoru uveravali da ćemo u međuvremenu još pregovarati i da ćete nas imati u vidu a pre usvajanja Budžeta.

 «Opširnije»   

  NEJEDNAKO U STAROST

25. avgust 2023.

 

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Inicijativu Ustavnom sudu za pokretanje postupka ispitivanja ustavnosti člana 79. Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju koji deli osiguranike, odnosno penzionere. Jednima se godišnji koeficijent za obračun visine penzije uzima period od 1970. a drugima od 1996. godine.

 

PREUZMI INICIJATIVU

  PODRŠKA PREDSEDNIKU VOJNOG SINDIKATA SRBIJE

4. avgust 2023.

 

OTKAZ KAO ZAHVALNICA

Sindikat pravosuđa Srbije pruža snažnu sindikalnu podršku Novici Antiću, predsedniku Vojnog sindikata Srbije, koji je drugi put dobio otkaz u službi zbog istog navodnog disciplinskog prekršaja iz 2018. godine iako su i disciplinski prekršaj i kazna zastareli. Zbog prvog otkaza pet godina je vodio pravne bitke pred srpskim pravosuđem koje je presudilo u njegovu korist...

 «Opširnije»   

  INICIJATIVA USTAVNOM SUDU

27. jul 2023.

 

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je inicijativu Ustavnom sudu za pokretanje postupka ocene ustavnosti odredbe člana 264. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija - zbog diskriminacije zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno zatvorima, jer smo uočili razliku u isplati otpremnine prilikom ostvarivanja prava zaposlenih na penziju...

 «Opširnije»   

  OBAVEŠTENJE

7. jun 2023.

 

Poseban kolektivni ugovor za državne organe potpisan je i objavljen u "Službenom glasniku" broj 44/23.

Tekst ovog dokumenta moguće je preuzeti u   .pdf   i   .docx  ektenziji, kao i tekst PKU o izmenama i dopunama PKU za državne organe za 2023. godinu.

  IZJASNITE SE

19. maj 2023.

 

Poštovani članovi i nečlanovi Sindikata,

Kao što znate završeni su pregovori oko Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe koji ističe 31. maja 2023. godine.

Sindikat uprave RS i SOPOS doneli su odluku da potpišu Poseban kolektivni ugovor za državne organe.

Republički odbor našeg sindikata doneo je odluku da ne potpiše kolektivni ugovor.

 «Opširnije»   

 

  INFORMACIJA ZA ČLANOVE

17. maj 2023.

 

Dana 16.05.2023. godine, održana je proširena sednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije. Pored članova RO, sednici su prisustvovali predsednici sindikalnih organizacija iz pripadajućih zatvorskih ustanova, kao i članovi Beogradskog odbora koji nisu članovi Republičkog odbora. Potrebu za održavanjem proširene sednice izazvala je poslednja runda pregovora oko kolektivnog ugovora za državne organe i još neka pitanja koja su od značaja za zaposlene u pravosuđu. S tim u vezi, sednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva pravde - državni sekretar ;a Livija Pavićević, kao i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, gospodin Dejan Carević...

 «Opširnije»   

  BESMISLENO A POKRIVENO PAPIRIMA?!

5. april 2023.

 

INSTITUT ZA MEDICINU RADA SRBIJE

„Dr Dragomir Karajović“

Direktoru

Beograd

Deligradska 29

Poštovani,
Vaša ustanova vršila je procenu radnih mesta u Specijalnoj zatvorskoj bolnici i donet je Akt o proceni rizika na radnom mestu gde ste tada izveli zaključak da je „Zbog emocionalnog opterećenja zaposlenih na koje se postojećim merama bezbednosti ne može uticati, potrebno skratiti ukupan broj radnih sati na 36 sati nedeljno i godišnji odmor svih zaposlenih produžiti za deset radnih dana, kao što je određeno posebnim kolektivnim ugovorima u svim psihijatrijskim bolnicama za koje je nadležno Ministarstvo zdravlja“...

 «Opširnije»   

  OBAVEŠTENJE

30. mart 2023.

 

Dana 28.03.2023. godine, održan je drugi sastanak u vezi sa Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe, koji ističe 31. maja 2023. godine.

Da se podsetimo. Prema Zakonu o radu, kolektivni ugovor može i trebalo bi da utvrdi veća prava i povoljnije uslove rada od prava i uslova određenih zakonom. Može da utvrdi i prava kojih nema u zakonu, osim ako zakonom nije drugačije određeno. Kada ugovor sadrži povoljniju odredbu od zakonske, na zaposlenog se primenjuje ta povoljnija odredba iz ugovora a ne zakona. Kada ugovor ima odredbu koje nema u zakonu, zaposleni ostvaruje pravo utvrđeno kolektivnim ugovorom. Dakle, iz ovoga proizlazi da je kolektivni ugovor usklađen sa zakonom i kada se od njega razlikuje, s tim što ta razlika može da postoji ali samo u korist zaposlenog...

 «Opširnije»   

  OBAVEŠTENJE

16. mart 2023.

 

Kako Poseban kolektivni ugovor za državne organe važi do maja 2023. godine, stigao je poziv iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za otpočinjanje pregovora u vezi sa zaključivanjem novog kolektivnog ugovora.

Prvi sastanak za pregovore zakazan je za ponedeljak, 20. marta 2023. godine.

  OSNOVICE ZA OBRAČUN PLATA

7. februar 2023.

 

Osnovice za obračun plata u javnim službama i državnim organima. Preuzeto sa Paragraf.rs. Klikni na LINK ili Opširnije.

 «Opširnije»   

  HOĆEMO ISTE USLOVE ZA PENZIONISANJE

26. januar 2023.

 

VLADA SRBIJE

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Ministarstvo pravde

Zaštitnik građana

Beograd

Poštovani, zahtevamo iste uslove za penzionisanje. Ustav Republike Srbije garantuje da su pred zakonom svi jednaki i da svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije. A da li je baš tako?

Na primer, Zakonom o penzijsko invalidskom osiguranju, propisano je da jednom broju zaposlenih godišnji lični koeficijent predstavlja odnos ukupne zarade osiguranika, odnosno osnovice osiguranja, počev od 1. januara 1970. godine. Drugom, odabranom broju osiguranika, za izračunavanje godišnjeg ličnog koeficijenta uzima se period od 1. januara 1996. godine...

 «Opširnije»   

  SREĆNI PRAZNICI !!!

30. decembar 2022.

 

 

  ZAHTEV ZA UČEŠĆE U JAVNOJ RASPRAVI

2. decembar 2022.

 

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE – predsedniku

i

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava - predsedniku

Beograd

Poštovani,

Obraćam vam se u ime četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u pravosuđu, vojsci, prosveti, kao i Sindikata lekara i farmaceuta, odnosno u ime svih radnika Republike Srbije, koje Vlada Srbije kao najveći poslodavac svesno diskriminiše, kršeći sopstvene zakone.

 «Opširnije»   

  SAVET EVROPE - ODELJENJE EVROPSKE SOCIJALNE POVELJE

15. novembar 2022.

 

Obraćamo vam se u ime zaposlenih u pravosuđu, vojsci, prosveti, zdravstvu, nauci, kulturi… radi zaštite ekonomsko-socijalnih prava zaposlenih u Srbiji jer se zakoni krše, ne primenjuju ili se primenjuju selektivno i zato što ne postoji pravna sigurnost.

Naime, Zakon o radu propisuje da zaposleni ima pravo na naknadu troškova za ishranu u toku rada (topli obrok), kao i na regres za godišnji odmor. Propisom je određeno i to da se na platnoj listi ove naknade posebno iskazuju, i to u novcu. Svakako, zakonska obaveza poslodavca trebalo bi da bude pravo radnika. Ali, u Srbiji to nije slučaj.  

 «Opširnije»   

  SINDIKAT: DRŽAVA IMA PARA ZA PENALE, A NEMA ZA TOPLI OBROK RADNICIMA

20. oktobar 2022.

Zaposleni u vojsci, prosveti, zdravstvu, pravosuđu, godinama ne ostvaruju pravo na topli obrok i regres za godišnji odmor. Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije ukazuje da je najveći problem sa zaposlenima u ovim delatnostima koji primaju minimalac i tužili su državu za neisplaćene naknade - "Prvo su dobijali sporove, a onda je Vrhovni kasacioni sud zauzeo suprotan stav - od onoga da bez sumnje u minimalnoj zaradi nema toplog obroka i regresa do toga da su ove naknade sadržane u koeficijentu plate...

 «Opširnije»   

(VIDEO)

  SINDIKATI REŠILI DA SE ŽALE EVROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA

18. oktobar 2022.

 Ministarstvo finansija krši zakone zbog toplog obroka i regresa

 

Dok su primanja u tajnim službama dobra, kako smo juče čuli od predsednika Vučića, u javnim preduzećima sindikati se žale na male plate, topli obrok i regres. Predstavnici sindikata zaposlenih u vojsci, prosveti, zdravstvu i pravosuđu tvrde da skoro pola miliona ljudi ne prima ili prima umanjene nagrade. Odgovore traže od Ministarstva finansija, tvrde krši se nekoliko zakona.

Izvor: NOVA.RS (Video)

 

  NAJAVA ZAJEDNIČKE KONFERENCIJE ZA MEDIJE

14. oktobar 2022.

 Zajednička konferencija za medije sindikata zaposlenih u pravosuđu, prosveti, vojsci i zdravstvu

Ponedeljak, 17. oktobar u 12 časova

Sala za konferencije Vojnog Sindikata Srbije, u Beogradu, Ul. Braće Jugović 21.

 

Tema: Kako i ko planira budžet za 2023, kako vlast diskiminiše zaposlene u prosveti, pravosuđu, vojsci i zdravstvu i zaštita ekonomsko – socijalnih prava zaposlenih u Srbiji pred institucijama EU...

 «Opširnije»   

  PREDSEDNIK SUDA GODINAMA "POTKRADA" DRŽAVNE SLUŽBENIKE U KORIST BUDŽETA

11. oktobar 2022.

 

VISOKI SAVET SUDSTVA
Disciplinskom tužiocu
Beograd
Resavska 42
Na osnovu člana 64. Zakona o sudijama, podnosimo
INICIJATIVA ZA POKRETANjE DISCIPLINSKOG POSTUPKA
Protiv:
MILETE BEZAREVIĆA, predsednika Osnovnog suda u Prijepolju, Valterova ulica broj 71,

 • Zbog disciplinskog prekršaja iz člana 90. stav 1. alineja 9 – očigledno nekorektno postupanje prema učesnicima u sudskim postupcima i zaposlenima u sudu.

R a z l o z i:

 «Opširnije»   

  POLITIČKA VOLJA JE RADNIČKA NEVOLJA

5. oktobar 2022.

 

ANA BRNABIĆ, predsednik Vlade

 

Gospođo predsednice tehničke i buduće Vlade,

Zahtevamo od Vas da pre nego što dostavite Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu, planirate i odredite visinu naknade troškova za ishranu u toku rada (topli obrok) i visinu regresa za korišćenje godišnjeg odmora za zaposlene u pravosudnim organima Srbije u skladu sa Zakonom o radu i Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe....

 «Opširnije»   

  U PRAVOSUĐU NEMA NIKOG KO BI BIO SRPSKA LAURA KOVEŠI

3. oktobar 2022.

 

O pravosuđu iz sindikalnog direktnog pogleda sa strane.....

Klikom OVDE ili na sliku sa strane odgledaj emisiju. 

  SELEKTIVNE POVIŠICE PRAVE RAZDOR

23. avgust 2022.

 

VISOKI SAVET SUDSTVA

Beograd

Resavska 42

Poštovani članovi Visokog saveta sudstva,

Imajući u vidu činjenicu da Visoki savet sudstva donosi odluke o povećanju plata sudija zbog uvećanog obima posla ili nedostajućeg broja sudija a da se, sa druge strane, ne donose takve odluke i za zaposlene kojih takođe nedostaje i koji su istovremeno podjednako opterećeni, predlažemo da zakažete sednicu Visokog saveta sudstva i sve odluke o selektivnom povećanju plata sudija stavite van snage...

 «Opširnije»   

  DOPUNOM ZAKONA O SUDIJAMA DO PRODUŽENjA SUDIJSKE FUNKCIJE

5. jul 2022.

 

Zalažući se za produženje radnog veka sudija ”Savez udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske”, na nedavnom održanom kongresu u Budvi, usvojio je inicijativu da se izmeni odredba Zakona o radu po kojoj zaposlenom prestaje radni odnos po sili zakona sa navršenih 65 godinom života. Ovo je 1. jula 2022. godine objavljeno u ”Politici” .

Produženje mandata sudije jeste dobra ideja, ali smetnja njegovoj realizaciji nije Zakon o radu, već Zakon o sudijama.

 «Opširnije»   

  INFORMACIJA SA SASTANKA KOD MINISTARKE PRAVDE

26. maj 2022.

 

Na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije, održan je sastanak u Ministarstvu pravde 25.05.2022. godine, kojem su prisustvovali Maja Popović, ministarka pravde, Jelena Deretić, pomoćnica ministarke za Sektor pravosuđa, Goran Džafić, pomoćnik ministarke za materijalno-finansijsko poslovanje i Vladimir Vinš, pomoćnik ministarke pravde za međunarodnu saradnju i strateško planiranje.

Maja Popović, ministarka pravde, predstavila je buduće aktivnosti koje su u vezi sa izmenjenim Ustavom, a koje bi trebalo da se završe do februara 2023. godine i odnose se na usvajanje novih ili izmenu i dopunu postojećih pravosudnih zakona. S tim u vezi, obavestila nas je da se planira i izmena zakonodavnog okvira o sudskom, odnosno javnotužilačkom osoblju. Inače, kada je reč o zaposlenima, ministarka je rekla da je u saradnji sa Ministarstvom finansija potpisala kadrovski plan za 2022. godinu koji predviđa...

 «Opširnije»   

  POSEBAN ZAKON O PRAVOSUDNOJ ADMINISTRACIJI ?

16. maj 2022.

 

Poštovana,

Molimo Vas da zakažete sastanak sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije,

Naime, pošto su osnovane radne grupe za usaglašavanje pravosudnih zakona sa izmenjenim Ustavom, predlažemo da tema sastanka bude poseban zakon o pravosudnoj administraciji ili da se u Zakon o sudijama, odnosno Zakon o javnom tužilaštvu, unesu odredbe o sudskom, odnosno javnotužilačkom osoblju.

Naglašavamo da smo se obraćali i Jasmini Vasović, predsednici Vrhovnog (kasacionog) suda i Visokog saveta sdustva, koja nas je uputila na Vas, navodeći da ona nije nadležna i da ste Vi prava adresa. Iz razgovora sa predsednicom Jasminom Vasović izveli smo zaključak da će administracija ostati u nadležnosti Ministarstva pravde.

 «Opširnije»   

  NASTAVAK VAŽENJA PKU ZA DRŽAVNE ORGANE

9. maj 2022.

 

Na sednici Republičkog odobra Sindikata pravosuđa Srbije, održanoj 19. aprila 2022. godine, doneta je odluka da se potpiše sporazum o produženju važenja Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe za godinu dana, odnosno do 31.05.2023. godine.

S tim u vezi, ugovorne strane potpisale su Sporazum o produženju roka važenja ugovora 29. aprila 2022. godine, kada je istog dana i objavljen u „Sl. glasniku RS“, broj 51/22.

 

 «Opširnije»  

  VAŽNO ZA ZAPOSLENE U ZATVORSKIM USTANOVAMA

29. mart 2022.

 

Povodom zahteva za nagrađivanje zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, obaveštavamo vas da je gospodin Milan Tanasković, pomoćnik za materijalno-finansijske poslove direktora Dejana Carevića, u telefonskom razgovoru, zamolio za strpljenje zaposlenih ne duže od dve nedelje, s tim što je naglasio da postoje i dobra volja i finansijska sredstva da se zaposleni finansijski motivišu. Da li reč ima težinu, saznaćemo uskoro.

Zakon o radu propisuje da se zaposlenima garantuje jednaka zarada za rad iste vrednosti gde se zahteva isti stepen stručne spreme, obrazovanja, znanja, veština i sposobnosti, u kom radu je ostvaren jednak radni doprinos uz jednaku odgovornost. Međutim, stvarnost je drugačija...

Preuzmi Pravilnik o benificiranom stažu

 «Opširnije»  

  INICIJATIVA ZA PROMENU PRAVILNIKA

9. mart 2022.

 

Ministarstvo pravde

UPRAVA ZA IZVRŠENjE KRIVIČNIH SANKCIJA

Za Dejana Carevića, direktora
Poštovani gospodine Careviću,

Uzimajući u obzir činjenicu da revizija Pravilnika o utvrđivanju radnih mesta, odnosno poslova u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem („Sl. glasnik RS“, br. 87/2005 i 86/2011) nije vršena više od deset godina, kao i da se zbog toga u zatvorima ista radna mesta različito vrednuju, podnosimo inicijativu za promenu navedenog pravilnika.

 «Opširnije»  

 

  NEUJEDNAČENOSTI U SRPSKIM ZATVORIMA

22. februar 2022.

 

Imajući u vidu činjenicu da Pravilnik o utvrđivanju radnih mesta, odnosno poslova u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem („Sl. glasnik RS“, br. 87/2005 i 86/2011) nije usklađen sa pravilnicima o sistematizaciji radnih mesta i stvarnim stanjem, Sindikat se obratio upravnicima zatvora sa molbom da nam dostave pravilnike o sistematizaciji radnih mesta u ustanovi kojom rukovode kako bismo izvršili poređenja i utvrdili neujednačenosti. Svrha našeg zahteva nije ugrožavanje bilo čije bezbednosti nego otklanjanje uočenih nepravilnosti.

 «Opširnije»  

  ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLATAMA

9. februar 2022.

 

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika objavljen je u "Službenom glasniku", broj 14/22 od 07.02.2022. godine.

(U prilogu navedeni zakon).

Prema Zakonu, osnovna plata određuje se množenjem koeficijenta sa osnovicom za obračun i isplatu plata. Osnovica je jedinstvena i utvrđuje se za svaku budžetsku godinu.

Osnovica za obračun i isplatu plata državnih službenika i nameštenika u „tipičnim“ sudovima, tužilaštvima i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija iznosi 25.881,79 dinara koja se množi sa koeficijentom radnog mesta i tako se određuje osnovna plata.

 «Opširnije»  

  VESTI

3. februar 2022.

 

Cilj sastanka održanog 31.01.2022. godine u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave povodom Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe bio je da se reprezentativni sindikati izjasne o sledećem:

 1. Da se potpiše sporazum kojim se produžava važnost sadašnjeg kolektivnog ugovora, sa rokom važenja po dogovoru na godinu ili tri godine;
 2. Da se potpiše sporazum kojim se produžava važnost sadašnjeg kolektivnog ugovora i aneks ugovora sa eventualnim predlozima koje odobri Ministarstvo finansija;
 3. Da se ne potpiše ništa jer ugovor važi do kraja maja i da se u propisanom roku otpočne sa pregovorima za novi kolektivni ugovor.

 «Opširnije»  

  AKTUELNOSTI

28. januar 2022.

 

Zakon o izmenama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, nakon javne rasprave, nalazi se u Narodnoj skupštini i čeka se sednica za njegovo usvajanje.
U ponedeljak, 31.01.2022. godine, održaće se sastanak u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave za nastavak rasprave oko Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe...

 «Opširnije»  

  SREĆNI PRAZNICI

31. decembar 2021.

 

 

   VAŽNO OBAVEŠTENJE – REŠENJE NA POMOLU

13. decembar 2021.

 

Kao što vam je poznato, na sastanku održanom u Ministarstvu pravde 30.11.2021. godine, naš sindikat odbio je ponuđene predloge Ministarstva, s tim što su obe strane ostavile "odškrinuta" vrata za dalje pregovore. U međuvremenu, uputili smo novi dopis Ministarstvu pravde sa molbom da se još jednom pažljivo razmotri zahev sindikata koji je opravdan i nije odraz pohlepe i drskosti nameštenika, već potreba da se ispravi višegodišnji uočeni nesklad koji postoji u zaradama zaposlenih sa istim opisom posla i vrednovanju opterećenosti...

 «Opširnije»  

   INFORMACIJA

30. novembar 2021.

 

Sastanku u Ministarstvu pravde prisustvovali su i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i predstavnica Ministarstva finansija.

Naš poslodavac, plašeći se da ne poremeti sistem plata u državnim organima ponudio je na sastanku korekciju koeficijenta nameštenika IV vrste sa 1.5 na 1.65, zanemarujući činjenicu za koju smo tada saznali da u pravosudnim organima Srbije nedostaje 2.500 administrativnih radnika, bilo u statusu državnih službenika, bilo u statusu nameštenika.

Drugi zahtev Sindikata da se zaposlenima koji opslužuju “preopterećene sudije” isplati dodatak za opterećenost u istom procentu kao i sudijama, odnosno od 15%, odbijen je. Ministarstvo finansija protivi se da se zaposlenima zbog uvećanog obima posla isplaćuje dodatak čak i prema sada postojećoj zakonskoj odredbi u visini od 8%  .

 «Opširnije»  

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

26. novembar 2021.

 

Imajući u vidu činjenicu da je sednica Gradskog odbora Beograda trebalo da se održi juče, obaveštavamo vas da sednica nije zakazana jer su predstavnici poslodavca tražili dodatno vreme za razmatranje sindikalnih zahteva.

S tim u vezi, obaveštavamo vas i to da je juče stigao poziv za novi sastanak povodom zahteva SIndikata, koji će se održati u Ministarstvu pravde u utorak, 30.11. 2021. godine, sa početkom u 13.00 časova.

Sindikat

   UMESTO SOCIJALNOG DIJALOGA – ZALUĐIVANJE

23. novembar 2021.

 

Ako ste očekivali spektakularne rezultate i istinski dijalog sa jučerašnjeg sastanka granskih sindikata sa premijerkom i ministrima rada i finasija, u velikoj ste zabludi.

Kao što smo u objavi dan pre napisali – bod u gostima, bez borbe osvojila je Vlada, jer ovo je bilo samo prikupljanje političkih poena pred izbore i stvaranje privida da Vlada Srbije uvažava sindikate. Budžet je ranije, pre sastanka dostavljen Skupštini na usvajanje.

Vlada Srbije ne uvažava sindikate. I nije sve do njih, nešto je i do nas. Predstavnici Vlade, na primer, mogli su a nisu da upute izvinjenje predstavnicima radničke klase zbog neispunjenog obećanja iz 2018. godine da će se minimalna zarada izjednačiti sa minimalnom potrošačkom korpom 2021. godine. .

 «Opširnije»  

   GOSTOVANJE PREMIJERKE I MINISTRA FINANSIJA

20. novembar 2021.

 

Obaveštavamo vas da će Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije i Siniša Mali, ministar finansija, gostovati u Savezu, u ponedeljak, 22.11.2021. godine.

Uspeli su da odvoje dva sata za 30 predsednika granskih sindikata. Duboko im se zahvaljujemo na tome.

Da li će i koliko najavljeni sastanak biti u funkciji sagledavanja i iznalaženja mera za rešavanje sindikalnih zahteva, odnosno poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa zaposlenih, u znatnoj meri zavisi i od predsednika sindikata.

Prema našem mišljenju, ovakvi sastanci sa sindikatima trebalo bi da se održavaju pre nego što se budžet dostavi Narodnoj skupštini na usvajanje. Kako to nije učinjeno, bojimo se da je ovaj sastanak osmišljen kako bi Vlada kao najveći poslodavac zabeležila još jedan poen, ovog puta u gostima, zbog „konstruktivne saradnje i korektnog dijaloga“ sa sindikatima.

Sindikat  

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

19. novembar 2021.

 

Dana 18.11.2021. godine, održan je sastanak u Ministarstvu pravde, kao što smo prethodno najavili. Poslodavac još uvek nije u dovoljnoj meri sagledao naše skromne i opravdane zahteve. Prvi je da se nameštenicima kojih ima manje od 3.000 povećaju koeficijenti jer ne napreduju i na istom koeficijentu “zakucani” su godinama. To bi bilo trajnije rešenje za nameštenike. Drugi je da se uvede koeficijent opterećenja za zaposlene u pojedinim parničnim odeljenjima.

 «Opširnije»  

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

17. novembar 2021.

 

Zbog velikog nezadovoljstva oko odugovlačenja povodom izmena i dopuna Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, kojima bi se popravio položaj zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, kao i drugih problema koji muče zaposlene, Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije održao je sednicu 16. novembra 2021. godine.

Na sednici smo se podsetili zašto se potpisuje kolektivni ugovor. - Kolektivni ugovor trebalo bi da bude povoljniji od zakona i potpisuje se u korist radnika. Kada bi naš poslodavac, Vlada Srbije, zaista brinula o radnicima kao što u javnosti predstavlja, radnička klasa u Srbiji imala bi opšti kolektivni ugovor ili takozvani krovni koji bi važio za sve radnike.

 «Opširnije»  

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

16. novembar 2021.

 

Dana 15.11.2021. godine, održan je sastanak u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koji je trebalo da liči na pregovore, pošto je prethodni sastanak, 29.10.2021. godine, odložen, jer se nisu pojavili predstavnici Ministarstva finansija.

Međutim, ovoga puta pojavila se predstavnica Ministarstva finansija, koja nije imala stav.

 «Opširnije»  

  SAOPŠTENJE – VAŽNO.... VAŽNO

5. novembar 2021.

 

Sindikat pravosuđa Srbije, nezadovoljan budžetskim predlogom o povišicama zarade za 2022. godinu, kao i bojkotom Ministarstva finansija izraženim tokom pregovora oko izmena i dopuna Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, sprovodi anketu među zaposlenima (jer se kolektivni ugovor ne primenjuje samo na članove sindikata nego na sve zaposlene) koji bi trebalo da se izjasne o dva predloga. Prvi je delimična ili totalna obustava rada u pravosudnim organima a drugi je zahtev za smenu čelnih ljudi u Ministarstvu pravde.

 «Opširnije»  

  IZJASNITE SE

1. novembar 2021.

 

Kao što vam je poznato, Sindikat pravosuđa Srbije podneo je inicijativu za izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe krajem 2019. godine. Tim izmenama i dopunama, akcenat smo stavili na poboljšanje statusa nameštenika, kao i „oživljavanje“ odredbi o toplom obroku i regresu koje su za zaposlene u pravosuđu mrtvo slovo u zakonu. U vezi sa tom inicijativom održan je sastanak u januaru 2020. godine a nakon toga je došla korona koja je do dan-danas izgovor za sve. 

 «Opširnije»  

  VAŽNO, VAŽNO !!!

1. novembar 2021.

Molim sve zaposlene da posete Republički fond za penizijsko i invalidsko osiguranje kako bi proverili da li im je izvršena uplata doprinosa za sve godine radnog staža. Dovoljno je da se ode do filijale Fonda PIO sa ličnom kartom i dobiće se traženi izveštaj.

Ovo zbog toga što sam lično izvršila proveru i uvidom u dobijeni izveštaj od Fonda PIO utvrdila da mi nedostaje pet godina radnog staža, odnosno da doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje nisu uplaćeni za 2010, 2011, 2012, 2013. i 2014. godinu iako sam sve vreme radila. Odgovor na pitanje kako je moguće da se isplaćuje zarada bez uplaćivanja doprinosa postavićemo resornom ministarstvu, kao i Fondu PIO.

 «Opširnije»  

  ODLOŽEN SASTANAK U MINISTARSTVU DULS

29. oktobar 2021.

 

Sastanak oko izmena i dopuna Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe nije održan, jer nisu dosli predstavnici Ministarstva finansija.  

 

  POZIV ZA PREGOVORE ZA PKU ZA DRŽAVNE ORGANE

27. oktobar 2021.

Posle nekoliko odlaganja, konačno je iz Ministarstva državne uprave i loklne samouprave stigao poziv za sastanak u vezi sa izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe.

Sastanak je zakazan za četvrtak, 28. oktobra, u 13 sati.  

  VAŽNO OBAVEŠTENJE

11. oktobar 2021.

Obaveštavamo zaposlene u pravosuđu da je Vlada Srbije na svojoj sednici, održanoj 07.10.2021. godine, donela rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, o čemu prilažemo izvode iz „Službenog glasnika“, broj 96/21.

Iz navedenih rešenja uočava se da sredstva dodeljena pravosuđu neće biti dovoljna da se do kraja godine isplate obavezni troškovi poslodavca a prava zaposlenih.

 «Opširnije»  

  PODSETNIK I ZAHTEV MINISTARSKI PRAVDE ZA SASTANAK

8. oktobar 2021.

Poštovanа,

Prošlo je skoro godinu dana od našeg sastanka, posle kojeg smo vam u pisanoj formi dostavili predloge za otklanjanje iščašenja koja postoje u pravosuđu.

Imajući u vidu protek vremena, kao i to da do danas:

 • niste izmenili pravilnike o merilima za određivanje broja sudskog i javnotužilačkog osoblja;
 • da se korekcije koeficijenata nameštenika nije dogodila;
 • činjenicu da su računi većine pravosudnih organa u blokadi;
 • da preopterećeni zaposleni usled povećanog obima posla u određenim parničnim odeljenjima određenih sudova zbog tužbi građana protiv banaka i tužbi zaposlenih lica sa minimalnom zaradom zbog toplog obroka i regresa, nisu dobili povišicu a sudije jesu;
 • činjenicu da nedostaje novca za isplatu zakonskih prava zaposlenih u pravosuđu do kraja godine, bilo bi dobro da sa reči pređete na dela.

   «Opširnije»  

  OBAVEŠTENJE ZA SVE ZAPOSLENE

7. oktobar 2021.

S obzirom na to da naknada za dolazak na posao i odlazak sa posla nije uplaćena, kontaktirali smo Ministarstvo pravde kako bismo došli do saznanja o čemu se radi.

Prema rečima predstavnika Ministarstva pravde – nema para. Naime, Ministarstvo pravde je sačinilo rebalans budžeta koji bi trebalo da bude usvojen na sednici Vlade. Sa nedostatkom novca, kažu u Ministarstvu pravde, kubure još od maja. Sada im za sva obavezna prava zaposlenih do kraja godine nedostaje 280 miliona dinara. Kažu i to da zavise od Ministarstva finansija koje nema razumevanja.

Inače, dodali su i to da bi sa pozicije od sudskih taksi mogli da isplate naknadu za prevoz, ali bi kasnije nastao problem sa isplatom dodatka za poboljšanje materijalnog položaja.

Na kraju, dodali su i to da se nadaju da će predloženi rebalans odobriti Vlada i da će naknada biti isplaćena sledeće nedelje. Istom prilikom, zamolili su za razumevanje i strpljenje zaposlenih. Molimo zaposlene da ne vređaju predstavnike Ministarstva pravde kada ih zovu kako bi se raspitali o svojim pravima.

Najvažnije pitanje za ministra finansija jeste - gde su pare?!  

 

  VAŽNO OBAVEŠTENJE

7. oktobar 2021.

 

Sindikat pravosuđa Srbije još je tokom maja pokrenuo inicijativu za izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, Akcenat u kolektivnom ugovoru stavljen je na nameštenike kao najniže rangiranu kategoriju zaposlenih u pravosuđu, bez prava na napredovanje. Ovo zbog toga što nameštenici imaju status pomoćnog osoblja a u stvari rade iste poslove kao i državni službenici za niže plate...

 «Opširnije»  

  SASTANAK U NIŠU

28. septembar 2021.

 

Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, održaće sastanak sa zaposlenima u pravosudnim organima Niša, u Apelacionom sudu u Nišu, u četvrtak 30.09.2021. godine, sa početkom u 14.00 časova.

Razlog sastanka jeste nepodnošljiv materijalni položaj nameštenika.

 

  ODGOVOR MINISTARSTVA NE ODGOVARA ISTINI

28. septembar 2021.

 

POVERENIK

ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Poštovani,

Sindikat pravosuđa Srbije zahtevom za informacije od javnog značaja obratio se Ministarstvu finansija.

Naime, zahtevali smo od Ministarstva finansija da nam dostavi informaciju o ukupnom iznosu novca koji se izdvaja iz Budžeta Republike Srbije za plaćanje sindikalnih predsednika i predstavnika u određenim delatnostima. Vlada Srbije, potpisujući kolektivne ugovore sa predsednicima sindikata iz određenih delatnosti , obavezala se da plaća sindikalne predsednike i predstavnike.

 «Opširnije» 

  ZAHTEV SINIŠI MALOM ZA UVID U FINANSIRANJE SINDIKATA

20. avgust 2021.

 

Ministre,

Kao što znate Vlada Srbije, a čiji ste vi član, potpisivanjem kolektivnih ugovora sa određenim sindikatima, kao poslodavac, obavezala se da plaća sindikalne predsednike i predstavnike. Drugačije rečeno, Vlada Srbije podmićuje i kupuje sindikalne predsednike i predstavnike, ali novcem svih građana.

Podsećam vas na član 211. Zakona o radu koji uporno kršite.

Član 211.

Kolektivnim ugovorom ili sporazumom između poslodavca i sindikata kod poslodavca, može se utvrditi pravo na plaćeno odsustvo predstavniku sindikata, radi obavljanja sindikalne funkcije, srazmerno broju članova sindikata.

Ako kolektivni ugovor ili sporazum iz stava 1. ovog člana nije zaključen, lice ovlašćeno za zastupanje i predstavljanje reprezentativnog sindikata kod poslodavca za obavljanje sindikalne funkcije ima pravo:...

 «Opširnije» 

  SIMULACIJA SOCIJALNOG DIJALOGA

14. jul 2021.

 

Sindikat pravosuđa Srbije, zajedno sa sindikatima zdravstva, uprave, obrazovanja, kulture, nauke i predškolaca, prisustvovao je sastanku sa državnim sekretarom u Ministarstvu finansija. Sastanak je bio obična formalnost jer državni sekretar nema ovlašćenja, čak, ni toliko da svojim potpisom potvrdi da je primio sindikalnu inicijativu. Ovo je bila simulacija socijalnog dijaloga.

PREUZMI: Zahteve sindikata javnog sektora

  PREPORUKE ZA NAMEŠTENIKE

15. jun 2021.

 

Nameštenicima predlažemo da urade sledeće:

1. Od svojih rukovodilaca zahtevajte pisane naloge za poslove koje obavljate;

2. Ukoliko ne dobijete pisane naloge slobodno odbite usmena naređenja bez straha jer bi rukovodioci morali da se plaše pošto oni krše zakon a ne vi;

3. Zahtevajte pisanim putem od rukovodilaca da donesu rešenje o privremenom premeštaju i koeficijentu radnog mesta čije poslove obavljate. Ako vam ponude početni koeficijent 1,55 za poslove koje obavljate – ne prihvatajte nego im priložite ocene iz prethodnih godina. Podsećam vas da se nameštenici ocenjuju zbog primene merila o dužini godišnjeg odmora;

4. Posebna napomena jeste da se na svakom pretresu, istrazi ili pritvoru advokatima odmah predstavite da ste nameštenici, odnosno pomoćno osoblje, to jest da ste tu neovlašćeno i nezakonito. ..

 «Opširnije» 

  REGRES I TOPLI OBROK ZA JAVNI SEKTOR NI U PLANOVIMA

27. maj 2021.

 

Republika Srbija

MINISTARSTVO FINANSIJA

Siniša Mali, ministar finansija

Beograd

Ministre,

Imajući u vidu činjenicu da su otpočeli pregovori oko izmena i dopuna Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, kao i to da su pregovori započeti nakon usvajanja Budžeta i Rebalansa budžeta, a posebno zbog toga što prilikom planiranja i sačinjavanja, suprotno kolektivnom ugovoru, sindikati nisu konsultovani, pa tako Budžet ne obuhvata sva zakonska prava zaposlenih, zahtevamo od vas da nam se u pisanom obliku izjasnite zbog čega kao ministar finansija niste planirali novčana sredstva za topli obrok i regres zaposlenih u pravosuđu, državnoj upravi, prosveti, zdravstvu, policiji, vojsci, kulturi i nauci, što ste bili u obavezi...

 «Opširnije» 

  VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE

25. maj 2021.

 

Na sednici Republičkog odbora, održanoj 22. 05. 2021. godine, između ostalih, doneta je odluka da se ove godine organizuju sportski susreti u Ohridu po prethodno potpisanom ugovoru, u periodu od 30.08. do 04.09.2021. godine. Naravno, sve u skladu sa epidemiološkim merama.

Cena aranžmana ostala je ista, odnosno iznosi 155 evra.

Rok za podnošenje prijave za učešće na sportskim susretima je 15.06.2021. godine; Neblagovremene i naknadne prijave neće se uzimati u obzir.  

 «Opširnije» 

  SAOPŠTENJE MEDEL POVODOM 23. MAJA, DANA OPOMENE ZA NEZAVISNOST PRAVOSUĐA

24. maj 2021.

 

Svakog 23. maja, MEDEL odaje počast sećanju na Đovanija Falkonea, italijanskog sudiju ubijenog od strane Mafije 23. maja 1992. godine, obeležavajući ovaj datum kao Dan opomene za nezavisnost pravosuđa.

Nezavisnost pravosuđa nije prazan koncept, već predstavlja kamen temeljac svakog slobodnog i demokratskog društva. Bez slobodnog pravosuđa ne može doći do poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U prethodnoj godini, bili smo svedoci sloma vladavine prava u mnogim zemljama.

 «Opširnije» 

  VAŽNO OBAVEŠTENJE

12. maj 2021.

 

Dana 11. maja 2021. godine, održan je sastanak u Ministarstvu pravde kojem su u ime Sindikata pravosuđa Srbije prisustvovali Ivica Cvetković, Andreja Janković i Slađanka Milošević a u ime Ministarstva pravde Jelena Deretić, pomoćnik ministra pravde iz Sektora za pravosuđe, Goran Džafi&M3;, pomoćnik ministra pravde za materijalno-finansijske poslove, Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Saša Gegić, savetnik.

Teme su bile usvojeni kadrovski plan, nepodnošljiv položaj nameštenika i selektivna povišica.

 «Opširnije» 

  MINISTRAKA PRAVDE HVALI SAMU SEBE, SINDIKALCI JOJ ODGOVARAJU

5. maj 2021.

 

Na navode Sindikata pravosuđa da se zbog odluke ministarstva pravde o selektivnom povećanju plata zaposlenima u najopterećenijim sudovima stvara raskol, juče je odreagovala PR služba tog ministratva, hvalospevom o ministraki Maji Popović i njenoj "kadrovskoj politici koja se sprovodi prvi put od 2014. godine". Sindikat je potom saopštio da su ovakve izjave površne, podsećajući ministarku da s kadrovskim planom - malo kasni.

Nakon što je Sindikat pravosuđa izrazio nezadovoljstvo zbog odluke Visokog saveta sudstva (VSS) i Ministarstva pravde da se povećaju plate sudijama iz pojedinih sudova zbog preopterećenosti poslom, ali ne i ostalim, podjednako ili više opterećenim službenicima tih istih sudova, oglasilo se Ministarstvo pravde koje je njihovo saopštenje nazvalo tendecioznim i zlonamernim, navodeći da je prvi put posle šest godina, ministarka Popović najzaslužnija za uspostavljanje „kadrovskog plana u pravosuđu“... 

 «Opširnije

  SUMRAK ZBOG MORALNE ZAOSTALOSTI

28. april 2021.

 

Sindikat pravosuđa Srbije ogorčen zbog odluke Visokog saveta sudstva o povišici osnovne plate za 15% samo sudijama parničnih odeljenja Prvog osnovnog suda i Trećeg osnovnog suda u Beogradu, Osnovnog suda u Novom Sadu, Prekršajnog suda u Beogradu, kao i Odeljenja za maloletnike Višeg suda u Beogradu, ali bez odluke o povišici zbog istih razloga i njihovim administrativnim pomagačima, uputio je zahtev ministarki pravde Maji Popović da donese odluku o povišici administrativnom osoblju koje radi sa tim sudijama...  

 «Opširnije» 

  INICIJATIVA ZA IZMENE I DOPUNE PKU ZA DRŽAVNE ORGANE

29. mart 2021.

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE
I LOKALNE SAMOUPRAVE
SEKTOR ZA UPRAVLJANJE LJUDSKIM RESURSIMA
 

Beograd

Birčaninova 6

Na osnovu člana 4. stav 2. Zakona o državnim službenicima („Sl. glasnik RS“, br. 79/2005...157/2020) i člana 1. stav 3. u vezi sa članom 79. Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe („Sl. glasnik RS“, br. 38/2019 i 55/2020), podnosim

PREDLOG
ZA IZMENE I DOPUNE KOLEKTIVNOG UGOVORA

Ponavljamo svoj predlog iz decembra 2019. godine, da se dopuni član 2. Kolektivnog ugovora tako što bi isti glasio:  

 «Opširnije»

  DOPIS VISOKOM SAVETU SUDSTVA

19. mart 2021.

 

Poštovani,

Molim vas da mi dostavite odluku Visokog saveta sudstva kojom su uvećane plate sudija parničnog odeljenja zbog uvećanog obima posla na osnovu veliko broja podnetih građanskih tužbi protiv banaka.

Odluka nam je potrebna kako bismo zbog istih razloga zatražili od Ministarstva pravde povišicu za državne službenike i nameštenike koji ih opslužuju jer su oni još opterećeniji, imajući u vidu da rade referate za dvoje i troje sudija.  

 «Opširnije»

  INICIJATIVA ZA KOREKCIJU KOEFICIJENATA

20. mart 2021.

 

Inicijativa Ministarstvu pravde za korekciju koeficijenata nameštenika u sudovima, javnim tužilaštvima i zatvorima, kao i predlog za dodelu priznanja zaposlenima u zatvorima.

 

Molimo Vas da razmotrite mogućnost za promenu, odnosno pomeranje koeficijenata nameštenika u pravosudnim organima Srbije (u sudovima, javnim tužilaštvima i zatvorima) jer ste Vi ministar nadležan za zaposlene u pravosuđu i zato što je nezakonito da postoji koeficijent jedan za nameštenike a da je osnovica za obračun i isplatu plata 23.843 dinara, što množenjem koeficijenta i osnovice dovodi do zarade koja je ispod minimalne, odnosno zakonom garantovane.

 «Opširnije»

  OBAVEŠTENJE

19. mart 2021.

 

U Ministarstvu pravde je 18. marta 2021. godine održan informativni sastanak, kojem su prisustvovali pomoćnici za pravosuđe i finansije – Jelena Deretić i Goran Džafić, kao i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

Teme su bile: nepodnošljiv materijalni položaj nameštenika, promena statusa zaposlenih na određeno vreme i diskriminacija zaposlenih u zatvorima koji nisu ostvarili pravo na pomoć.

 

 «Opširnije

  INICIJATIVA SSSS

8. mart 2021.

 

Ratifikovanje Konvencije o ukidanju nasilјa u svetu rada

Savez samostalnih sindikata Srbije je, povodom Međunarodnog dana žena, svim nadležnim organima u Srbiji uputio inicijativu za ratifikovanje Konvencije br. 190 o ukidanju nasilјa i uznemiravanja u svetu rada.

Imajući u vidu da su žene često žrtve nasilјa i uznemiravanja – na poslu, na ulici, kod kuće, Savez samostalnih sindikata Srbije traži da se, u što kraćem roku, ratifikuje Konvencija broj 190 Međunarodne organizacije rada o ukidanju nasilјa i uznemiravanja u svetu rada.

 «Opširnije»

  MINISTARKA POTPISALA REŠENJE O NAKNADI

26. februar 2021.

 

Ministarka pravde Maja Popović potpisala je 24. februara Rešenje kojim se "određuje novčana naknada radi poboljšanja materijalnog položaja i uslova rada državnim službenicima i nameštenicima koji su u radnom odnosu u sudovima i javnim tužilaštvima u visini 5.500,00 dinara po mesecu, sa pripadajućim porezom".

"Visina naknade iz stava 1. dispozitiva ovog rešenja može se umanjiti ako se smanje prihodi ostvareni po osnovu naplate sudskih taksi".

PREUZMI: Rešenje

  TUŽILAC ŠTITI ŠEFA ZATVORA KOJI JE OŠTETIO DRŽAVU

25. februar 2021.

 

Zamenica tužioca Smiljka Stojanović, iz beogradskog Prvog osnovnog javnog tužilaštva, odbacila je krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg upravnika zatvora "Nova Skela" Milana Pavlovića, koji je za vreme svog mandata odbijao da zaposlenima isplaćuje novac za putne troškove, a koje im je potom dodelio Vrhovni-kasacioni sud na teret budžeta republike Srbije i njenih poreskih obveznika. Prijavu je podneo Sindikat pravosuća još pre tri godine, a na odluku tužiteljke da ne goni upravnika zatvora koji je naneo štetu budžetu, uložio je prigovor.

 «Opširnije»

  ZAKLJUČAK VLADE SRBIJE

17. februar 2021.

 

Na sednici, održanoj 4. februara 2021. godine, Vlada Srbije donela je Zaključak kojim je zadužila Ministarstvo pravde da državnim službenicima i nameštenicima u pravosudnim organima Srbije, osim onima sa duplim platama, isplaćuje naknadu radi poboljšanja materijalnog položaja i uslova rada.

PREUZMI: Zaključak Vlade Srbije

  VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA ZAPOSLENE

28. januar 2021.

 

S obzirom na to da isplata materijalne pomoći zaposlenima kasni, obaveštavam vas da će pomoć, prema rečima pomoćnika ministra za materijalno-finansijske poslove Gorana Džafića, biti isplaćena sledeće nedelje.

Takođe, prema njegovim rečima, do kašnjenja je došlo zbog zastoja u Ministarstvu finansija usled izmena aproprijacija.

 

  SUGESTIJE ZA NACRT STRATEGIJE LJUDSKIH RESURSA

26. januar 2021.

 

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

U skladu sa dogovorom, dostavljamo vam sugestije za Nacrt Strategije ljudskih resursa u pravosuđu za period od 2021. do 2025. godine.

Pre osvrta na Nacrt Strategije, bilo bi poželjno da nam odgovorite na pitanje zbog čega je saglasnost Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, 51 Broj 112-11413/2020 od 31. decembra 2020. godine, oročena do 30. aprila 2021. godine? Šta će biti posle 30. aprila? Da li ovo predstavlja najavu za novo, treće smanjenje broja zaposlenih u pravosuđu i najavu za novu reformu...

 «Opširnije»

  OBAVEŠTENJE

4. januar 2021.

 

Pred Novu godinu, tačnije 30.12.2020. godine, održan je sastanak u Ministarstvu pravde kojem su, pored predstavnika Sindikata pravosuđa Srbije, prisustvovali Jelena Deretić, pomoćnik ministra pravde iz Sektora za pravosuđe, Goran Džafić, pomoćnik ministra pravde za materijalno-finansijske poslove, Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Saša Gegić, savetnik.

Kao što znate, predlozi koje smo uputili ministarki pravde kao prioritetne i ovoga puta bili su tema sastanka.

 «Opširnije»

 

  SREĆNI PRAZNICI

29. decembar 2020.

 

 

 

  ZA PAKETIĆE PO 3.000 DINARA

25. decembar 2020.

 

Na osnovu člana 43. stav 3. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 - US, 72/12, 7/14 -US, 44/14 i 30/18 -dr. zakon), na predlog Generalnog sekretarijata Vlade, Vlada donosi

ZAKLjUČAK

 1. Preporučuje se organima državne uprave, službama Vlade, kao i svim direktnim i indirektnim korisnicima budžeta Republike Srbije, jedinicama lokalne samouprave, kao i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje, (u daljem tekstu: korisnici budžeta) da obezbede iznos 3.000,00 dinara po detetu na ime poklona za Novu godinu - novčanu čestitku za decu zaposlenih za 2021. godinu....

 «Opširnije»

  VAŽNO OBAVEŠTENJE

22. decembar 2020.

 

Kao što znate, pre mesec dana nakon upoznavajućeg sastanka sa gospođom Majom Popović, ministarkom pravde, odgovorili smo na dobijeni domaći zadatak i uputili joj predloge u pisanoj formi. Međutim, iako pravila lepog ponašanja to nalažu, ministarka pravde do danas nije odgovor3.00a o namerama u vezi sa dostavljenim predlozima. U međuvremenu, kontaktirali smo gospodina Gorana Džafića, ministarkinog pomoćnika za finansije (on je zamenio Jelača Slavicu) i uputili mu dva pitanja:

 «Opširnije»

  OBAVEŠTENJE

22. decembar 2020.

 

Prema usvojenom Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, osnovice za obračun i isplatu zarada, počev od decembra ove godine, uvećane su i sada iznose:

 • Za državne službenike i nameštenike u sudovima, tužilaštvima i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija (izvršilačka radna mesta) – 23.843,04 dinara;
 • Za državne službenike i nameštenike u sudovima i tužilaštvima koji ostvaruju platu u duplom iznosu (specijalna izvršilačka radna mesta) – 21.675,48 dinara;
 • Za nosioce pravosudnih funkcija (sudije, tužioce i zamenike javnog tužioca, obične i specijalne) – 37.816,26 dinara;
 • Za lekare u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija – 26.607,45 dinara;
 • Za državne službenike i nameštenike u Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaca i Državnom pravobranilaštvu – 22.550,46 dinara;

 «Opširnije»

  SINDIKATI NE POTPADAJU POD OBAVEZU PLAĆANJA EKOLOŠKE TAKSE

17. decembar 2020.

 

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom saopštila je, nakon obavlјenih konsultacija sa Ministarstvom zaštite životne sredine, da su taksu za zaštitu životne sredine u obavezi da plaćaju samo one organizacije koje imaju registrovanu privrednu delatnost kojom ostvaruju prihod....

 «Opširnije»

  BUDŽET USVOJEN - UKIDANJE ZABRANE NE ZNAČI MNOGO

15. decembar 2020.

 

Od 1. januara 2021. do 31. decembra 2023. u javnom sektoru biće omogućena nova zapošljavanja, na neodređeno i određeno vreme, nakon zabrane koja je trajala osam godina.

Sindikat smatra da to i ne znači mnogo, s obzirom na to da je Budžet usvojen, a kadrovski plan mora da bude usklađen sa obezbeđenim sredstvima...

Klikni OVDE da odgledaš prilog.

 

  PRIPRAVNICI I PRIPRAVNICI - VOLONTERI

3. decembar 2020.

 

Diplomirani pravnici za polaganje pravosudnog ispita moraju da steknu pripravnički staž. Ipak, do ispunjenih uslova da ga polažu ne idu istim putem. Neki se za taj ispit, kojim postaju ravnopravni sa ostalim sudijama, tužiocima i advokatima, spremaju kao pripravnici, a neki kao pripravnici - volonteri. Osim u statusu, razlika je i u materijalnoj satifkaciji. I ne samo u tome.

Imaju iste obaveze, ali drugačija prava. I pripravnici i tzv. pripravnici-volonteri obavljaju pripravnički staž, što im je uslov za polaganje pravosudnog ispita. Međutim, razlikuju ih ugovori i mesečna primanja....

(RTS)

 «Opširnije» 

  OBRAZLOŽENI PREDLOZI ZA NOVU MINISTARKU PRAVDE

24. novembar 2020.

 

MINISTARSTVO PRAVDE

Za Maju Popović, ministarku

Poštovana,
U skladu sa usmenim dogovorom, u prilogu Vam dostavljam obrazložene predloge iznete na održanom sastanku 18. novembra 2020. godine.

Kao prioritete izdvojili smo: 1) izmenu pravilnika o merilima za određivanje sudskog i javnotužilačkog osoblja, 2) proširenje sistematizacija u sudovima, tužilaštvima i zatvorima i 3) korekciju koeficijenata nameštenika.

Na snazi su Pravilnici o merilima za određivanje broja sudskog i javnotužilačkog osoblja iz 2009. godine, koji su objavljeni u „Službenom glasniku RS“, br. 72. i 79/2009). Za prethodnih 11 godina mnogo toga se promenilo u pravosuđu.

 «Opširnije»

  OBAVEŠTENJE

19. novembar 2020.

 

Na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije 18. novembra 2020. godine je u Ministarstvu pravde održan sastanak s ministarkom pravde Majom Popović.

Predstavnici Sindikata predočili su ministarki postojeća iščašenja u pravosuđu, kao i predloge za otklanjanje kojima bi se, eventualno, otklonile i umanjile štetne posledice kako za zaposlene tako i za građane.

 «Opširnije»

  DOPIS MAJI POPOVIĆ, NOVOJ MINISTARKI PRAVDE

3. novembar 2020.

 

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Za Maju Popović, ministarku pravde

Poštovana,

U ime Sindikata pravosuđa Srbije, čestitam Vam postavljenje na funkciju ministra pravde kojom ste preuzeli veliku odgovornost i značajnu ulogu u trenutku kada Srbija zaostaje na svom evropskom putu. Ujedno, sigurni smo da Vam na novoj funkciji neće biti dosadno. Naprotiv, posao će vam biti veoma uzbudljiv i izazovan.

Istovremeno, potvrđujem spremnost Sindikata pravosuđa Srbije u pronalaženju mogućnosti u sprovođenju zajedničkih ciljeva a sve kako bismo napravili istinski zaokret i unapredili rad pravosuđa po meri građana. Ovo zbog toga što dosadašnje promene, upakovane u reforme, nisu dale očekivane rezultate ni za građane, ni za zaposlene. S tim u vezi, izražavamo nadu da vaše postavljenje nije samo unapređenje za Vas, već da će to biti i unapređenje za ceo pravosudni sistem.

Imajući u vidu mnoga pitanja, kao i probleme od obostranog interesa, molim Vas da u što kraćem roku zakažete sastanak sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije.

Srdačno Vas pozdravljam.

Predsednica

Slađanka Milošević

 

  PREDSEDNICA SINDIKATA SINOĆ U DANU UŽIVO NA TV N1

29. oktobar 2020.

 

 

  OTVORENO PISMO ANI BRNABIĆ

22. oktobar 2020.

 

Povodom izjave u kojoj je rekla “da se iz republičkog budžeta svake godina izdvaja deset do 13 miliona evra za kazne za suđenje u nerazumnom roku, i da toga ne bi bilo da je ona, kao predsednica prethodne Vlade, imala uticaja na sudstvo. Navela je i to da će "prvi prioiret Vlade biti da "zada udarac mafiji".

 

Gospođo prethodna, sadašnja i buduća predsednice Vlade,
U pravosuđu ne rade ni hobotnice, ni stonoge. Imajući u vidu vašu izjavu, prvi zaključak navodi na pomisao da ste u zabludi i da niste upoznati sa organizacijom i načinom rada pravosudnog sistema.

 «Opširnije»

  MUP GODINU DANA TRAŽIO ŠEFA ZATVORA, A ON SVAKI DAN NA POSLU

20. oktobar 2020.

 

Da potraga za osumnjičenim koji je nedostupan pravosudnim organima može trajati godinama, nije neuobičajno u policijskoj praksi, kao ni to da se tokom "traganja" mogu načiniti brojni propusti i greške: od zamene identiteta žive i preminule osobe, do pretresa pogrešnih kuća i stanova, pa čak i prepadanja nevinih ili ožalošćenih porodica. Međutim, zabrinjavajuće je kada se sve ove "nepredviđene" okolnosti dogode tokom potrage za jednom osobom koja bi trebalo da je sve vreme dostupna pravosudnim organima i to, ni manje ni više, nego na svom radnom mestu - zamenika upravnika Specijalne bolnice u beogradskom Centralnom zatvoru...

Pročitaj tekst u celini na stranici TV NOVA s

  

  SLAĐANKA MILOŠEVIĆ I DALJE PREDSEDNICA SINDIKATA

22. septembar 2020.

 

Redovna Skupština Sindikata pravosuđa Srbije (ranije odložena zbog korone) održana je 6. oktobra 2020. godine, kada su verifikovani članovi novog saziva Republičkog odbora i izabran predsednik Sindikata.

Izveštaj o radu Republičkog odbora Sindikata u prethodnom periodu, koji je podnela Slađanka Milošević, jednoglasno je usvojen.
Slađanka Milošević reizabrana jmdlea predsednika Sindikata pravosuđa Srbije za period od 2020. do 2025. godine. Pored izbora predsednika Sindikata, izabrani su i članovi Nadzornog i Statutarnog odbora.

Istovremeno, doneta je odluka da članovi Republičkog odbora za sledeću sednicu dođu sa inicijativama, predlozima, mišljenjima i idejama, uz konsultacije sa članstvom, kako bi se sačinio plan i program rada za naredni period.

Prilog: Izveštaj od radu 2015 - 2020.

 

  ODGOVOR MINISTARSTVA

22. septembar 2020.

 

Iz Ministarstva pravde stigao je odgovor koji je otklonio naše nedoumice. Radi se o neobavezujućoj preporuci.

"Poštovana,

Ministarstvo pravde je prikupilo podatke koje je tražilo Ministarstvo državne uprave.

U prilogu je dopis Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koji se odnosi na plan vakcinacije.

Iz sadržine dopisa smo utvrdili da će isto biti preporuka za zaposlene koji su u čestom kontaktu sa većim brojem građana."

 

  OBAVEŠTENJE

22. septembar 2020.

 

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obratilo se Ministarstvu pravde sa zahtevom za dostavljanje podataka koji se odnose na broj zaposlenih državnih službenika i nameštenika koji po prirodi posla imaju čest kontakt sa velikim brojem građana (šalterski radnici, pravosudni stražari, kuriri – dostavljači i ostali), a kako bi se napravili okvirni planovi vakcinacije protiv sezonskog gripa, zajedno sa tabelom u prilogu koju bi trebalo popuniti.

Ministarstvo pravde ovaj zahtev prosledilo je svim pravosudnim organima, upućujući ih da se jave ukoliko imaju dodatna pitanja.

Nemamo saznanja da li su se pravosudni organi dodatno raspitivali ali Sindikat se obratio Ministarstvu pravde sa pitanjem da li će to, eventualno, kolektivno pelcovanje biti prinudno ili dobrovoljno.

Čekamo odgovor.

 

  CIVILNO DRUŠTVO ZA GRAĐANKE I GRAĐANE - PRAVOSUĐE

21. avgust 2020.

 

Zašto nam je neophodno pravosuđe? Kako povećati poverenje građana u pravosuđe i koja je uloga civilnog društva u tome?

Video je pripremio YUCOM u okviru kampanje "Civilno društvo za građanke i građane - YUCOM 2020" uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (BTD GMF), Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Govornici: Katarina Golubović - Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOM,Entoni Godfri - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Snežana Bjelogrlić - Predsednica Društva sudija Srbije, Goran Ilić - Član Državnog veća tužilaca.

 «Klikni na sliku za VIDEO»

  OBAVEŠTENJE

5. avgust 2020.

 

U skladu sa preporukama nadležnih organa, kao i stavom Sportske komisije, obaveštavam vas da se ove godine neće organizovati sportski susreti zaposlenih u pravosuđu, planirani za kraj avgusta u Ohridu, imajući u vidu rast broja obolelih i nepovoljnu epidemiološku situaciju zbog virusa korone.

Nadamo se da će uslovi za organizovanje sportskih susreta biti povoljniji sledeće godine i da ćemo ih održati na ugovorenom mestu.

S tim u vezi, molimo predstavnike sindikalnih organizacija da se izjasne u pisanoj formi (može mejlom u jednoj rečenici), da li žele da im se novac vrati ili da ostane na podračunu za sledeću godinu.

 

  SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

7. jul 2020.

 

Sindikat pravosuđa Srbije pridružuje se apelu Društva sudija Srbije upućenom Visokom savetu sudstva. Ovo posebno jer je Visoki savet sudstva svojim zaključkom obavezao predsednike sudova da donesu interna pravila o organizovanju rada u sudu u skladu sa odlukom o određivanju posebnih mera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. Dosadašnje iskustvo upućuje nas na to da će predsednici sudova imati različite poglede po pitanju organizovanja rada u sudovima, pa će tako i rad sudova biti različito organizovan.

 «Opširnije»

  OTVORENO PISMO DRUŠTVA SUDIJA

7. jul 2020.

 

Društvo sudija Srbije primilo je k znanju zaključak Visokog saveta sudstva donet u cilju zaštite zdravlja građana koji dolaze u sudove, zaposlenih u pravosuđu i nosilaca pravosudnih funkcija u uslovima epidemije zarazne bolesti COVID-19.
U zgradama sudova dnevno boravi znatan broj zaposlenih, ponekad, zavisno od suda do suda, i više desetina pa i stotina, a pored toga, kroz sudske zgrade dnevno prolazi veliki broj građana, pa se sudske zgrade ne razlikuju od drugih objekata od javnog značaja za koje nadležni organi lokalnih samouprava donose konkretne protivepidemijske mere...

 «Opširnije»

  VISOKI SAVET SUDSTVA

6. jul 2020.

 

Republika Srbija

VISOKI SAVET SUDSTVA

Broj: 021-05-87/2020-01

Datum: 06.07.2020. godine

 

Visoki savet sudstva u sastavu: Dragomir Milojević, predsednik Visokog saveta sudstva, Branislava Goravica, Aleksaidar Pantić, Ivan Jovičić, Matija Radojičić i Slavica Milošević Gazivoda, izborni članovi Visokog saveta sudstva iz reda sudija, na osnovu člana 31. stav 1. Poslovnika o radu Visokog saveta sudstva („Službeni glasnik RS“, br. 29/13, 4/16, 91/16, 24/17, 7/18 i 69/18), ia sednici održanoj dana 06.07.2020. godine, doneo je

ZAKLJUČAK

I

OBAVEZUJE SE predsediik suda čije je sedište na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj je nadležni organ proglasio vanrednu situaciju zbog nastanka elementarne nepogode prouzrokovane širenjem epidemije zarazne bolesgi COVID - 19, da organizuje rad suda u skladu sa odlukom o određivanju posebnih mera zaštite stanovništva od zarazne bolesti COVID - 19 na teritoriji te jedinice lokalne samouprave…

PREUZMI ORIGINAL DOKUMENTA

  UPUTSTVO O RADU SUDIJA I ZAPOSLENIH U APELACIONOM SUDU

6. jul 2020.

 

Na osnovu Odluke o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Beograda broj 1-020-4187/20 od 03.07.2020. godine, koja je objavljena u "Službenom listu grada Beograda" broj 84/20 i člana 6. Sudskog poslovnika, u skladu sa Zaključkom Visokog saveta sudstva broj: 021-00-00076/2020-01 od 30.06.2020. godine, predsednik Apelacionog suda u Beogradu, sudija Duško Milenković donosi:

UPUTSTVO

o radu sudija i zaposlenih u Apelacionom sudu u Beogradu počev od 7. jula 2020. godiie, dok traje vanredna situacija zbog opasnosti za širenje korona virusa (COVID - 19 )...

 

 «Opširnije»

  NESTALI UPRAVNIK ZATVORA GREŠKOM PROGLAŠEN MRTVIM

4. jul 2020.

 

Postupak protiv Milana Pavlovića obustavljen zbog navodne smrti, iako je zapravo bio na godišnjem odmoru. – Ispravićemo grešku, kažu u tužilaštvu

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu protiv Milana Pavlovića, bivšeg upravnika KPZ „Beograd” zbog nesavesnog rada u službi pošto je, kako piše u rešenju, on umro 12. februara ove godine. Odbačaj prijave u slučaju smrti osumnjičenog ne bi bilo ništa neuobičajeno, da Pavlović nije živ i zdrav i da, do pre nekoliko dana, kada je otišao na godišnji odmor, nije dolazio na posao u Specijalnu zatvorsku bolnicu, gde radi kao zamenik upravnika.

Da je Pavlović sasvim dobro, uverili smo se kada smo ga pozvali na službeni broj mobilnog telefona. Nakon što se javio, rekli smo mu da je tužilaštvo zbog njegove smrti odbacilo krivičnu prijavu koju je protiv njega podneo Sindikat pravosuđa zbog sumnje da je nesavesno obavljao posao dok je bio na čelu KPZ „Beograd”...

(nastavak teksta u  listu "Politika")

  SKUPŠTINA OTKAZANA ZBOG NOVOG TALASA EPIDEMIJE

2. jul 2020.

 

S obzirom na novi epidemijski udar COVID-a 19, i u skladu sa preporukama nadležnih organa u cilju sprečavanja širenja infekcije, nakon konsultacija sa članovima Republičkog odbora, Izborna skupština zakazana za 3. jul 2020. godine, neće se održati. O novom terminu njenog održavanja, članovi će biti blagovremeno obavešteni.

 

  POTRAGA ZA BIVŠIM UPRAVNIKOM ZATVORA

30. jun 2020.

 

Prvo osnovno tužilaštvo ne uspeva Milanu Pavloviću da uruči poziv za saslušanje po krivičnoj prijavi Sindikata pravosuđa Srbije zbog nesavesnog rada u službi

Beogradska policija raspisala je po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva potragu za Milanom Pavlovićem, bivšim upravnikom Kazneno-popravnog zavoda „Beograd”, saznaje „Politika”. Potraga za Pavlovićem raspisana je zbog nemogućnosti da mu se uruči poziv za saslušanje po krivičnoj prijavi koju je protiv njega još u avgustu 2017. godine podneo Sindikat pravosuđa Srbije zbog nesavesnog rada u službi, odnosno što zaposlenima u ovom zavodu tri godine nije isplaćivao troškove prevoza, što je bila njegova zakonska obaveza.

(Politika, 29. jun)

 «Opširnije»

  INICIJATIVA ZA TUMAČENJE "DOKUMENTOVANIH TROŠKOVA PREVOZA"

25. jun 2020.

 

Republika Srbija

Ministarstvo finansija

Beograd

Kao ovlašćenom predlagaču, dostavljamo vam Inicijativu za podnošenje predloga Narodnoj skupštini za donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana 18. stav 1. tačka 1) Zakona o porezu na dohodak građana. Neophodno je rastumačiti šta se podrazumeva pod “dokumentovanim troškovima prevoza za dolazak i odlazak sa rada”, odnosno koji je smisao ove odredbe i cilj zakonodavca.

 «Opširnije»

 

  OBAVEŠTENJE

5. jun 2020.

 

Republički odbor Sindikata pravosuđa SrbiIVAa svojoj sednici održanoj 03. juna 2020. godine, doneo je sledeće odluke:

1. U budućem periodu pojačati sindikalne aktivnosti za poboljšanje materijalnog položaja nameštenika i nastavak pregovora oko dopune Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe. Zaključeno je da su rezultati dosadašnjih sindikalnih aktivnosti vidljivi a ujedno i pokazatelji da postoji razumevanje, dobra i korektna saradnja sa resornim ministarstvom...

 «Opširnije»

  DOPIS DRUŠTVA SUDIJA VISOKOM SAVETU SUDSTVA

1. jun 2020.

 

VISOKI SAVET SUDSTVA

Resavska 42, Beograd

predsedniku Dragomiru Milojeviću

Povodom pojave određenih spornih pitanja nastalih tokom potpunog uspostavljanja rada sudova po prestanku vanrednog stanja, Društvo sudija Srbije se obraća Visokom savetu sudstva sa predlogom da naročito razmotri dva od tih pitanja...

PREUZMI CEO DOPIS

 

  DAN OPOMENE ZA NEZAVISNOST PRAVOSUĐA U EVROPI

25. maj 2020.

 

I ovoga puta, MEDEL odaje počast sećanju na Đovanija Falkonea, italijanskog sudiju ubijenog od strane Mafije 23. maja 1992. godine, obeležavajući ovaj datum kao Dan opomene za nezavisnost pravosuđa u Evropi.

Širom Evrope, pandemija COVID-19 pokazala je krhkost pravosudnih sistema i nespremnost za vanredne okolnosti, u situaciji kada su oni najpotrebniji za osiguranje poštovanja osnovnih prava i sloboda građana.

 «Opširnije»

  VANREDNO STANJE KAO IZGOVOR ZA SVE

21. maj 2020.

 

Vlada Srbije – Ani Brnabić

Predsedniku Republike

Ministru finansija

Ministarki pravde

 

Poštovani,

nama je u potpunosti jasna vaša zakonska nadležnost ali pošto je praksa da se mešate jedni drugima u posao, prinuđeni smo da vam svima pošaljemo isti dopis kako ne bismo gubili zajedničko dragoceno vreme dok ga međusobno prosleđujete a nas upućujete sa jednih na druge.

 «Opširnije» 

  VAŽNO OBAVEŠTENJE

19. maj 2020.

 

S obzirom na veliko interesovanje zaposlenih za sportske susrete, obaveštavamo vas da se sportski susreti neće održati u planiranom terminu, odnosno 15. juna 2020. godine.

Istovremeno, obaveštavamo vas da će se na sednici Republičkog odbora raspravljati o tome da li će i za kada biti odloženi sportski susreti, odnosno biće doneta odluka o sportskim susretima ali u skladu sa situacijom i preporukama nadležnih organa za smanjenje zaraze korona virusom.

 

  VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA ZAPOSLENE

12. maj 2020.

 

Tokom vanrednog stanja zaposlenima u pravosuđu smanjena su primanja, jer im je obustavljena isplata pomoći radi poboljšanja materijalnog položaja ugovorena kolektivnim ugovorom, a koja (pomoć) se isplaćuje iz prihoda od naplaćenih sudskih taksi.

Prema rečima Jelača Slavice, pomoćnice ministra pravde za finansijske poslove, ova obustava isplate je privremenog karaktera. Odluka o nastavku isplate ove pomoći zavisi od priliva, odnosno od naplate sudskih taksi. Takođe, obavešteni smo da ministarka pravde nije donela odluku kojom stavlja van snage svoju raniju odluku o isplati materijalne pomoći zaposlenima u pravosuđu za 2019. godinu. Sindikat će u narednom periodu učiniti sve da se nastavi sa isplatom ove pomoći.

 

  PRAVILA PONAŠANJA ZAPOSLENIH I KLIJENATA U SUDOVIMA

7. maj 2020.

 

Visoki savet sudstva u sastavu: Dragomir Milojević, predsednik Visokog saveta sudstva, Branislava Goravica, Aleksandar Pantić, Ivan Jovičić, Matija Radojičić i Slavica Milošević Gazivoda, izborni članovi Visokog saveta sdstva iz reda sudija, na osnovu člana 31. stav 1. Poslovnika o radu Visokog saveta sudstva („Službeni glasnik RS“, br. 29/13, 4/16, 91/16, 24/17, 7/18 i 69/18), povodom organizovanja rada sudova nakon ukidanja vanrednog stanja od strane Narodne skupštine Republike Srbije od 06.05.2020 .godine , na sednici održanoj dana 07.05.2020. godine, doneo je

ZAKLjUČAK

1. Odlukom o ukidanju vanrednog stanja koju je donela Narodna skupština Republike Srbije dana 06.05.2020. godine (“Sl. glasnik RS”, broj 65/20) stiču se uslovi za normalizaciju rada sudovau Republici Srbiji počev od 11.05.2020. godine.

2. Nakon ukidanja vanrednog stanja i u skladu sa zdravstvenim merama, uvode se Pravila ponašanja zaposlenih i stranaka u sudovima zbog zaštite zdravlja sudija i zaposlenih (u daljem tekstu: zaposleni), i stranaka, i sprečavanja daljeg širenja epidemije izazvane virusom COVID-19, koje obuhvataju sledeće:

PREUZMI ZAKLJUČKE VSS

  POTPISANA DOPUNA PKU ZA ZAPOSLENE U DRŽAVNIM ORGANIMA

16. april 2020.

 

Predsednica Slađanka Milošević je u ponedeljak, 13. aprila 2020. godine, u ime Sindikata pravosuđa Srbije potpisala sa ministrom države uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem Poseban kolektivni ugovor o dopunama PKU za državne organe, kojim je u uslovima vanrednog stanja regulisano pravo zaposlenih na naknadu plate zbog privremene sprečenosti za rad u visini od 100% osnovne plate.

PREUZMI DOPUNU PKU ZA DRŽAVNE ORGANE

 

  DA LI ĆE PRAVOSUĐE PREŽIVETI KORONU

1. april 2020.

 

Tekst je objavljen na portalu nova.rs 31. marta 2020.

Piše: Miša Majić

 

Da li će domaće pravosuđe preživeti epidemiju? Da li će ga potreba za istrčavanjem u susret očekivanjima izvršne vlasti ovog puta i fatalno zaraziti? Da li će završiti, ili ipak prodisati na aparatima? Ili će ga urođena autističnost i samoizolovanost zadržati „kod kuće” i još jednom sačuvati težih posledica?

 «Opširnije»  

  PRAVO I OBAVEZE POSLODAVACA I RADNIKA U VANREDNOM STANJU

24. mart 2020.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije je objavilo detaljna objašnjenja prava i obaveza radnika i poslodavaca u toku vanrednog stanja.

Upućen je apel poslodavcima da, ukoliko to moguće, zaposlenima organizuju rad od kuće.

Zaposleni koji u skladu sa Zakonom o radu i Uredbom o organizovanju rada poslodavca za vreme vanrednog stanja rade od kuće, imaju pravo na zaradu, kao i zaposleni koji rade na svom radnom mestu.

Jedina razlika je što zaposleni koji rade od kuće, nemaju pravo na naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada kao zaposleni koji dolaze u poslovne prostorije poslodavca, kao ni na naknadu drugih troškova u vezi sa organizacijom rada na ovakav način

Izvor: N1

 «Opširnije»  

   OBRAĆANJE DRUŠTVA SUDIJA MINISTARSTVU PRAVDE I VISOKOM SAVETU

20. mart 2020.

Podsećajući da je odredbom člana 4. Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja propisano da je: poslodavac dužan da u cilju osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, radno angažovanih i stranaka obezbedi sve opšte, posebne i vanredne mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekata i lica u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti,

Imajući u vidu da su sudovi podneli još u utorak, 17. marta 2020. godine zahteve za obezbeđenje odgovarajućih sredstava zaštite i higijenskih sredstava koja im do danas nisu dostavljena,

 «Opširnije» 

   APEL DRUŠTVA SUDIJA – MERE ZA ZAŠTITU ZAPOSLENIH U PRAVOSUĐU

19. mart 2020.

Podsećajući da je sudska vlast jedna od tri ravnopravne grane državne vlasti i da njen predstavnik treba da bude prisutan u svim kriznim štabovima radi sveobuhvatnijeg sagledavanja društvenih procesa koji mogu uticati na širenje virusa i bržeg i odgovarajućeg reagovanja na promene okolnosti, Društvo sudija Srbije

P O Z I V A

Predsednika Republike Srbije, predsednika Vlade Republike Srbije i predsednika Narodne Skupštine Republike Srbije da razmotre mogućnost donošenja uredbe u smislu člana 200. Ustava RS kojom bi za vreme vanrednog stanja bio propisan opšti zastoj zastarevanja potraživanja i prekid prekluzivnih rokova.

 «Opširnije» 

   INSTRUKCIJA ZA ORGANIZACIJE RADA U USLOVIMA VANREDNOG STANJA

19. mart 2020.

 

Predsednici sudova i javni tužioci, pre svih, dužni su da organizuju posao u skladu sa datim instrukcijama.

Imajući u vidu Uredbu o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja („Sl. glasnik RS“ BROJ 31/20), kao i mere prevencije širenja zaraze „koronavirusom“, a na osnovu ovlašćenja poslodavca utvrđenih zakonom, neophodno je organizovati proces rada u uslovima proglašenog vanrednog stanja.
U planiranju organizacije rada a u cilju smanjenja rizika od širenja zaraze, potrebno je imati u vidu da su naročito ugrožena lica sa utvrđenim hroničnim oboljenjima i lica starija od 60 godina i da posebnu zaštitu uživa roditelj deteta do 12 godina a naročito ukoliko sam vrši roditeljska prava ili je drugom roditelju ustanovljena radna obaveza.

 «Opširnije» 

   ZAKLJUČAK VISOKOG SAVETA SUDSTVA

18. mart 2020.

 

Zbog razlicitog tumacenja smernica iz Preporuke Ministarstva pravde, VSS je objavio zakljucak za jednako postupanje tokom vanrednog stanja

Povodom obraćanja Advoktske komore Srbije i Advokatske komore Vojvodine vezano za primenu Preporuke za rad sudova i javnih tužilaštava za vreme vanrednog stanja proglašenog 15.03.2020. godine, donetog od strane Ministra pravde 17.03.2020. godine, i različitog tumačenja stava 6. i 7. Preporuke, Visoki savet sudstva je na sediici održanoj 18.03.2020. godine doneo sledeći

ZAKLJUČAK

 «Opširnije» 

   PREPORUKE ZA RAD SUDOVA I JAVNIH TUŽILAŠTAVA

17. mart 2020.

 

PREPORUKE

za rad sudova i javnih tužilaštava

za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine

1. PREPORUČUJE SE da za vreme vanrednog stanja sudije Vrhovnog kasacionog suda, Privrednog apelacionog suda, Prekršajnog apelacionog suda, apelacionih sudova, rad po predmetima obavljaju od kuće, izuzev kada je neophodno da se održe sednice sudskih veća i u drugim hitnim predmetima kada je njihovo prisustvo neophodno u sedištu suda.

Sudije viših, osnovnih, privrednih i prekršajnih sudova rad po predmetima obavljaju u zgradi suda, osim ako je moguće obavljanje poslova od kuće, po odluci prsdssdnika suda.

Zamenici javnih tužilaca rad po predmetima obavljaju u zgradi javnog tužilaštva, osim ako je moguće obavljanje poslova od kuće, po odluci javnog tužioca ili Republičkog javnog tužioca...

 

PREUZMI PREPORUKE

 

   STIGAO ODGOVOR VRHOVNOG KASACIONOG SUDA

14. februar 2020.

 

U vezi Vašeg obraćanja od 31.01.2020. godine, radi obaveštavanja zaposlenih u pravosuđu i opšte javnosti o stavu Vrhovnog kasacionog suda „o pravdanju putiih troškova“, ukazujemo da Vrhovni kasacioni sud izražava svoje pravnestavove kroz konkretne predmete u kojima postupa.

Nakon početka primene Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana („Službeni glasnik RS‘* broj 86 od 06.12.2019. godine), Vrhovni kasacioni sud nije imao nijedan prgdmet u vezi sa pitanjem koje navodite, niti se izjašnjavao kroz odluke ili u formi pravnog stava...

PREUZMI ORIGINAL

 «Opširnije» 

   PRAVDANJE TROŠKOVA ZA PREVOZ, ŠTA KAŽU PRAVNICI I REVIZORI

9. februar 2020.

 

Ovih dana zaposleni u Beogradu prikupljaju dokaze da su na posao dolazili gradskim prevozom ili automobilom. Iako većinu to zamara, rečeno je da im drugačije neće biti isplaćen prevoz. Sumnju u ispravnost tog rešenja koju imaju i zaposleni dodatno je ohrabrio Sindikat pravosuđa koji je poslao molbu Vrhovnom kasacionom sudu za objavljivanje stava o tom pitanju.

Prema Zakonu o radu, zaposleni ima pravo na naknadu za prevoz u visini mesečne karte za gradski, prigradski i međugradski saobraćaj. Zaposleni nema pravo na naknadu samo u slučaju ukoliko poslodavac organizuje prevoz.

 «Opširnije»

 

(VIDEO)

   VAŽNO SAOPŠTENJE

31. januar 2020.

 

Sindikat pravosuđa Srbije uputio je molbu Vrhovnom kasacionom sudu za objavljivanje stava o pravdanju putnih troškova zaposlenih, jer Sindikat smatra da je pravdanje troškova prevoza besmislena obaveza, kao i da mišljenje Ministarstva finansija o pravdanju putnih troškova nije obavezujuće, i ne može da bude iznad zakona.
Iako je Zakon o porezu na dohodak izmenjen, on ni u jednoj svojoj odredbi ne propisuje da zaposleni podnosi račun ili zahtev za isplatu putnih troškova.

 «Opširnije»

   ZAHTEV VRHOVNOM SUDU

31. januar 2020.

 VRHOVNI KASACIONI SUD

Poštovani,
Molimo vas da zaposlene u pravosuđu, kao i javnost, obavestite kakav je vaš stav o obavezi zaposlenih da pravdaju putne troškove, imajući u vidu vaše prethodno donete presude i stavove zasnovane na zakonu.
Sindikat pravosuđa Srbije smatra da je pravdanje troškova besmislena obaveza jer će, pre svega, napraviti haos u službama računovodstva koje će prikupljati i čuvati te račune.

 «Opširnije»

   ZAPISNIK SA SASTANKA POVODOM INICIJATIVE

24. januar 2020.

 ZAPISNIK SA SASTANKA POVODOM INICIJATIVE ZA IZMENU I DOPUNU POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA DRŽAVNE ORGANE

Dana 15. 1. 2020. godine sa početkom u 11:00 časova u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave održan je sastanak povodom Inicijative za izmenu i dopunu Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe koju je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave podneo Sindikat pravosuđa Srbije, kao i predloga Sindikata uprave Srbije da se pokrene postupak izmene i dopune PKU za državne organe i PKU za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave.

 «Opširnije»

   OBAVEŠTENJE ZA ZAPOSLENE

14. januar 2020.

 Povodom Inicijative za izmenu i dopunu Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe koju smo podneli prošle godine, u Ministarstvu državne upravrhovnie samouprave, zakazan je sastanak koji će se održati u sredu, 15. januara 2020. godine, sa početkom u 11.00 časova. 

   VAŽNO SAOPŠTENJE

26. decembar 2019.

 Javno se zahvaljujemo novom Udruženju sudija i tužilaca Srbije koji se priključuju našoj inicijativi i upućujemo ih na to da Poseban kolektivni ugovor za državne organe pročitaju od prvog do poslednjeg slova, kao i Zakon o ministarstvima.

Sindikat pravosuđa Srbije, kao institucionalni socijalni partner i jedan od potpisnika Posebnog kolektivnog ugovora, podneo je inicijativu za izmenu i dopunu pomenutog ugovora početkom decembra ove godine Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

«Opširnije»

   INICIJATIVA ZA IZMENU I DOPUNU PKU

4. decembar 2019.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

SEKTOR ZA UPRAVLJANJE LJUDSKIM RESURSIMA

Za Ivanu Savićević, pomoćnicu ministra

Beograd
Birčaninova 6

Poštovana,

Na osnovu člana 79. Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe ("Službeni glasnik broj 38/2019), podnosim

I N I C I J A T I V U

ZA IZMENU I DOPUNU
POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA DRŽAVNE ORGANE

Predlažemo, za sada, da se dopuni član 2. Kolektivnog ugovora tako što bi isti glasio:

«Opširnije»

   NARODNIM POSLANICIMA

19. novembar 2019.

 

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE
Narodnim poslanicima

Još uvek poštovani narodni poslanici,

Obraćam vam se u ime zaposlenih nameštenika u pravosudnim organima Srbije sa molbom da predložite amandman kojim biste izmenili član 11. Predloga Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu, tako što biste predložili izmenu procenta za nagrađivanje nameštenika, odnosno da umesto 1% stoji 15%.

R a z l o z i

«Opširnije»

   NAJBLAŽE REČENO - IZIGRALI STE NAS

6. novembar 2019.

 

Vlada Srbije
Ani Brnabić, predsednici Vlade

Poštovana predsednice Vlade,

Pošto moramo da vodimo računa o dostojanstvu našeg Sindikata, sa jedne strane i Vašoj funkciji, sa druge strane, koristimo najblažu reč - Vi ste nas izigrali kada ste rekli da ćemo o određenim kolektivnim pravima pregovarati tokom sačinjavanja Budžeta za sledeću godinu. To se nije dogodilo i Budžet je poslat Skupštini na usvajanje. Zbog toga će zaposleni u pravosuđu, kao i drugim državnim organima na koje se odnosi Poseban kolektivni ugovor za državne organe, ostati uskraćeni za određena prava. Na primer, papirno pravo ostaće pravo na topli obrok i regres i pravo na godišnju nagradu...

«Opširnije»

 

   DOPIS MINISTARSTVU PRAVDE

6. novembar 2019.

 

Lično Neli Kuburović, ministarki pravde

Poštovana ministarko,

Molim Vas da povučete svoju Odluku o ostvarivanju prava na solidarnu pomoć od 05.07.2019. godine, jednostrano donetu bez ikakvih konsultacija sa reprezentativnim sindikatom, kao institucionalnim partnerom i potpisnikom Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe.

S tim u vezi, predlažemo da donesete pravilnik o visini solidarne pomoći ugovorene članom 45. Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, i to za slučajeve koji slede:

«Opširnije»

 

   OBAVEŠTENJE

5. novembar 2019.

PREDSEDNICIMA SINDIKALNIH ORGANIZACIJA

Poštovani,

Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije, na svojoj sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, doneo je Odluku o održavanju izbora na svim nivoima u Sindikatu pravosuđa Srbije.

Odluku sa primerkom oglednog izvoda iz zapisnika sa izbornog sastanka, molimo da preuzmete sa sajta, s tim što je možete preuzeti i od predsednika okružnog odbora kojem teritorijalno pripada vaša sindikalna organizacija.

Napominjem da su sindikalne organizacije, koje su održale izbore u skladu sa članom 3. Odluke o održavanju izbora u Sindikatu pravosuđa Srbije, u obavezi da dostave izvode iz zapisnika sa izbornog sastanka.

Popunjene izvode iz zapisnika dostavite Sindikatu pravosuđa Srbije na adresu:

Sindikat pravosuđa Srbije, 11000 Beograd, Dečanska 14/V, soba 11.

Ili na e-mail adresu spors@sindikat.rs

Predsednica

Slađanka Milošević

Prilog:

Odluka o izborima

Ogledni primerak za sindikalne organizacije

 

   PRAVOSUDNA ČERGA

28. oktobar 2019.

 

Sindikat pravosuđa Srbije očekuje da se Vlada i Skupština izvine građanima za nametnute i /ne/promišljene promene koje sprovode u pravosuđu, jer one nisu u funkciji unapređenja rada pravosudnog sistema, a samim tim su i na štetu građana. Trenutna seoba beogradskih pravosudnih organa koja je u toku još će više usporiti pravosuđe. Normalizacija rada, nakon ovih pakovanja, prepakivanja, raspakivanja, u najboljem slučaju, može se očekivati krajem januara. Dakle, ovo će opet dovesti do odlaganja postupaka, zastarevanja i probijanja ionako probijenih razumnih rokova. Korist od pravosudnog čergarenja imaju jedino okrivljeni i tuženi.

«Opširnije»

   ZAPISNIK SA SEDNICE ODBORA ZA PRAĆENJE PRIMENE PKU

14. oktobar 2019.

ZAPISNIK SA PRVE SEDNICE ODBORA ZA PRAĆENjE PRIMENE

POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA DRŽAVNE ORGANE

 

Dana 23.09.2019. godine sa početkom u 10:00 časova održana je prva, konstitutivna sednica Odbora za praćenje primene Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Birčaninova 6.
Sednici su prisustvovali članovi Odbora za praćenje primene PKU za državne organe...

«Opširnije»

   ZAHTEV ZA HITAN SASTANAK

4. oktobar 2019.

IMINISTARSTVO PRAVDE

Neli Kuburović, ministarki pravde

 

Poštovana ministarko, molim Vas da zakažete hitan sastanak sa Sindikatom pravosuđa Srbije.

Činjenica jeste da je sunovrat pravosuđa počeo 2009. godine nakon sprovedene nadaleko čuvene reforme, kao i to da naknadne popravke reforme nisu dale očekivane rezultate. Za nesmetano funkcionisanje pravosudnog sistema neophodno je ispuniti određene uslove. Kada govorimo o uslovima, jedan od njih jeste i dovoljan broj zaposlenih.

 

«Opširnije»

   OGLEDNI PRIMERAK REŠENJA I ODLUKE NAMEŠTENIKU

23. septembar 2019.

 

Ogledni primerak rešenja i odluke namešteniku za obavljanje poslova veće složenosti, u skladu sa Posebnim kolekrivnim ugovorom za državne organe.

 

PREUZMI OGLEDNI PRIMERAK

   IZVOD IZ PREDLOGA ZAKONA O REBALANSU BUDŽETA SA PREDLOZIMA

17. septembar 2019.

Izvod iz Predloga zakona o rebalansu Budžeta za 2019. godinu,

preuzet sa službenog sajta Narodne skupštine Republike Srbije, sa predloženim povećanjima plata

 

Član 8.

Član 9. menja se i glasi:

„Član 9.

Na osnovu čl. 8. i 41. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika (,,Službeni glasnik RS”, br. 62/06, 63/06-ispravka, 115/06-ispravka, 101/07, 99/10, 108/13, 99/14 i 95/18) i posebnih fiskalnih pravila utvrđenih zakonom kojim se uređuje budžetski sistem, ovim zakonom utvrđuje se osnovica za obračun i isplatu plata...

 

«Opširnije»

   ZAHTEV ZA SASTANAK OKO PLATA, TOPLOG OBROKA I REGRESA

11. septembar 2019.

VLADA SRBIJE

Ani Brnabić, predsednici Vlade Srbije

Siniši Malom, ministru finansija

Beograd

Poštovani,
S obzirom na to da je Vlada Srbije donela odluku o visini minimalne cene sata za najjednostavniji rad u iznosu od 172,5 dinara, odnosno o visini minimalne zarade u iznosu od 30.022,00 dinara, molim vas da zakažete sastanak sa Sindikatom pravosuđa Srbije radi korekcije cene rada zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, kao i radi ugovaranja visine prava na topli obrok i regres.

«Opširnije»

   ZAPOSLENI, VI NISTE ZAKUPCI VEĆ STE VLASNICI SVOJIH ŽIVOTA

30. avgust 2019.

Sindikat pravosuđa Srbije uputio je dopis predsednicima sudova i javnim tužiocima, kojim је tražiо da nas obaveste da li su u svojim pravosudnim organizacijama sproveli interne konkurse po izmenjenom Zakonu o državnim službenicima, kao i da li su za pojedine nameštenike doneli nova rešenja u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe jer obavljaju poslove „veće složenosti“.

Iz pristiglih odgovora utvrdili smo da većina predsednika sudova i javnih tužilaca nije sprovela interni konkurs, bez obzira na to što imaju postojeće prazno mesto u pravilniku o sistematizaciji radnih mesta i bez obzira na to što su na taj pravilnik ranije već dobili saglasnost.

«Opširnije»

   PODRŠKA GORANU ILIĆU KAO ZVONO ZA BUĐENJE

23 avgust 2019.

Sindikat pravosuđa Srbije pruža punu podršku Goranu Iliću, a pre svega istini koju je izgovorio. Istina je, kažu, najbolje opravdanje a priznanje se tretira kao olakšavajuća okolnost. Sindikat pravosuđa Srbije bio je na meti tabloida kada je glasno kritikovao reformu pravosuđa koju je sprovela prethodna vlast. Nema boljeg leka od istine, kao ni bolje reklame od izlaska u tabloidima, i zato je Sindikat pravosuđa Srbije spreman da stane u odbranu istine i pravde.

«Opširnije»

   DOPIS MINISTARSTVU DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE

22 avgust 2019.

Sindikat pravosuđa Srbije obratio se Upravnoj inspekciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa zahtevom da se izvrši upravni nadzor u Specijalnoj zatvorskoj bolnici.

 

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE

Upravnoj inspekciji

Beograd

Birčaninova 6

Poštovani,

U skladu sa zakonskim ovlašćenjima, na osnovu člana 175. Zakona o državnim službenicima, potrebno je da u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu izvršite nadzor nad primenom pomenutog zakona, kao i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

«Opširnije»

   ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

8. avgust 2019.

 

UPRAVNIK NIJE IZUZETAK – PROGLAŠAVAMO EPIDEMIJU NESAVESNIH

Sindikat pravosuđa Srbije, pre dve godine, podneo je krivičnu prijavu protiv Milana Pavlovića, upravnika zatvora KPZ Beograd zbog krivičnog dela Nesavestan rad u službi iz člana 361. koji glasi:
“(1) Službeno lice koje kršenjem zakona ili drugih propisa ili opštih akata, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavesno postupa u vršenju službe, iako je bilo svesno ili je bilo dužno i moglo biti svesno da usled toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili imovinska šteta, pa takva povreda, odnosno šteta u iznosu koji prelazi četristopedeset hiljada dinara i nastupi, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine…”

«Opširnije»

   POZIV MEDIJIMA

6. avgust 2019.

 

Dođite, ne propustite...

Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike medija u četvrtak, 8. avgusta 2019. godine, u 12.00 časova, na konferenciju koja će biti održana u prostorijama Sindikata, u Beogradu, Dečanska 14/5 (sala na PETOM spratu).

 

NESAVESTAN RAD - POJAVA KOJA UGROŽAVA POJEDINCA I DRUŠTVO!

INTERES SVIH JESTE DA UKAŽEMO NA NESAVESNE POJEDINCE SA JAVNIM OVLAŠĆENJIMA I OVAKVE POJAVE SPREČIMO I PREDUPREDIMO!

JAVNOST IMA PRAVO DA ZNA!

«Opširnije»

   SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE OBRATIO SE RUKOVODIOCIMA ORGANA
      SA ZAHTEVOM ZA ODREĐENIM ODGOVORIMA

1. avgust 2019.

 

RUKOVODIOCIMA PRAVOSUDNIH ORGANA

Poštovani predsednici sudova i javni tužioci,

Sindikat pravosuđa Srbije uložio je mnogo truda u dijalogu sa poslodavcem kako bi se izmenio Zakon o državnim službenicima i potpisao Poseban kolektivni ugovor za državne organe u cilju rešavanja dugogodišnjeg neizvesnog i nezakonitog položaja obespravljenih zaposlenih na određeno vreme i nameštenika.

Kako prema informacijama iz Ministarstva pravde, odnosno prema pravilnicima o unutrašnjoj sistematizacji radnih mesta u pravosudnim organima Srbije postoji upražnjenih 750 radnih mesta, molim vas da mi dostavite sledeće informacije:

«Opširnije»

   PRIJAVA DRI ZA FUNKCIONERE JAGODINE

4. jun 2019.

 

Za nenamensko trošenje tri miliona evra, kazna 4.200 evra

Protiv devet gradskih i čelnika javnih preduzeća i institucija u Jagodini, protiv kojih je Državna revizorska institucija podnela krivične prijave zbog sumnji da su nenamenski potrošili oko 3 miliona evra iz gradske kase, nadležni tužilac odlučio je da ne pokrene krivični postupak. Kako se navodi u odgovoru Insajderu, tužilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Kraljevu primenio je institut odlaganja krivičnog gonjenja i osumnjičenima naložio da u humanitarne svrhe uplate oko 4.200 evra, nakon čega je krivične prijave i odbacio.

«Opširnije na INSAJDER»

 

   DAJE SE NA ZNANJE - DAJE SE NA ZNANJE

3. jun 2019.

 

LAŽNA VLADAVINA PRAVA - NIKO NEMA MANDAT ZA KRŠENJE ZAKONA

Danas se završava ciklus protesta kojim smo izrazili nezadovoljstvo zbog sporosti u primeni zakonskih odredbi kojim bi se određeni broj zaposlenih na određeno izjednačio sa zaposlenima na neodređeno vreme i kako bi nameštenici dobili status u skladu sa poslovima koje obavljaju. Posle toliko godina, bukvalno nam se smučilo ignorisanje problema nameštenika i zaposlenih na određeno vreme. U međuvremenu rukovodioci organa dobili su zaključke i smernice za rešavanje navedenih problema. To ćemo pratiti sa "određenim stepenom pripremljenosti". U narednom periodu pažnju ćemo usmeriti na izmenu pravilnika o merilima za određivanje sudskog i javnotužilačkog osoblja, kao i na praćenje primene Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe.

«Opširnije»

   DAJE SE NA ZNANJE - DAJE SE NA ZNANJE

31. maj 2019.

 

LAŽNA VLADAVINA ZAKONA - POLITIČKA VOLJA JE NAŠA NEVOLJA

Za razliku od sindikata u pravno uređenim zemljama, u kojima se sindikati bore da neko pravo ozakone jer je to garancija da će im pravo biti priznato, u Srbiji sindikati vode borbu na nekoliko nivoa. Prvi je borba za učešće u javnoj raspravi i stvaranje pravnog osnova. Drugi je sindikalna borba za primenu zakona, odnosno ostvarivanje prava sindikalnim aktivnostima. I treći je borba pravnim sredstvima pred sudovima. Inače, praksa je da se zakoni donose po hitnom postupku i, najčešće, bez konsultacija sa sindikatima.

 

 

«Opširnije»

   DAJE SE NA ZNANJE - DAJE SE NA ZNANJE

30. maj 2019.

 

STOP LAŽNOJ VLADAVINI ZAKONA

Žalosna činjenica jeste da se zaposleni u pravosuđu bore za primenu zakonskih prava i protiv selektivne primene zakona. U našem slučaju krši se i Ustav. On bi trebalo da garantuje jednakost pred zakonom, kao i "pravo na bezbedne i zdrave uslove rada, potrebnu zaštitu na radu...". Zaposleni u sudovima i tužilaštvima rade u uslovima u kojima nisu sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu. U zatvorskim ustanovama sprovedene su mere zaštite, a zaposleni u zatvorima koji imaju beneficiran radni staž, trebalo bi se da se upućuju na zdravstvenu kontrolu jednom u tri godine, što se ne radi.

«Opširnije»

   DAJE SE NA ZNANJE - DAJE SE NA ZNANJE

29. maj 2019.

 

STOP LAŽNOJ ZABRANI ZAPOŠLJAVANJA - MAJSTORI ZA IZIGRAVANJE ZAKONA

U cilju štednje doneta je odluka o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru - posebno u državnoj upravi, lokalnim i gradskim upravama i javnim preduzećima jer je utvrdjen višak zaposlenih. Zabrana zapošljavanja strogo se poštuje u pravosuđu i još više ga usporava jer se iz godine u godinu broj predmeta uvećava. Odluku o broju sudija donosi Visoki savet sudstva a o broju tužilaca i njihovih zamenika Državno veće tužilaca. Broj sudija i tužilaca trebalo bi da se određuje na osnovu broja predmeta a broj sudskog i tužilačkog osoblja određuje, navodno rukovodilac pravosudnog organa ali prema merilima koja propisuje ministar pravde. Dakle, očigledno je da postoji prikriven a direktan uticaj na rad sudija i tužilaca koje vrši Ministarstvo pravde zabranom zapošljavanja potrebnog broja pratećeg osoblja. Pravosudna administracija ne može da utiče na to kakva će biti sudska ili tužilačka odluka ali svojim radom pomaže sudijama i tužiocima da dođu do te odluke.

«Opširnije»

   PROGLAS

28. maj 2019.

 

ORGANIZUJE SE PROTEST ZAPOSLENIH, KOJI ĆE SE ODRŽATI 29. MAJA 2019. GODINE

od 11.00 do 12.00 časova


ZBOG EKSPLOATACIJE I DISKRIMINACIJE

NAMEŠTENIKA I ZAPOSLENIH NA ODREĐENO VREME

 

IZVINjAVAMO SE GRAĐANIMA ZBOG PRAVDE U POKUŠAJU

Beograd, 29. maj 2019. godine

PREUZMI PROGLAS

Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije

 

   DAJE SE NA ZNANJE - DAJE SE NA ZNANJE

28. maj 2019.

 

RADIMO KAO MRAVI A KLEVEĆU NAS DA SMO CVRČCI

Pre deformisanja, 2008. godine, ukupno u srpskim sudovima u radu je bilo 2.395.699 predmeta a ostalo nerešeno 789.453 predmeta.

Danas, posle deset godina, sa smanjenim brojem zaposlenih, nakon reformi predstavljenih da se sprovode kako bi pravosuđe bilo efikasnije i pravda dostižnija, prema izveštaju Vrhovnog kasacionog suda, u prošloj godini u radu Vrhovnog kasacionog suda, osnovnih, viših i apelacionih sudova bilo je ukupno 4.000.000 predmeta, od čega je urađeno 2.089.237 a ostalo nerešeno 1.911.213 predmeta...

«Opširnije»

   DAJE SE NA ZNANJE - DAJE SE NA ZNANJE

28. maj 2019.

 

JAVNA TUŽILAŠTVA POSTALA su JADNA TUŽILAŠTVA

Iako su tužilaštva udarna grupa u borbi protiv korupcije i kriminala, pola miliona tužilačkih predmeta primljenih tokom godine, ne računajući zaostale, obrađuje samo 700 tužilaca i 1.300 državnih službenika i nameštenika. Broj tužilaca nije usklađen sa brojem predmeta, odnosno potrebama društva, a broj zaposlenih nije usklađen sa brojem tužilaca.
Sledi broj predmeta u radu javnih tužilaštava koji to potvrđuju...

 

«Opširnije»

   DAJE SE NA ZNANJE - DAJE SE NA ZNANJE

28. maj 2019.

 

STOP LAŽNOJ ŠTEDNJI

Poštovani građani, mi smo spremni da se suočimo sa vama. Kao i vama, i nama nedostaje pravde i poštovanje zakona. Da se mi pitamo u zatvoru bi bili svi koji krše zakon a posebno oni koji lažiraju javne nabavke i nenamenski troše novac iz budžeta.

Naš poslodavac je Vlada Srbije, odnosno politička elita, kojoj su javna preduzeća, uglavnom gubitaška, značajnija od pravosuđa. Mi nemamo osnovna finansijska sredstva za normalno funkcionisanje pravosuđa. Trenutno je u blokadi više beogradskih pravosudnih organa, i to Viši sud u Beogradu (1056 dana), Prvi (ukupno 1094), Drugi (977) i Treći osnovni sud (975), Više javno tužilaštvo (trenutno nije ali ukupno 389 je bilo), Prvo javno tužilaštvo (652), Drugo tužilaštvo (334), Treće tužilaštvo (trenutno nije), Prekršajni sud u Beogradu (1092)... I račun Ministarstva pravde je u blokadi od januara...

«Opširnije»

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

27. maj 2019.

 

Na današnjoj sednici Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije doneta je jednoglasna odluka da se zaposleni u pravosudnim organima Srbije pridružuju beogradskim kolegama i koleginicama i da će, počev od 29. maja 2019. godine, imajući u vidu da zakon nalaže da ovakva vrsta aktivnosti mora biti najavljena 24 sata ranije - stupiti u jednosatne mirne proteste zbog obespravljenosti nameštenika i eksploatacije zaposlenih na određeno vreme.

Za vreme protesta zaposleni će se družiti i razmenjivati informacije o stanju u pravosuđu sa građanima. Pričaćemo o uzrocima i posledicama lošeg stanja u pravosuđu, i nedostižne pravde.

Dosta nam je javnog klevetanja.

Sindikat

   SINDIKATU PRAVOSUĐA SRBIJE

27. maj 2019.

 

Poštovane/i,
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije daje punu podršku vašoj borbi i zahtevu da se ukine Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Zakon koji je donet, kako bi se smanjio višak zaposlenih u budžetskim ustanovama, od početka nije imao mnogo smisla ni u prosvetnom sektoru.

PREUZMI DOKUMENT

«Opširnije»

   N1: SINDIKAT PRAVOSUĐA NAJAVIO ŠTRAJK

27. maj 2019.

Informisaćemo građane zašto je pravosuđe loše

Sindikat pravosuđa Srbije najavio je da će beogradski ogranak tog sindikata u utorak stupiti u jednočasovni štrajk, dok će dan ranije biti doneta odluka da li će im se pridružiti i ostali gradovi.

Kako navode, to neće biti pasivan štrajk, jer nameravaju da tokom tih sat vremena komuniciraju sa građanima i podele im letke sa objašnjenjem ko je u stvari kriv za stanje u pravosuđu. Srbija dobija novu "profesiju" - pravosudni dobošari.

Sindikat pravosuđa Srbije najavljuje da će beogradski ogranak tog sindikata u utorak stupiti u štrajk. Nezadovoljni razgovorima sa Anom Brnabić, na kojima ni na trenutak nisu približeni stavovi dve strane, odlučili su da svakoga dana obustave rad na po sat vremena. Ali na neuobičajen način.

POGLEDAJ CELU VEST

 

(VIDEO)

   OBAVEŠTENJE

26. maj 2019.

 

Dana 24.05.2019. godine, u Ministarstvu pravde, delegacija Beogradskog odbora Sindikata pravosuđa Srbije imala je sastanak sa Nelom Kuburović, ministarkom pravde i njenim saradnicima.

Sindikat je izvestio ministarku da su zaposleni štrajkom upozorenja u januaru pokušali da skrenu pažnju na nepodnošljiv status nameštenika, kao i višegodišnji neizvestan i nezakonit status zaposlenih na određeno vreme. Namera je bila ubrzati primenu izmenjenog Zakona o državnim službenicima u korist pomenutih zaposlenih. Međutum, zakonski rok teče, prošlo je tri i po meseca a ništa se nije promenilo. Takvo stanje je zaista neodrživo. Razočarani zbog "sporosti i poigravanja" sa zaposlenima, Beogradski odbor doneo je odluku da se nastavi sa započetim protestma.

«Opširnije»

   ŠTRAJK UZ DRUŽENJE SA GRAĐANIMA

23. maj 2019.

 

Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije na jučerašnjoj sednici doneo je određene zaključke. Jedan od zaključaka jeste da se nastavi započet protest 15. januara 2019. godine zbog obespravljenosti nameštenika i zaposlenih na određeno vreme. Jednosatni zastoji počeće u utorak 28.05.2019. godine. Konačnu odluku povodom posebnog kolektivnog doneće Republički odbor Sindikata na svojoj sednici, zakazanoj za ponedeljak 27.05.2019. godine.

«Opširnije»

   KONFERENCIJA ZA NOVINARE

23. maj 2019.

 

ZA MEDIJE

Sindikat pravosuđa Srbije zakazuje konferenciju za medije, dana 24. maj 2019. godine, sa početkom u 10.00 časova, u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije, u Beogradu, Trg Nikole Pašića broj 5, Kamena sala, na drugom spratu.

 

ISTINA JE DRUGAČIJA

DAJE SE NA ZNANJE – PRAVOSUDNI DOBOŠARI UMESTO SLOBODNIH MEDIJA

DOBOŠARI NE LAŽU

STOP LAŽNOJ ŠTEDNJI

STOP LAŽNOJ ZABRANI ZAPOŠLJAVANJA

STOP LAŽNOJ VLADAVINI ZAKONA

STOP LAŽNOJ BORBI PROTIV KORUPCIJE

STOP LAŽNIM STRUČNJACIMA..

STOP LAŽNIM LJUDSKIM I RADNIČKIM PRAVIMA...

 

Dođite, ne propustite.

Predsednica

Milošević Slađaka

   MEDIJIMA: O PRIMENI ZAKONA NEMA PREGOVORA

22. maj 2019.

 

Netačna je izjava predsednice Vlade Srbije da Sindikat pravosuđa Srbije odbija da potpiše poseban kolektivni ugovor za državne organe koji zadržava postojeća i uvodi nova prava, jer se u mišljenju Ministarstva finansija od 15.04.2019. godine jasno kaže „Ministarstvo finansija nema primedaba na Predlog, imajući u vidu da se u obrazloženju istog navodi da za sprovođenje ovog kolektivnog ugovora nije potrebno obezbediti dodatna sredstva“. Prevarna namera našeg poslodavca jasna je od početka pregovora, jer su isti počeli nakon usvajanja budžeta.
Mi smo za poštovanje zakona ali ne selektivno već dosledno. To je najmanje što se očekuje od Vlade Srbije....

«Opširnije»

   UMESTO TOPLOG I HLADNOG OBROKA - DOBILI SMO LEDENI POGLED

22. maj 2019.

 

Premijerka Ana Brnabić nije odgovorila precizno ni na jedno pitanje Sindikata pravosuđa Srbije, iako imamo pravo na odgovore. Stavovi i pogledi su nam potpuno različiti.

Kako je moguće da za 280.000 zaposlenih u javnim preduzećima ima novca za topli obrok i regres, a za ostale nema? Pritom, naglasili smo da u određenim preduzećima zaposleni na ime ovih naknada dobijaju iznos u visini polugodišnje plate zaposlenog u pravosuđu.

«Opširnije»

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

16. maj 2019.

 

UMESTO TOPLOG – MOŽE I HLADNI

Za utorak, 21. maja 2019. godine, u 16.00 časova, u Vladi Srbije, zakazan je sastanak sa premijerkom Anom Brnabić a povodom zastoja oko kolektivnog ugovora.

Nadamo se da ćemo naići na razumevanje predsednice Vlade i zajedničkim zalaganjem za vladavinu zakona u korist svih „razvezati kolektivni čvor“.

Mi smo spremni na ustupak. Umesto toplog obroka pristaćemo i na hladni, jer topli obrok iziskuje više finansijskih sredstava a hladni bi mogao da uveća proizvodnju mesne industrije Srbije...

 

   O ZAKONSKIM PRAVIMA NEMA PREGOVORA

15. maj 2019.

 

MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, SOCIJALNA I BORAČKA PITANJA
Lično ministru Zoranu Đorđeviću

Gospodine ministre,

Kao što znate, ćlanom 118. Zakona o radu propisano je da zaposleni ima pravo na naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora, kao i da se visina tih naknada utvrđuje opštim aktom, to jest kolektivnim ugovorom.

S tim u vezi, obaveštavam vas da Sindikat pravosuđa Srbije tokom pet meseci pregovaranja oko posebnog kolektivnog ugovora za državne organe ne može da „dobaci“ do svesti predstavnika Vlade da o zakonskim pravima nema pregovora, odnosno nema mesta razmišljanju o tome da li će tog prava biti ili neće u kolektivnom ugovoru.

«Opširnije»

   OBAVEŠTENJE

15. maj 2019.

 

Jadno je to što pregovaramo da li će se ili neće primeniti zakon

Dana 15. maja 2019. godine, predsednici tri sindikata, i to Sindikata pravosuđa Srbije – Slađanka Milošević, Sindikata uprave Srbije – Njegoš Potežica i SOPOS-a – Milan Đurđević, imali su sastanak sa ministrom Brankom Ružićem povodom zastoja oko potpisivanja kolektivnog ugovora za zaposlene u državnoj upravi i pravosuđu.

«Opširnije»

   MEDIJIMA

14. maj 2019.

 

Sindikat pravosuđa Srbije, nakon pet meseci pregovaranja oko posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, odbija da potpiše kolektivni ugovor bez konkretizacije prava na naknadu za topli obrok i regres. Pitanje toplog obroka i regresa kao zakonskog prava za Sindikat je stvar principa. Ako je to naše zakonsko pravo onda je to i obaveza poslodavca da obezbedi novac za to pravo. Ne može za nekoga da ima a za nekoga da nema, odnosno ne može se zakon primenjivati selektivno, u zavisnosti od toga kako im odgovara i ko je u pitanju. To je zloupotreba zakona i ovlašćenja Vlade koja bi trebalo da bude primer ostalima.

«Opširnije»

   KONFERENCIJA ZA NOVINARE - ZAŠTO ZAKON NIJE ISTI ZA SVE?

13. maj 2019.

 

Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike medija u utorak, 14. maja 2019. godine, u 12.00 časova, na konferenciju koja će biti održana u prostorijama Sindikata, u Beogradu, Dečanska 14/5 (sala na PETOM spratu).

ISTINA JE DRUGAČIJA

KOLEKTIVNI UGOVOR - SINDIKALNE NEVOLJE ZBOG POLITIČKE VOLJE

Sindikat pravosuđa Srbije, zajedno sa još dva reprezentivna sindikata, nepunih pet meseci vodi pregovore oko kolektivnog ugovora. Spotakli smo se oko nejednakosti u primeni zakonskih odredbi. Jednostavno, stvar principa. Imamo pravo na to da nam poslodavac objasni zašto zakon nije isti za sve.

Da li je greh sindikata to što ne traži više od zakona a ne pristaje na manje?

Predsednica

Slađanka Milošević

   ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE O SPECIJALNOJ ZATVORSKOJ BOLNICI

25. april 2019.

 

Problem u Specijalnoj zatvorskoj bolnici istovetan je kao i u drugim zatvorima, jer je prenatrpana licima iz istrage, na izdržavanju kazne, kao i licima na lečenju i čuvanju. Kada je osnovana projektovana je za smeštaj 400 lica a sada se u njoj na čuvanju i lečenju po sudskoj odlluci nalazi blizu 800 lica, često agresivna. U stvari, to su najčešće izvršioci najtežih i užasnih zlodela. Broj pacijenata se uvećava a broj zaposlenih se smanjuje zbog zabrane zapošljavanja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u prostorijama Sindikata...

(pogledaj video na N1)

«Opširnije»

   POZIV MEDIJIMA

24. april 2019.

 

Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike medija u četvrtak, 25. aprila 2019. godine, u 10.00 časova, na konferenciju koja će biti održana u prostorijama Sindikata, u Beogradu, Dečanska 14/5 (sala na PETOM spratu).

ISTINA JE DRUGAČIJA

KORAK NAPRED – DVA NAZAD

U SPECIJALNOJ ZATVORSKOJ BOLNICI RAD KAO KAZNA

KONSTANTNI PRITISCI NA ZAPOSLENE

Uslovi boravka u bolnici poboljšani su ulaganjima u renoviranje. Međutim, kapacitet bolnice je oko 400 pacijenata, a njihov broj trenutno iznosi 780 lica, sa tendencijom rasta, dok je broj zaposlenih smanjen.

Predsednica

Milošević Slađanka

 

23. april 2019.

 

Tri reprezentativna sindikata, i to Sindikat uprave, Sindikat pravosuđa i Sindikat SOPOS počeli su pregovore oko kolektivnog ugovora za državne organe pre nešto više od tri meseca a posle usvajanja Budžeta za ovu godinu.

Kolektivni ugovor trebalo bi da bude proizvod socijalnog dijaloga i da bude povoljniji od zakona. Vodeći se time, postigli smo određeni dogovor. Međutim, nakon toga, sindikatima je stigao sasvim drugačiji tekst posebnog kolektivnog ugovora.

Zajednički stav sva tri sindikata jeste da se odbije potpisivanje takvog kolektivnog ugovora. Kamen spoticanja su naknada za topli obrok i regres. Odbijamo takav kolektivni ugovor jer su zaposleni godinama uskraćeni za zakonsko pravo. Neprihvatljivo je opravdanje da nema para i da to ne dozvoljava ministar finansija. Ukoliko ih nema, ministar finansija bi morao da objasni gde su pare i kako je moguće da za jedne ima a za druge nema. Ukoliko o svemu odlučuje ministar finansija onda bi trebalo ukinuti Vladu Srbije kao bespotrebni trošak.

 

   POZIV MEDIJIMA

22. april 2019.

 

Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike medija u utorak, 23. aprila 2019. godine, u 13.00 časova, na konferenciju koja će biti održana u prostorijama Sindikata, u Beogradu, Dečanska 14/5 (sala na PETOM spratu).

ISTINA JE DRUGAČIJA

/NE/SPORAZUM SA POSLODAVCEM OKO POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA – NEPOŠTOVANJE SINDIKATA

TROMESEČNA NAGRADA NAMEŠTENICIMA 317,00 DINARA

Predsednica

Milošević Slađanka

   OBAVEŠTENJE !

19. april 2019.

 

Dana 18.04.2019. godine, kao što je ranije najavljeno, održana je sednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije na kojoj su donete određene odluke o kojima ćete biti blagovremeno obavešteni od svojih predstavnika na terenu.

Sva tri reprezentativna sindikata imaju isti stav - da se odbije potpisivanje dostavljenog Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe.

Povodom neskrivenih manipulacija oko posebnog kolektivnog ugovora, prvo ćemo organizovati konferenciju za medije i obavestiti javnost o razlozima odbijanja.

S tim u vezi, na sajtu se nalaze referendumska pitanja za zaposlene, pa vas molim da glasate i da budete iskreni u tome.

 

   TEKST PKU USAGLAŠEN BEZ SAGLASNOSTI SINDIKATA !

16. april 2019.

 

MINISTARSTVO ZA DRŽAVNU UPRAVU

I LOKALNU SAMOUPRAVU

Za Ivanu Savićević

Gospođo Savićević,

Šokirani smo tekstom koji ste nam poslali. Taj navodno usaglašeni tekst Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe usaglasila su ministarstva među sobom. Sa Sindikatom ste na pregovorima postigli saglasnost o sasvim drugačijim odredbama. Mogli smo da se ne dogovorimo i to je legitimno i vaše i naše pravo. Ali, mi smo se dogovorili.

PREUZMI PREDLOG PKU

«Opširnije»

 

15. april 2019.

 

Usaglašeni Predlog posebnog kolektivnog ugovora za državne organe dostavljen je 15.03.2019. godine nadležnim ministarstvima na mišljenje. Prema dosadašnjim informacijama, sva nadležna ministarstva dala su pozitivno mišljenje, osim jednog.

Međutim, izgleda da je "zapelo" u Ministarstvu finansija. Ne znamo šta je u pitanju ali smatramo da kolektivna i zakonska prava zaposlenih ne mogu da zavise od jednog ministra niti da se pravdaju nedostatkom novca. Ukoliko, ipak, zavise, onda smatramo da bi trebalo ukinuti Vladu Srbije kao nepotrebni trošak i zadržati samo ministra finansija.

 

   PROTESTNO PISMO DIREKTORU UIKS DEJANU CAREVIĆU

10. april 2019.

MINISTARSTVO PRAVDE

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Za Dejana Carevića, direktora Uprave

Poštovani gospodine direktore,

Izražavamo zabrinutost i nezadovoljstvo zbog Vaše odluke o izmeni i dopuni Akta o proceni rizika radnog mesta u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Istovremeno, smatramo da je Vaša odluka nekorektna, imajući u vidu činjenicu da ona neće doprineti smanjenju već povećanju rizika zaposlenih. Rad u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, sa prenatrpanim kapacitetima i nedovoljnim brojem zaposlenih, rizičan je sam po sebi.

«Opširnije»

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

26. mart 2019.

Molim sve predsednike sindikalnih organizacija da se pisanim putem obrate svojim rukovodiocima organa sa zahtevom da ih rukovodioci obaveste, isto pisanim putem, šta su preduzeli u vezi sa preporukom Sindikata pravosuđa Srbije da primene član 96 (s4) Zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, da li i koliko imaju upražnjenih sistematizovanih radnih mesta, kao i koliko imaju zaposlenih na određeno vreme čiji bi status konačno mogao da se reši.

PREUZMI:

- Preporuka rukovodiocima pravosudnih organa od 05.03.2019. godine

«Opširnije»

   MINISTAR FINANSIJA PROMOTER DISKRIMINACIJE

21. mart 2019.

 

MINISTARSTVO FINANSIJA

Siniša Mali, ministar

Gospodine ministre,

Obraćam se Vama jer ste Vi najodgovorniji za planiranje i obezbeđivanje sredstava u Budžetu za zakonska prava. Naše pravo je Vaša obaveza. Vi ste taj koji stavlja primedbe i daje saglasnost za sve kolektivne ugovore koji se odnose na zaposlene kojima je država poslodavac. Zato Vas molim da ovo pismo pročitate pažljivo. Nećemo Vam se dodvoravati za prava koja nam garantuje zakon, svesno rizikujući da odbijete dostavljeni Predlog kolektivnog ugovora za državne organe jer Vam se može. Namera mi je da Vam, pre donošenja bilo kakve odluke o Predlogu posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, ukažem na Vašu, kao i doslednost i upornost Vlade Srbije, u diskriminisanju zaposlenih u pravosuđu, kao i državnim organima.

«Opširnije»

   OBAVEŠTENJE

20. mart 2019.

 

U petak, 15. marta 2019. godine, održan je sastanak u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave radi usaglašavanja Predloga posebnog kolektivnog ugovora za državne organe sa primedbama sindikata. Usaglašen tekst Posebnog kolektivnog ugovora, kao i Uredba o izmenama Uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika dostavljeni su ministarstvima finansija, pravde i rada na zvanično mišljenje.

 

- Predlog PKU za državne organe

- Uredba o izmenama Uredbe

 

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

13. mart 2019.

 

Dana 08.03.2019. godine, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dostavilo nam je Predlog PKU za državne organe, kao i Predlog uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika da se izjasnimo. Sindikat pravosuđa Srbije uputio je primedbe na oba teksta. Bez obzira na to što smo predložili da se predložene izmene ugrade u tekst PKU i dostave Vladi na izjašnjavanje, zakazan je novi sastanak u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koji će se održati u petak, 15.03.2019. godine. Za sada su ovo mirovni pregovori a da li će to i ostati, saznaćemo u petak.

Prilog:  navedeni akti i naše primedbe

- Predlog PKU za državne organe (7. mart 2019.)

- Primedbe na Predlog PKU

- Uredba o naknadi troškova i otpremnini

 

   PODRŠKA POLICIJSKOM SINDIKATU SRBIJE

12. mart 2019.

 

Sindikat pravosuđa Srbije pruža punu podršku Policijskom sindikatu Srbije kojem je nezakonitim oduzimanjem svojstva reprezentativnosti uskraćeno pravo da učestvuje u zaključivanju posebnog kolektivnog ugovora na odgovarajućem nivou, pravo na učešće u rešavanju kolektivnih radnih sporova, pravo na učešće u radu tripartitnih i multipartitnih tela na odgovarajućem nivou i druga prava, u skladu sa zakonom.

 

«Opširnije»

   SINDIKAT PROTIV POČETNIČKIH KOEFICIJENATA ZA „PREVEDENE“ NAMEŠTENIKE

8. mart 2019.

 

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Za Jelača Slavicu, pomoćnicu ministra pravde

Poštovana,
Pozdravljamo izmenu Zakona o državnim službenicima usvojenu na Vašu i našu inicijativu koja omogućava prevođenje zaposlenih iz statusa nameštenika u status državnog službenika. Podsećam vas da je suština ovih izmena za Sindikat veoma značajna jer godinama vodimo borbu kako bismo ukazali na to da je materijalni položaj nameštenika u pravosuđu degradiran i nepodnošljiv.

«Opširnije»

   OBAVEŠTENJE ZA OBESPRAVLJENE I EKSPLOATISANE

4. mart 2019.

 

Sastanak u Ministarstvu pravde održan je 1. marta 2019. godine. Povod za sastanak je unapređenje položaja nameštenika i zaposlenih na određeno vreme a u skladu sa poslednjim izmenama Zakona o državnim službenicima.

Predlog Ministarstva pravde jeste da se izvrši preobražaj nameštenika u državnog službenika. Za to je neophodna promena pravilnika, ali da budemo strpljivi do kraja marta, to jest početka aprila pošto sada zbog drugih obaveza nemaju vremena da menjaju pravilnike. Ovaj preobražaj je moguć pod uslovom da je nameštenik radni odnos na neodređeno vreme zasnovao putem konkursa, da ispunjava uslove u pogledu stručne spreme, kao i da ima položen državni ispit. To su, najpre, nameštenici koji su zaposleni pre 2006. godine (dostavljači, kuriri, daktilografi), odnosno pre stupanja na snagu Zakona o državnim službenicima i kojih, prema podacima iz Ministarstva pravde, ima 1.078. Neznatan je broj nameštenika zaposlenih putem konkursa nakon 2006. godiine. Međutim...

«Opširnije»

   IZOSTALA REAKCIJA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

21. februar 2019.

 

Sindikat pravosuđa Srbije pre nekoliko dana obratio se pismom predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, u kojem mu ukazuje na nezakonito postupanje Vlade Srbije. U ime države kao poslodavca Vlada Srbije je potpisivanjem kolektivnih ugovora sa određenim sindikatima, suprotno zakonu, Ustavu i Konvenciji Međunarodne organizacije rada broj 98, „kreirala” radno mesto predsednik ili predstavnik sindikata. S tim u vezi, Vlada nezakonito isplaćuje uvećanu mesečnu platu, novcem svih građana, sindikalnim predsednicima i predstavnicima, iako bi plata trebalo da se prima isključivo za obavljen rad na poslu za koji je sa poslodavcem zaključen ugovor o radu.

S obzirom na to da je izostala reakcija predsednika Republike, kao i drugih nadležnih institucija kojima je upućeno pismo na upoznavanje, objavljujemo pismo u celosti jer javnost ima pravo da zna.

PREUZMI:

- Pismo predsedniku Aleksandru Vučiću

- Prilog pismu

 

   PREDLOG ZA ISPLATU POMOĆI

12. februar 2019.

 

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Za Jelača Slavicu, pomoćnica ministra pravde

Beograd

Poštovana,

Najpre, zahvaljujem vam se na dostavljenim tabelarnim pregledima o broju zaposlenih, kao i njihovim prosečnim primanjima.
Nakon uvida u tabelarne preglede osećam još veću nelagodnost. Iz tabelarnih pregleda vidljivo je da državni službenici u zvanju višeg savetnika imaju veće plate od nosilaca pravosudnih funkcija?! Kako je to moguće? San svakog saradnika početnika nije više da bude izabran na pravosudnu funkciju nego da postane viši savetnik?! Viši savetnik u prekršajnom ili privrednom sudu ima veću platu za 25% od zamenika javnog tužioca u osnovnom javnom tužilaštvu?! Neverovatno! (za nastavak teksta klikni na OPŠIRNIJE)

PREUZMI:

- Prosečna plata nameštenika (.xls)

- Prosečna plata 2019. (.xls)

«Opširnije»

 

   I DALJE O NAMEŠTENICIMA

22. januar 2019.

San svakog saradnika početnika nije više da bude izabran na pravosudnu funkciju nego da postane viši savetnik?! Viši savetnik u prekršajnom ili privrednom sudu ima veću platu za 25% od zamenika javnog tužioca u osnovnom javnom tužilaštvu?! Neverovatno!

 

Priča o eksploatisanju nameštenika (i nezakonitostima u pravosuđu) nema kraja. Naime, osim zaposlenih koji obavljaju poslove zapisničara u statusu nameštenika, postoje i zaposleni u statusu nameštenika koji obavljaju poslove referenta u pisarnici ili poslove sudskog izvršitelja.

U Osnovnom sudu u Požegi, zaposleni Marko Stojanović, nameštenik - pravosudni stražar, obavljao je poslove sudskog izvršitelja od 2010. do početka ove godine. Poslove je obavljao stručno, posvećeno i savesno to je sigurno, jer da nije ne bi mu predsednik suda s punim poverenjem poveravao posao sudskog izvršitelja devet godina.

«Opširnije»

   UPITNIK

22. januar 2019.

 

Upitnik, koji je Sindikat posle jednočasovnog štrajka upozorenja uputio rukovodiocima pravosudnih organa moguće je preuzeti u .doc ekstenziji klikom na sliku sa desne strane.

 

   POSLE ŠTRAJKA...

22. januar 2019.

 

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Neli Kuburović, ministarki pravde

Beograd

Nemanjina 22-26

Uvažena ministarko,

Imajući u vidu da je u pravosudnim organima održan jednosatni štrajk upozorenja zbog nepodnošljivog statusa nameštenika i zaposlenih na određeno vreme, kao i odsustva akata o proceni rizika radnih mesta, ljubazno Vas molim da nas obavestite da li ste, eventualno, preduzeli neke radnje u vezi sa razlozima štrajka.

«Opširnije»

   TV N1 O ŠTRAJKU U DANU UŽIVO

17. januar 2019.

 

Predsednica našeg sindikata Slađanka Milošević gostovala je 15. januara 2019. godine u emisiji "Dan uživo" televizije N1 koju je vodila Maja Dragić, a šta je u emisiji govorila može se videti klikom na sliku sa strane.

Ljubaznošću ove TV kuće snimak emisije je moguće pogledati na našem sajtu. Nažalost, zbog veličine, u umanjenom formatu, što je bitno uticalo na kvalitet slike.

Izvinjavamo se zbog toga.

 

( VIDEO )

   OBAVEŠTENJE

16. januar 2019.

 

Štrajk upozorenja zbog nameštenika i zaposlenih na određeno vreme je uspeo jer je ujedinio zaposlene i održan je u većini pravosudnih organa.

Očekujemo da će naš poslodavac udovoljiti zahtevima koji su opravdani. Zahtev je da se njihov rad u pravosudnim organima uzakoni. Mirovaćemo u narednih desetak dana, imajući u vidu zauzetost donosilaca odluka oko posete ruskog predsednika.

Nakon toga, ukoliko ne bude pozitivnog rešenja, Republički odbor doneće odluku o daljim koracima.

 

   JEDNOČASOVNI ŠTRAJK ADMINISTRATIVNIH RADNIKA

15. januar 2019.

 

Zaposleni u pravosuđu danas su obustavili rad na sat vremena, od 11 do 12 časova, kako bi skrenuli pažnju na ekspoloataciju ljudi zaposlenih na određeno vreme i neophodnost usklađivanja statusa nameštenika.

Štrajk upozorenja organizovao je Sindikat pravosuđa Srbije, a predsednica tog sindikata Slađanka Milošević rekla je ranije za agenciju Beta da štrajk neće ugroziti suđenja, jer rad obustavljaju administrativni radnici.

Ona je navela da sindikat ima 11.000 članova.

"Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru striktno se poštuje samo u pravosuđu. Gradska uprava prošle godine zaposlila je 3.500 ljudi, policija svake godine zapošljava, samo u pravosuđu nema zapošljavanja iako imamo čest izbor nosilaca pravosudnih funkcija", kazala je Milošević.

IZVOR: N1

«Opširnije»

   VAŽNO SAOPŠTENJE

13. januar 2019.

 

Sindikat pravosuđa Srbije doneo je odluku o organizovanju jednosatnog štrajka upozorenja koji će se održati u pravosudnim organima 15. januara 2019. godine, u periodu od 11.00 do 12.00 časova, kako bi privukao pažnju i probudio zainteresovanost poslodavca da konačno reši višegodišnju diskriminaciju i eksploataciju zaposlenih u pravosuđu.
Naime, Sindikat zahteva promenu radnog statusa nameštenika i lica zaposlenih na određeno vreme, kao i izradu akta o proceni rizika radnog mesta.

«Opširnije»

   OBAVEŠTENJE O SASTANKU

11. januar 2019.

 

Kao što je najavljeno, u utorak, 15. januara 2019. godine, održaće se jednočasovni štrajk upozorenja u skladu sa odlukama koje su vam prosleđene. Nakon toga, o budućim koracima bićete blagovremeno obavešteni.

 

A SADA OBAVEŠTENJE O SASTANKU SA MINISTARKOM PRAVDE I O RAZLOZIMA ŠTRAJKA

Kao što vam je poznato, dva zahteva su goruća. Prvi, promena statusa nameštenika i lica zaposlenih na određeno vreme a drugi je izrada akata o proceni rizika radnog mesta.

«Opširnije»

   IZJAVA SLAĐANKE MILOŠEVIĆ ZA N1

8. januar 2019.

 

SINDIKAT PRAVOSUĐA NEZADOVOLJAN, NAMEŠTENICI „OPASNOST ZA PRAVOSUĐE“

Sindikat pravosuđa Srbije održaće 15. januara jednočasovni štrajk upozorenja. Nezadovoljni su - zbog nedostatka radnika, eksploatacije zaposlenih na određeno vreme, ali i usklađivanja naknada nameštenika koji obavljaju poslove državnih službenika, a za to nisu plaćeni.

U sindikatu kažu da je posebno sporno angažovanje takozvanih "nameštenika", za poslove za koje nisu nadležni. Upozoravaju da to može urušiti pravosudni sistem u Srbiji.

IZVOR : N1

«Opširnije»

   SREĆNI PRAZNICI

31. decembar 2018.

 

  

   INFORMACIJA ADVOKATSKOJ KOMORI SRBIJE

25. decembar 2018.

 

S obzirom na to da je vaš posao da pružate pravnu pomoć, Sindikat pravosuđa Srbije dostavlja vam informaciju koja je veoma značajna i povezana sa pružanjem te pomoći u skladu sa zakonom.

Naime, braneći svoje klijente često ulažete žalbe zbog zakonom propisanih povreda postupka pred srpskim pravosuđem. Bitnu povredu postupka predstavlja i nepropisan sastav suda ili tužilaštva. Nepropisan sastav može da postoji i ako sudija, tužilac ili sudsko veće radi sa zapisničarem u statusu nameštenika, odnosno licem koje u sudu ili tužilaštvu obavlja sporedne poslove. Zapisnik sastavljen pred sudom ili tužilaštvom, a kako bi bio uredan i zakonit, mora da bude potpisan kako od strane sudije i tužioca, tako i od zapisničara ovlašćenog da vodi taj zapisnik. Međutim, stvarnost u srpskom pravosuđu je drugačija.

«Opširnije»»

   OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE SINDIKATAfont>

18. decembar 2018.

 

Sindikat pravosuđa Srbije, kao reprezentativan sindikat, u ime svojih članova, 12. decembra 2018. godine, otpočeo je pregovore za novi kolektivni ugovor.

Na osnovu važećeg kolektivnog ugovora sačinili smo Predlog novog kolektivnog ugovora za državne organe, koji smo dostavili Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave na razmatranje a o kojem predlogu ćemo u narednom periodu pregovarati.

Pozivam članove Sindikata da dostave svoje predloge i sugestije u cilju poboljšanja teksta kolektivnog ugovora i tako daju svoj doprinos.

Prilog: Predlog kolektivnog ugovora za državne organe

 

   INFORMACIJE O SUSRETU SA JOHANESOM HANOM

13. decembar 2018.

 

Eurofedop, čiji smo i mi članovi, iskoristio je austrijsko predsedavanje Evropskom unijom i organizovao sastanak sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za proširenje. Johanes Han je prihvatio poziv i izrazio želju da porazgovara sa predstavnicima sindikata sa Zapadnog Balkana o procesu proširenja i ulozi koju naši sindikati iz regiona mogu imati u tom procesu. Domaćin sastanka bio je Fric Nojgebauer, počasni predsednik Sindikata javnih službi Austrije i generalni sekretar EUROFEDOP-a Bert van Kalemberg.

Između ostalih, sastanku u Beču, održanom 6. decembra 2018. godine sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, prisustvovala je i Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

Johanes Han je u svom izlaganju naglasio da je Zapadni Balkan prioritet za Evropsku uniju. Ali za države kandidate postoji preduslov za pristupanje Evropskoj uniji. Države kandidati pre pristupanja moraju da reše svoje unutrašnje probleme, kao i probleme koje imaju sa susedima. Evropska unija nije spremna da te “uvozne probleme” prihvati kao svoje. U tom smislu, naveo je da bi Makedonija i Grčka trebalo da reše spor oko imena (misli da će ga rešiti krajem januara 2019), Srbija i AP Kosovo i Metohija trebalo bi da urede i normalizuju svoje odnose sveobuhvatnim obavezujućim sporazumom (ne znam na šta je mislio i da li je mislio na obavezujući sporazum sa ili bez priznanja od strane Srbije te nepriznate države), kao i trgovinski problem zbog uvođenja taksi, a od Federacije BIH se očekuje nastavak reformi, s tim što je rekao i to da se očekuje otvaranje pristupnih pregovora sa Makedonijom i BiH sredinom naredne godine., naglasivši da se naročito zalaže za evropsku perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana. Države kandidate očekuje ozbiljna transformacija koja podrazumeva značajne napore na ključnim reformama, uključujući vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, podsticanje dobrosusedskih odnosa, rešavanje bilateralnih sporova…

«Opširnije»»

 

   PITANJA I PRIPREMNO PISMO ZA GOSPODINA JOHANESA HANAfont>

11. decembar 2018.

 

(DOSTAVLJENO PRE SASTANKA)

Kako Evropska komisija i na osnovu kojih parametera meri napredak zemlje kandidata u nekoj delatnosti?

Koji su načini ubeđivanja zemlje kandidata da prihvati evropske vrednosti? Zašto ne iskoristite mehanizme iz Vaše nadležnosti i ubedite Vladu Srbije da prihvati sistem kolektivnih žalbi iz Evropske socijalne povelje?

U Srbiji je postalo skoro nemoguće ostvariti neko pravo pred sudovima a da bi se žalili Evropskom sudu za ljudska prava, neophodno je da se prođu sve pravosudne instance u zemlji. Glavna prepreka za obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava jeste /za/Ustavni sud Srbije koji godinama ne rešava podnete inicijative. Sistem kolektivniih žalbi unapredio bi i olakšao zaštitu prava, jer za sindikate sistem kolektivnih žalbi predstavlja najjače oružje.

«Opširnije»»

   SINDIKAT PRAVOSUĐA PREDOČIĆE PROBELEME JOHANESU HANUfont>

23. novembar 2018.

 

Sindikat pravosuđa uputio je otvoreno pismo poslanicima u kome tvrdi da su zaposleni u pravosuđu diskriminisani i eksploatisani. Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević izjavila je za N1 da će na probleme u pravosuđu ukazati i evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu.
Milošević je u Dan uživo TV N1 objasnila da je Sindikat pravosuđa odlučio da se obrati narodnim poslanicima zbog toga što su oni ovlašćenu da predlažu zakone, njihove izmene i dopune, ali i da nadziru rad Vlade....

Izvor: N1

Izvinjavamo se zbog prilično umanjene rezolucije snimka, kao jedine mogućnosti da emisiju N1 televizije "Dan uživo" postavimo na naš sajt.

«Opširnije»

VIDEO

   OTVORENO PISMO NARODNIM POSLANICIMA

22. novembar 2018.

 

Uvaženi poslanici,

Obraćamo vam se zbog toga što su zaposleni u pravosuđu diskriminisani i eksploatisani.

Naime, u Srbiji postoje policijski službenici, poreski službenici, carinski službenici... zbog čega smatramo da bi radni odnos zaposlenih u pravosudnim organima trebalo da bude uređen posebnim zakonom. Ako to nije moguće, predlažemo da se postojeće odredbe o osoblju u Zakonu o sudijama i Zakonu o javnim tužilaštvima dopune. Pravosuđe ne čine samo sudije i tužioci nego i zaposleni koji obavljaju poslove u neposrednoj vezi sa poslovima nosilaca pravosudne funkcije. Na zaposlene u pravosuđu primenjuje se Zakon o državnim službenicima, čije su izmene i dopune dostavljene vama na usvajanje.

«Opširnije»

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

22. novembar 2018.

 

Dugo očekivane izmene i dopune Zakona o državnim službenicima i nameštenicima dostavljene su Narodnoj skupštini na usvajanje.

Odredaba o napredovanju nameštenika nema u predloženim izmenama i dopunama, što znači da se nastavlja kršenje zakona i eksploatacija nameštenika.

«Opširnije»

   PODRŠKA PREDSEDNIKU VOJNOG SINDIKATA SRBIJE

13. novembar 2018.

 

Sindikat pravosuđa Srbije pruža snažnu podršku predsedniku Vojnog sindikata Srbije - Novici Antiću u mukotrpnoj borbi za svoja, kao i prava zaposlenih u Vojsci Srbije. Disciplinskom presudom šalje se nedvosmislena poruka svim sindikatima da će se svaka kritika upućena poslodavcu smatrati kao povreda radne obaveze.

Podsećamo da je Srbija ratifikovala Konvenciju MOR-a broj 135 koja radničkim predstavnicima garantuje zaštitu, posebno od otpuštanja sa posla. Zakon o radu članom 188. jasno propisuje da poslodavac ne može da raskine radni odnos, niti na drugi način stavi u nepovoljan položaj predstavnika zaposlenih za vreme obavljanja funkcije...

 

«Opširnije»

   BLAGONAKLONOST PREMA NESAVESNIMA

8. novembar 2018.

 

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je dana 07.08.2017. godine krivičnu prijavu protiv bivšeg upravnika zatvora KPZ Beograd Milana Pavlovića zbog krivičnog dela nesavestan rad u službi. On je kao upravnik, službeno lice, svesno kršenjem zakona uskratio pravo zaposlenih na naknadu troškova prevoza. Svojim radom, odnosno neisplaćivanjem troškova prevoza za 90 zaposlenih u periodu od 2013. до 2015. godine, on je zaposlenima, kao i svim građanima, očigledno prouzrokovao imovinsku štetu. Uz krivičnu prijavu kao dokaz podnete su izvršne i pravnosnažne sudske presude.

Iako je presudama potvrđeno da je upravnik nezakonito zakidao putne troškove zaposlenima (za četiri presude isplaćeno zaposlenima pet miliona dinara), tri meseca nakon podnošenja prijave, zamenik javnog tužioca uputio je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja policiji, zatim je ponovio zahtev 12.04.2018. godine i, najzad, urgirao po tom zahtevu 24.08.2018. godine. Nejasno je zašto se zamenik javnog tužioca obratio policiji kada dobro zna da je zabranjeno komentarisati sudske odluke, kao i to da nigde nije propisano da je policija nadležna da preispituje pravnosnažne i izvršne sudske odluke. Bez obzira na to, još uvek policija nije postupila po zahtevu zamenika javnog tužioca .

«Opširnije»

( VIDEO )

   ZAKON KAO ZAKLON

6. novembar 2018.

 

 Sindikat pravosuđa Srbije zakazuje konferenciju za medije, dana 8. novembra 2018. godine, sa početkom u 12.00 časova, u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije, u Beogradu, Dečanska 14, sala na petom spratu.

ISTINA JE DRUGAČIJA

NIJE KRIVA NORMATIVA

ŠTETOČINE ŠTITI DIREKTIVA

Predsednica

Milošević Slađanka

   ZAHTEV ZA PLANIRANJE I ISPLATU GODIŠNJE NAGRADE

31. oktobar 2018.

 

 Poštovani,

U prilogu vam dostavljam zahtev Sindikata pravosuđa Srbije za planiranje i isplatu godišnje nagrade zaposlenima u pravosuđu, u skladu sa odredbama Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe.

Republika Srbija

MINISTARSTVO FINANSIJA

i

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE

Ministrima Siniši Malom i Branku Ružiću

Beograd

Predmet: Zahtev za planiranje i isplatu godišnje nagrade

Poštovani,

Članom 47. Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, učesnici su dogovorili pravo zaposlenog na godišnju nagradu koja se isplaćuje na Dan državnosti Republike Srbije a o visini nagrade učesnici pregovaraju u postupku izrade budžeta za narednu godinu. ...

«Opširnije»

   ZAHTEV ZA IZUZEĆE PRAVOSUĐA IZ ZAKONA O PLATAMA

30. oktobar 2018.

 

Republika Srbija

MINISTARSTVO FINANSIJA

Za Sinišu Malog, ministra finansija

Beograd

Poštovani,

Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru usvojen je sa ciljem da se zarade u javnom sektoru izjednače, odnosno da se za isti rad prima ista zarada. Cilj je samo želja neusklađena sa stvarnošću, imajući u vidu to da su iz Zakona izuzeti policija, vojska, BIA, javna preduzeća (koja će nekad postati tržišna), kao i funkcioneri, zbog čega smatramo da neće biti moguće staviti znak jednakosti između izuzetih i onih na koje će se Zakon primenjivati. Navedenim izuzimanjem narušava se jedinstveni princip pa se tako sistem plata u javnom sektoru neće urediti nego unerediti. Slučajno ili namerno, izuzimaju se i nagrađuju zaposleni pri ministarstvima sile?!

«Opširnije»

 

   PRESUDA MIRKOVIĆ I DRUGI PROTIV SRBIJE

17. oktobar 2018.

 

U predmetu Mirković i drugi protiv Srbije, Evropski sud za ljudska prava (Treće odeljenje), na zasedanju Veća u sastavu: Helena Jäderblom, predsednica, Branko Lubarda, Dmitry Dedov, Pere Pastor Vilanova, Alena Poláčková, Jolien Schukking, María Elósegui, sudije, i Stephen Phillips, sekretar odeljenja, Posle većanja na zatvorenoj sednici 5. juna 2018. godine, donosi sledeću presudu, koja je usvojena tog dana:……

 I. OKOLNOSTI PREDMETA

1. Opšte informacije o predmetu

6. Svi podnosioci predstavki bili su zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankncija Ministarstva pravde Republike Srbije. Zbog teškoća sa kojima se suočava zatvorsko osoblje tokom službe u kaznenim ustanovama na teritoriji Srbpje. Srpsko pravo predvnđa da oni nemaju pravo na određene privilegije, kao što su privilegije u pogledu računanja njihove starosne penzije i uvećanja zarade (celokupan tekst presude može se pročitati klikom na opširnije u ekstenziji .pdf).

«Opširnije»

   NACRT USTAVNIH AMANDMANA O PRAVOSUĐU

18. septembar 2018.

 

Komentar Nacrta ustavnih amandmana o pravosuđu, čiji je autor naš saradnik uvazeni prof. dr Zoran Ivosevic, sudija Vrhovnog suda Srbije i univerzitetski profesor u penziji, kao prilog Sindikata pravosuđa Srbije javnoj raspravi:

 

Nakon Radnog teksta ustavnih amandmana o pravosuđu i kritičkog suda Venecijanske komisije o njegovoj sadržini, Ministarstvo pravde Srbije pripremilo je Nacrt amandmana na Ustav Republike Srbije i 11.09.2018. godine objavilo na svom sajtu radi javne rasprave.

«Opširnije»

   PODMETANJE UTICAJA SA STRANE

16. septembar 2018.

 

Sindikat pravosuđa Srbije izražava zabrinutost zbog upornosti Ministarstva pravde u ubeđivanju javnosti da će predložene izmene ustavnih odredbi o pravosuđu ojačati pravosudni sistem. Da se podsetimo – Ustav bi trebalo da se menja zbog postojanja političkog uticaja na pravosuđe. To znači da je uticaj prepoznat, odnosno da postoji. A da bi se taj uticaj smanjio, potrebno je odsustvo političara ili njihovo manje prisustvo u izbornom postupku nosilaca pravosudnih funkcija.

«Opširnije»

   "BUKLIJA" U RUKAMA PREMIJERKE

12. septembar 2018.

 

Poštovana predsednice Vlade,

Sindikat pravosuđa Srbije obratio se ministarki pravde Neli Kuburović zahtevom za sastanak još 20. marta 2018. godine. Do danas nismo dobili pozivnicu. (Prilog: zahtev upućen ministarki pravde).

Zato ovaj dopis smatrajte zahtevom za sastanak sa Vama u vezi sa:

 

«Opširnije»

   ZAHTEV PREMIJERKI ZA POŠTOVANJE ZAKONA

31. avgust 2018.

 

VLADA SRBIJE

Lično Ani Brnabić, predsednici

Beograd

Poštovana,

Imajući u vidu činjenicu da je na snazi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu od 2005. godine, kao i to da se u sudovima i tužilaštvima taj zakon ne primenjuje, molimo vas da preporučite ministarki pravde da donese odluku o pokretanju postupka za izradu akta o proceni rizika radnih mesta u sudovima i tužilaštvima. Napominjemo da je ovaj zahtev vaša obaveza a naše pravo.

«Opširnije»

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

30. avgust 2018.

 

Molim vas da postupite po odluci koju sam prosledila tokom juna svim starešinama pravosudnih organizacija koje su učestvovale na sportskim susretima.

Nedopustivo je da ni posle dva meseca neki organi nisu postupili po dostavljenoj odluci.

S tim u vezi, potrebno je da sve organizacije, učesnice na sportskim susretima, u što kraćem roku, zahtev za transfer i spisak učesnika, potpisan od strane rukovodioca organa, dostave Sindikatu pravosuđa Srbije kako bismo mi imali preciznu evidenciju.  

 

   POVODOM RADNOG TEKSTA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA

30. avgust 2018.

 

Časopis Izbor sudske prakse, dvobroj za jul-avgust 2018. godine, kao temu broja, objavio je tekst Slađanke Milošević, predsednice Sindikata pravosuđa Srbije u vezi sa najavljenim izmenama Zakona o državnim službenicima.
Projektovani položaj nameštenika u državnim organima
Sindikat pravosuđa Srbije pozdravlja predložene izmene i dopune Zakona o državnim službenicima, ali i dalje smatra da bi radni odnos zaposlenih u pravosudnim organima morao da bude uređen posebnim zakonom, kao što je uređen i radni odnos policajaca, pripadnika Vojske, zaposlenih u pokrajinskim i lokalnim organizajama... Ipak, predloženi Radni tekst novela Zakona o državnim službenicima zaslužuje podršku Sindikata, posebno zbog toga što su uvažene sindikalne sugestije i preporuke koje su obuhvaćene navedenim izmenama i dopunama. I zbog toga, a u želji da se dobije kvalitetan zakon, nudimo i sledeće sugestije za poboljšanje Radnog teksta Zakona

«Opširnije»

   KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV UPRAVNIKA ZATVORA „KISELI“ SE

      GODINU DANA MALO U TUŽILAŠTVU, MALO U POLICIJI

17. avgust 2018.

 

VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU

Za Ivana Sunarića, zamenika javnog tužioca

Beograd

Veza: vaš KTKO. 214/18

Poštovani, Sindikat pravosuđa Srbije podneo je dana 04.08.2017. godine Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Milana Pavlovića, bivšeg upravnika KPZ Beograd, zbog postojanja, po našem mišljenju, opravdane sumnje da je izvršio krivično delo Nesavestan rad u službi iz člana 361. stav 2. Krivičnog zakonika. Opravdanost sumnje potvrđuju sudske izvršne presude priložene uz krivičnu prijavu kao dokaz.

«Opširnije»

   PROVALIJA IZMEĐU ZAKONA I POLITIČKE VOLJE

9. avgust 2018.

 

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je pre godinu dana krivičnu prijavu protiv bivšeg upravnika zatvora KPZ Beograd Milana Pavlovića zbog krivičnog dela nesavestan rad u službi. On je kao upravnik, službeno lice, svesno kršenjem zakona uskratio pravo zaposlenih na naknadu troškova prevoza. Svojim radom, odnosno neisplaćivanjem troškova prevoza za 90 zaposlenih u periodu od 2013. 40 2015. godine, on je zaposlenima, kao i svim građanima očigledno prouzrokovao imovinsku štetu.

«Opširnije»

   KONFERENCIJA ZA MEDIJE: VAŽNO... VAŽNO... VAŽNO...

7. avgust 2018.

 

Sindikat pravosuđa Srbije zakazuje konferenciju za medije u četvrtak, 9. avgusta 2018. godine, sa početkom u 12.00 časova, u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije, u Beogradu, Dečanska broj 14, sala na petom spratu.


ISTINA JE DRUGAČIJA
NIJE KRIVA NORMATIVA
ŠTETOČINE ŠTITI DIREKTIVA


Predsednica
Slađanka Milošević

   REŠENJE ZA UJEDNAČAVANJE SISTEMA PLATA BEZ IZUZETAKA

27. jul 2018.

SOCIJALNO-EKONOMSKI SAVET

REPUBLIKE SRBIJE

Poštovani,

Završena je javna rasprava povodom izmena i dopuna Zakona o platama državnih službenika i nameštenika a na osnovu kojeg platu primaju i zaposleni u pravosudnim organima Srbije. Imajući to u vidu i poštujući slovo zakona, očekujemo da će Vlada taj Nacrt zakona uputiti i vama na razmatranje i mišljenje. I zato vas molim da pre eventualnog davanja svog mišljenja na pomenuti Nacrt zakona, pažljivo razmotrite činjenice iz teksta u nastavku.

Za zaposlene u pravosuđu izmene tog zakona veoma su ozbiljna stvar, posebno zbog toga što je dosadašnja praksa pokazala da materijalna prava Budžet, najčešće, ne podržava, odnosno da sredstva za primenu zakona nisu obezbeđena ili su ograničena.

«Opširnije

   UBEĐIVANJE I SAMOUBEĐIVANJE

24. jul 2018.

 

Sindikat pravosuđa Srbije upozorava javnost na to da je izjava ministarke pravde povodom oslobađajuće presude u postupku povodom afere “Stečajna mafija” usmerena na ubeđivanje građana, kao i na samoubeđivanje. Prema izjavi ministarke praSOCIJALNOj u medijima, otpočela je reforma krivičnog zakonodavstva “kako bi pokušali” da imamo sve uslove za dobre i kvalitetne optuznice. “Zato je donet novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma koji je počeo da se primenjuje od 1. marta ove godine - da bi mogao da obezbedi kvalitetno prikupljanje dokaza i mutlisektorsku saradnju državnih organa, pre svega policije i tužilaštva.”

«Opširnije

 

   VAŽNO OBAVEŠTENJE

14. jun 2018.

 

Pravosudnim organima Republike Srbije stigla je odluka o postupku ostvarivanja prava na solidarnu pomoć za državne službenike i nameštenike zaposlene u pravosudnim organima, broj 401-00-01206/2018-10 od 22.05.2018. godine, koju je potpisala Nela Kuburović, ministarka pravde.
Obaveštavamo vas da je Posebnim kolektivnim ugovorom, predviđeno pravo na naknadu troškova pogrebnih usluga, naknadu troškova transporta (član 40. i 40a) i posebno pravo na solidarnu pomoć (član 43), između ostalih, i zbog nastanka nekih od slučajeva za naknadu troškova.

Preuzmi:

ODLUKA MINISTARKE PRAVDE  (.pdf) 

«Opširnije

   VAŽNA INFORMACIJA

14. maj 2018.

 

PREDLOZI ZA IZMENU I DOPUNU ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA

Dana 10. Maja 2018. godine održan je prvi sastanak Radne grupe u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, zadužene za izmene i dopune Zakona o državnim službenicima. Predlog izmena i dopuna je u prilogu i on, ovakav kakav je, predstavlja korak napred. Status državnih službenika bitno se ne menja ali se unapređuje status nameštenika, što je dobro. Ali dobro može uvek da bude bolje.

Radna verzija izmena i dopuna Zakona o državnim službenicima  (.pdf)

Radna verzija izmena i dopuna Zakona o državnim službenicima  (.docx)

 

«Opširnije

   PREPORUKA ZA NAMEŠTENIKE

7. maj 2018.

 

Uvaženi i vredni nameštenici, nepravedno vrednovani godinama, preporučujemo vam da od svojih rukovodilaca organa zahtevate izdavanje potvrde u kojoj će izričito biti navedeno da, iako imate rešenja nameštenika, u stvarnosti, mimo zakona, obavljate poslove državnih službenika. Ukoliko rukovodioci odbiju da vam izdaju takve potvrde, vi nemojte da pristajete da radite poslove državnih službenika jer je to suprotno Zakonu o državnim službenicima. Zbog toga ne možete da dobijete otkaz. Ukoliko vam zaprete otkazima, zahtevajte da vam izdaju pisani nalog kojim vam naređuju da obavljate poslove koji nisu u opisu vašeg radnog mesta i koji su vam zabranjeni zakonom. Plata se prima za obavljeni rad a ne za rešenje.

 

«Opširnije

 

   OTVORENO PISMO MINISTARKI PRAVDE

27. april 2018.

 

MI SMO ZA VLADAVINU ZAKONA, A VI?

 

Poštovana, Skrećemo Vam pažnju na ozbiljno kršenje Zakona o državnim službenicima, kao i kršenje odredaba o postupku pred pravosudnim organima zbog prisustva neovlašćenih lica u tim postupcima, koje može da izazove veliku materijalnu štetu, pre svega, građanima a šteta je već naneta nameštenicima.

Naime, kao što znate, Zakon o državnim službenicima pravi razliku između državnih službenika i nameštenika...

 

«Opširnije

   PODSETNIK PREDSEDNICIMA SUDOVA I JAVNIM TUŽIOCIMA

4. april 2018.

Znam da vam je teško jer ste istovremeno i poslodavac i nosilac pravosudne funkcije. Dva u jedan, što bi se reklo, pa morate da balansirate i vodite računa o tome da ne izgubite ravnotežu.

Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika propisano je napredovanje za državne službenike dok je za nameštenike predviđen dodatak za ostvarene natprosečne rezultate rada, odnosno nameštenička nagrada.

 

«Opširnije

    PKU ZA DRŽAVNE ORGANE

2. april 2018.

Poseban kolektivni ugovor (PKU) za državne organe potpisan je 15. marta, a objavljen je već 16. marta 2018. u "Službenom glasniku RS" broj 20 / 2018.

Klikom na opširnije preuzmite PKU u .pdf  (569 kB) ekstenziji. Klikom na donji link moguće je preuzeti PKU i kao Word (79,7 kB) .

 

PKU ZA DRŽAVNE ORGANE (.docx)

«Opširnije

    IZMENA USTAVA – SAGLASNOST A NE NAMETANJE VOLJE

23. mart 2018.

Sindikat pravosuđa Srbije pomno prati dešavanja oko predstojećih izmena Ustava i zapanjen je činjenicom da nema pravih konsultacija sa strukom ali se prihvataju predlozi raznih udruženja mlekara, pekara, tesara... Sindikat poštuje pravo svih da daju svoje mišljenje povodom izmena Ustava. Međutim, u zemlji koja teži ka vladavini prava i koja se stalno upozorava zbog manjka vladavine prava, pravna struka je neizostavna, najpozvanija i najmerodavnija u davanju predloga. Dakle, struka ne sme da se ignoriše. Pravosuđe ima presudan značaj kako za građane tako i na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji. Ustav bi morao da bude proizvod društvenog dogovora a ne rezultat simulacije javne rasprave.

«Opširnije

    NAMEŠTENIČKA NAGRADA

20. mart 2018.

Položaj nameštenika razlikuje se od položaja državnog službenika a u suštini rade iste poslove za različite plate. Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika propisano je napredovanje za državne službenike dok je za nameštenike predviđen dodatak za ostvarene natprosečne rezultate rada, odnosno nameštenička nagrada. Ona se isplaćuje tromesečno, odnosno u aprilu /za januar, februar i mart), julu /za april, ma i jun/, oktobru /za jul, avgust i septembar/ i januaru /za oktobar, novembar i decembar/.

Zakonom o budžetu RS za 2018. godinu obezbeđena su sredstva za isplatu namešteničke nagrade /član 11. Zakona o Budžetu RS za ovu godinu/. Dodatak može da iznosi do 50% osnovne plate nameštenika.

Rukovodilac pravosudnog organa donosi rešenje o namešteničkoj nagradi na predlog koji daje rukovodilac unutrašnje organizacione jedinice u kojoj nameštenik radi. I zato podsećamo šefove odeljenja da ne propuste rok, to jest da blagovremeno rukovodiocima organa (javnim tužiocima, predsednicima sudova i upravnicima zatvora) podnesu predlog za nagrađivanje nameštenika.

Sindikat

    SINDIKATI PRAVOSUĐA I UPRAVE PRODUŽILI PKU

16. mart 2018.

Predsednici sindikata pravosuđa i uprave Slađanka Milošević i Njegoš Potežica potpisali su juče sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem Poseban kolektivni ugovor o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe i Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe.

Ovim se važenje Posebnog kolektivnog ugovora produžava na još godinu dana (do 21. marta 2019. godine), ali i preciziraju pojedine odredbe u pogledu prava i obaveza zaposlenih u organima državne uprave, autonomne pokrajine i jedinicama lokalnih samouprava.

«Opširnije

    SUTRA POTPISIVANJE PRODUŽENJA VAŽNOSTI PKU

14. mart 2018.

Potpisivanje Sporazuma o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe i Posebnog kolektivnog ugovora o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe zakazano je

za 15. mart 2018. godine, u 12.15 časova,

u Kabinetu ministra državne uprave i lokalne samouprave, VI sprat, Birčaninova ulica broj 6.

    SUDOVI I TUŽILAŠTVA KAO URGENTNI CENTAR

28. februar 2018.

Odredbe zakona o prekovremenom radu naš poslodavac ne poštuje, primenjuje selektivno ili ih zloupotrebljava. Ovlašćenja da vrše dužnost poslodavca u pravosudnim organima imaju javni tužioci i predsednici sudova.

U sudovima i tužilaštvima radi se 24 sata, odnosno i danju i noću kao u Urgentnom centru. Međutim, građani to ne znaju ali zna naš poslodavac. Obim posla posebno je uvećan zbog prekomernog nasilja u porodici, tako da su redovnim poslovima pridodati i neki novi.

«Opširnije

    OBAVEŠTENJE ZA PREDSEDNIKE SINDIKALNIH ORGANIZACIJA

6. februar 2018.

Predsednici sindikalnih organizacija zaključuju ugovore kako bi svojim članovima omogućili povoljnije uslove u vidu raznih pogodnosti i mogućnosti za kupovinu raznih proizvoda sa popustom ili na rate. Članovi sindikata, najčešće, robu i usluge po zaključenim ugovorima plaćaju putem administrativne zabrane. Zaposleni koji nisu članovi sindikata ne mogu da koriste ove pogodnosti. U tome i jeste razlika između članova i nečlanova sindikata.

 

«Opširnije»

    PREDLOG PKU TRI REPREZENTATIVNA SINDIKATA

22. januar 2018.

Na sastanku održanom povodom Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe od 18.01.2018. godine, ugovorne strane postigle su saglasnost da se istovremeno, to jest paralelno sa postupkom za produženje važenja pokrene i postupak za minimalne izmene, odnosno preciziranje određenih odredbi Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe.

U skladu sa tim dogovorom, tri reprezentativna sindikata saglasila su se oko predloga za izmenu Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, i jedinstven predlog dostavili Poslodavcu.

U tom smislu, molim zaposlene da shvate da je ovo predlog sindikata ali da usvajanje tih predloga ne zavisi samo od nas nego i od druge ugovorne strane. Drugim rečima, ne shvatajte sve zdravo za gotovo jer tek nam predstoje pregovori oko datih predloga. Dakle, idemo, korak po korak.

Prilog:

PKU SA PREDLOŽENIM IZMENAMA

 

    VAŽNA INFORMACIJA

19. januar 2018.

Dana 18. januara 2018. godine, povodom Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, održan je sastanak u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Sastanku su prisustvovali reprezentativni sindikati, potpisnici ugovora, kao i predstavnici ministarstava nadležnih za pravdu, rad, državnu upravu i finansije.

Dok smo čekali predstavnika Ministarstva za finansije, u ime vrednih nameštenika, Sindikat pravosuđa Srbije podneo je inicijativu za izmenu Zakona o državnim službenicima radi poboljšanja statusa nameštenika.

PRILOG:

PREDLOG ZA DOPUNU ZAKONA

«Opširnije»

    KOLEKTIVNI UGOVOR

16. januar 2018.

Sindikat pravosuđa Srbije, kao reprezentativni sindikat i jedan od potpisnika kolektivnog ugovora, dobio je poziv od Ministarstva za državnu i lokalnu samoupravu za sastanak a povodom predloga Sindikata uprave Republike Srbije za pokretanje postupka izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe da prisustvuje.

Navedeni sastanak zakazan za 18. januar 2018. godine.

«Opširnije»

    SREĆNA NOVA 2018.

30. decembar 2017.

    SAOPŠTENJE VAŽNO...

28. decembar 2017.

POSLODAVAC PRAVI RUSVAJ U PRAVNOM PORETKU

Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije osuđuje postupanje svog poslodavca – Republiku Srbiju za nejednaku primenu propisa o isplati novogodišnjih poklona deci zaposlenih, kao i za obesmišljavanje odredbi o ovoj naknadi u Posebnom kolektivnom ugovoru za državne organe koji je na snazi.

Deci zaposlenih u pravosuđu predviđena je novogodišnja novčana čestika u iznosu od po 1.000 dinara za ovu i dve prethodne godine. Rukovodioci pravosudnih organa (ne svi, čast izuzecima), prinuđuju zaposlene da potpisuju rešenja o prihvatanju novogodišnje poklon čestitke i da se odriču prava na žalbu. U suprotnom, neće dobiti poklon čestitku.

«Opširnije»

    DEDA MRAZE NE SKREĆI SA STAZE

22. decembar 2017.

OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE SINDIKATA

Aktuelno pitanje ovih dana jeste da li će biti poklona u vidu novčane novogodišnje čestitke za decu zaposlenih u pravosuđu.

Prema informacijama dobijenih iz Ministarstva pravde, Vlada Srbije bi trebalo na jednoj od svojih sednica da zauzme jedinstven stav o tome. Juče je održana sednica Vlade ali nemamo informacije da li je i kakav njen jedinstven stav.

 

«Opširnije»

    OBAVEŠTENJE

1. decembar 2017.

 

Iz predloženog Bužeta za 2018. godinu, proizlazi sledeće:

 • Osnovica za obračun zarade državnih službenika i nameštenika uvećava se za 10% u 2018. godini i predviđena je u visini od 19.751,99 dinara za sve (sudove, tužilaštva i zatvore, kao i za veću grupu zaposlenih u Apelacionom sudu u Beogradu, Višem sudu u Beogradu, Tužilaštvu za organizovani kriminal i ratne zločine i izdvojenom Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, tzv. specijalnom sudu - koji primaju duple plate);...

«Opširnije»

    DA LI SMO NEŠTO POBOLJŠALI?

21. novembar 2017.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Za Nelu Kuburović, ministarku pravde

Beograd

Poštovana,

S obzirom na to da član 134. Zakona o javnom beležništvu propisuje da je javni beležnik dužan, između ostalog, i da iznos od 30% od naplaćene nagrade bez PDV-a, uplati na račun propisan za uplatu javnih prihoda, u roku od 15 dana od dana naplate, kao i to da je istim članom propisano da se taj iznos raspodeljuje za tekuće rashode sudova i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u sudovima, kao i druge rashode i investicije za sudove, zahtevam da nam dostavite sledeće informacije:

«Opširnije»

    SAOPŠTENJE

16. novembar 2017.

Sindikat pravosuđa Srbije pruža punu podršku nosiocima pravosudnih organa u zahtevu za ravnopravan tretman sa ostalim budžetskim korisnicima, odnosno podržava njihov zahtev za povećanje zarada. Zahtev je u potpunosti opravdan jer nosioci pravosudnih funkcija nisu dobili povišicu od 2014. godine, a količina posla se stalno uvećava i zlostavlja sve u pravosuđu. Nosioci pravosudnih funkcija i svi zaposleni u pravosuđu svaki dinar svoje plate opravdavaju svojim radom i nisu privilegovani na bilo koji način. Naprotiv, oni su diskriminisani.

«Opširnije»

    PREDSEDNIK VRHOVNOG KASACIONOG SUDA - NA ISTOJ SMO STRANI

15. novembar 2017.

Na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije, dana 14.11.2017. godine, održan je sastanak u Vrhovnom kasacionom sudu sa Dragomirom Milojevićem, predsednikom tog suda i Visokog saveta sudstva.

Sindikat pravosuđa Srbije upoznao je predsednika VKS i VSS o nejednakom postupanju rukovodilaca pravosudnih organa u istim situacijama, a posebno o diskriminaciji nameštenika koji obavljaju poslove državnih službenika, kao i o zaposlenima na određeno vreme koji su godinama obespravljeni.

«Opširnije»

    ZAKON O BUDŽETSKOM SISTEMU NAJJAČI MEĐU ZAKONIMA - UBICA SOCIJALNOG DIJALOGA

10. novembar 2017.

SOCIJALNO-EKONOMSKI SAVET

REPUBLIKE SRBIJE

Novi Beograd

Bulevar Mihajla Pupina 2a

Poštovani,

S obzirom na to da su u vašoj nadležnosti, između ostalih, i pitanja u vezi sa unapređivanjem kolektivnog pregovaranja, politike zarada, uticaj ekonomske politike i mera za njeno sprovođenje na socijalni razvoj, molim vas da nas obavestite da li se premijerka Ana Brnabić, odnosno Vlada Srbije, pre objave povišice za određene delatnosti konsultovala sa Savetom, to jest da li je tražila vaše mišljenje o tome.

«Opširnije»

    BUDŽETSKE KRIVE DRINE

9. novembar 2017.

Republika Srbija

MINISTARSTVO FINANSIJA

Ministru finansija, gospodinu Vujoviću

Beograd

Ul. kneza Miloša 20

Poštovani,

S obzirom na to da je u toku priprema Budžeta za 2018. godinu, molim vas da razmotrite mogućnost i, pre svega, stavite van snage zabrane za isplatu svih oblika nagrada predviđenih zakonima i kolektivnim ugovorima, odnosno da planirate sredstva za isplatu prava zaposlenih u pravosuđu prema Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika. Posebno vas molimo da planirate više sredstava za nameštenike koji su godinama diskriminisani jer nemaju pravo na napredovanje, s tim što im je zbog štednje ukinuta nameštenička nagrada, kao i pravo na odgovarajuću zaradu. Pošto verujemo da ste omaškom izuzeli nosioce pravosudnih funkcija od povišice, podsećamo vas da oni nisu dobili povišicu od 2014. godine kada je uvedena štednja.

RAZLIKA U CENI SATNICE (.pdf)

«Opširnije»

    PARA IMA, ALI NE ZA SVAKOGA!

31. oktobar 2017.

MINISTARSTVO PRAVDE

Nela Kuburović, ministarka pravde

Beograd

Nemanjina 22-26

Poštovana,

Sindikat pravosuđa Srbije ostaje pri predlogu datom na poslednjem sastanku da se nameštenicima koriguje koeficijent za 0,25, počev od I do VI platne grupe (uredbom je najbrži put), kao i da se bez odlaganja nameštenicima isplati nameštenička nagrada do kraja godine, imajući u vidu to da su državni službenici kroz napredovanje dobijali povišicu od 8 do 16% prošle i ove godine. Istovremeno, zahtevamo prevođenje nameštenika u status državnih službenika i zaključivanje ugovora na neodređeno vreme, s obzirom na to da iz informacija koje ste nam dostavili proizlazi da nedostaje 465 državnih službenika i 106 nameštenika. Ova lica već rade, obučena su kroz dugogodišnji rad na određeno vreme i sredstva za to su obezbeđena. S tim u vezi, trebalo bi da zakažete sastanak kako bismo otpočeli socijalni dijalog. Naglašavam da socijalni dijalog podrazumeva ozbiljan razgovor dve strane potkrepljen argumentima. Evo naših argumenata. Pre svih, uvažena ministarka, svedoci smo toga da novca ima ali ne za svakoga!

«Opširnije»

    INFORMACIJA SA SASTANKA U MINISTARSTVU PRAVDE

18. oktobar 2017.

Sastanku su prisustvovali Nela Kuburović, ministarka pravde, dr Milan Stevović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Dejan Carević, direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i Petar Rundić, šef kabineta.

Prema rečima ministarke pravde povišica je izvesna a pomoć će se isplaćivati zaposlenima u istom iznosu jer je priliv sudskih taksi isti, pa čak možda i slabiji tako da nema uslova za uvećanje tog iznosa. Preuzela je na sebe obavezu da reši problem sa isplatom dogovorene pomoći u zatvorima čiji upravnici nisu doneli rešenja. Pored toga, ministarka se u našem prisustvu dogovorila sa direktorom Stevovićem da se reši problem dugovanja Uprave prema zatvorskim ustanovama u vezi sa rekreativnim odmorom...


 

«Opširnije»

    KARIJERA U IME NARODA

17. oktobar 2017.

Čudesna karijera Snežane Malović i dalje traje – u Tužilaštvu za ratne zločine. Bivša ministarka te poslanica DS i SDS jedna je od odgovornih za neustavnu reformu pravosuđa koja je državu koštala 1,5 milijardi dinara.

Bivša ministarka pravde Snežana Malović, u čijem mandatu je sprovedena neustavna reforma pravosuđa, i dalje radi u pravosuđu i to u Tužilaštvu za ratne zločine. Ona se posle ministarske funkcije i dva nepotpuna mandata u Narodnoj skupštini 2015. vratila na poziciju višeg savetnika u Tužilaštvu, za koju je predviđena plata od 135.000 do 195.000 dinara. Odgovornost za neuspelu reformu koja se meri između ostalog i materijalnom štetom od 1,5 milijardi dinara odštete neizabranim sudijama nikada nije snosila.

Izvor: DW


«
Opširnije

    ZAHTEV PREMIJERKI ZA SASTANAK

12. oktobar 2017.

VLADA SRBIJE

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije

Beograd

Nemanjina 11

Poštovana, obraćamo vam se sa zahtevom da odredite termin za sastanak sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Srbije.

Ovo zbog toga što smo se već više puta usmeno i pismeno obraćali ministarki pravde sa zahtevom za sastanak ali ona uporno odbija sastanak sa Sindikatom bez ikakvog opravdanja za stalna odlaganja. Određene stvari unapred su predviđene, kao na primer vreme izrade Budžeta za narednu godinu ili vreme za početak pregovora iz važećeg kolektivnog ugovora tako da je naš zahtev opravdan pošto je ograničen rokovima.


«
Opširnije

    DELEGACIJI MMF U BEOGRADU

10. oktobar 2017.

Shvatajući značaj pregovora između Delegacije MMF-a i Vlade Srbije, održanih u periodu od 13. do 19.09.2017. godine, Sindikat pravosuđa Srbije obratio se pismom Delegaciji MMF 18.09.2017. godine.

DELEGACIJI MMF U BEOGRADU

"Poštovani,

Sindikat pravosuđa Srbije pozdravlja savetodavnu i kontrolnu ulogu vaše delegacije. Međutim, smatramo da niste dovoljno upoznati sa činjenicama koje su od značaja za vaše nadgledanje i bojimo se da vaši saveti usled nedostatka svih činjenica mogu određene delatnosti da dovedu u neprilike.

«Opširnije

    VEROVALI ILI NE !

3. oktobar 2017.

GREHOVI SNEŽANE MALOVIĆ NAGRAĐENI

Snežana Malović, bivša ministarka pravde, nikad zaboravljena reformatorka srpskog pravosuđa, nalazi se u radnom odnosu u Tužilaštvu za ratne zločine, na radnom mestu savetnika u zvanju višeg savetnika od 15.10.2015. godine, i prima platu u iznosu od preko 150.000 dinara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal našlo je da se u radnjama Snežane Malović zbog promašene reforme, kao i štetne posledice od 2,5 milijardi dinara na ime naknade štete nereizabranim nosiocima pravosudne funkcije, ne stiču elementi krivičnog dela.

«Opširnije

    VAŽNO... VAŽNO...

18. septembar 2017.

Preporuka u vezi sa postupcima pokrenutim pred sudovima po tužbama za isplatu plata po osnovu potpisanog sporazuma:

1. U postupcima koji su u toku pred prvostepenim i drugostepenim sudovima, preporuka je da se predloži prekid postupka do donošenja konačne odluke Ustavnog suda povodom izjavljene ustavne žalbe Sindikata pravosuđa od 17.07.2017. godine na pravni stav građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda (ustavna žalba se nalazi na sajtu Sindikata – dostavite je uz predlog).

2. Postupci koji su okončani odbijajućim pravnosnažnim presudama preporuka je da se izjavi ustavna žalba Ustavnom sudu, u roku od 30 dana od dana prijema drugostepene presude. Razlozi za ovu žalbu sadržani SU u Ustavnoj žalbi koja je izjavljena na pravni stav građanskog odeljenja VKSa, pa je preporuka da se isti koriste u obrazloženju svake pojedinačne ustavne žalbe.

 

    POZDRAVLJAMO POVIŠICU U JAVNIM PREDUZEĆIMA, ALI BLAGOSTANJE ZASLUŽUJU I DRUGI

13. septembar 2017.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Za Nelu Kuburović, ministarku pravde

Beograd

Nemanjina 22-26a

Poštovana,

S obzirom na to da nas od novembra prošle godine onako "ministarski može mi se" izbegavate, zahtevamo hitan sastanak ili bez sastanka sledeće:

1. Prijem svih zaposlenih na određeno u radni odnos na neodređeno vreme jer se time ne bi poremetila budžetska konsolidacija i ne bi se prekršila zabrana zapošljavanja, imajući u vidu to da rade godinama, odnosno da su sredstva planirana, to jest da se zbog toga ne bi uvećali budžetski izdaci, a naročito imajući u vidu uvećan obim posla zbog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici...

«Opširnije

    ZA SUŠTINSKE A NE KOZMETIČKE PROMENE USTAVA

13. septembar 2017.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

Komisiji za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa na razmatranje

i Radna grupa za izradu analize izmene ustavnog okvira

Beograd

Nemanjina 22-26

Poštovani,

Pozdravljamo odluku o promeni Ustava, i u prilogu vam dostavljamo predloge za izmenu Ustava Republike Srbije prof. dr Zorana Ivoševića na razmatranje, koji predlog u potunosti podržavamo, s tim što naglašavamo da je javno proklamovani cilj izmena Ustava jačanje vladavine prava i nezavisnosti pravosudnog sistema, kao i minimalizovanje političkog uticaja na pravosuđe.

«Opširnije»

    JAVNOST IMA PRAVO DA ZNA

30. avgust 2017.

BEZ ODGOVORNOSTI I JOŠ PRIVILEGOVANI, PA DOKLE VIŠE?

Republika Srbija

TUŽILAŠTVO ZA RATNE ZLOČINE

Za Nikolu Lackovića

11000 Beograd

Ustanička ulica broj 29

Predmet: Zahtev za pristup informacijiama od javnog značaja

Na osnovu člana 15. stav 1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zahtevam da nam dostavite sledeće informacije u vezi sa zaposlenim licima:

«Opširnije»

    PROKLETA AVLIJA ZA STRAŽARE

29. avgust 2017.

DW u Padinskoj Skeli

 

Najavljen kao jedan od najmodernijih zatvora na Balkanu – danas finansijski diše na cevčicu. KPZ „Padinska Skela“ duguje zaposlenima desetine miliona dinara, stražari se žale na uslove rada, ali odgovorne niko ne goni.

Sud je potvrdio – u Kazneno-popravnom zavodu „Padinska Skela“,zakon nisu kršili samo oni iza rešetaka već i oni koji su njime upravljali. Već prvim presudama za neisplaćene putne troškove i prekovremene sate zaposlenima zatvoru poznatom kao Nova skela na naplatu je stiglo više od milion i po dinara. Epilog se očekuje za još 90 takvih tužbi i tužbu za mobing koju je zajedno podnelo 127 zaposlenih, mahom stražara.

«Opširnije»

    KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV MILANA PAVLOVIĆA

8. avgust 2017.

MEDIJIMA

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv Milana Pavlovića, bivšeg upravnika KPZ Beograd (tzv. "Nova Skela") i sadašnjeg zamenika upravnika Specijalne zatvorske bolnice zbog krivičnog dela Nesavestan rad u službi iz člana 361. Krivičnog zakonika.

Milan Pavlović je krivično delo izvršio na taj način što je, iako je bio dužan da vodi računa o zakonitosti u radu ustanove kojom je rukovodio, kršio zakonska prava zaposlenih jer u periodu od 2012. do maja 2015. godine nije izvršavao zakonsku obavezu poslodavca a pravo radnika i isplaćivao zaposlenima troškove prevoza.

TV N1 - IZVEŠTAJ I IZJAVA PREDSEDNICE

«Opširnije»

VIDEO

    NESAVESNI POJEDINCI SA JAVNIM OVLAŠĆENJIMA

7. avgust 2017.

POZIV MEDIJIMA

Dođite, ne propustite...

Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike medija u utorak, 8. avgusta 2017. godine, u 12.00 časova, na konferenciju koja će biti održana u prostorijama Sindikata, u Beogradu, Dečanska 14/5 (sala na PETOM spratu).

NESAVESTAN RAD - POJAVA KOJA UGROŽAVA POJEDINCA I DRUŠTVO INTERES SVIH JESTE DA UKAŽEMO NA NESAVESNE POJEDINCE SA JAVNIM OVLAŠĆENJIMA I OVAKVE POJAVE SPREČIMO I PREDUPREDIMO

JAVNOST IMA PRAVO DA ZNA!

Konferencija za medije posvećena je bivšem upravniku KPZ Beograd (tzv. “Nova Skela”) i sadašnjem zameniku upravnika Specijalne zatvorske bolnice, preciznije krivičnoj prijavi podnetoj protiv njega zbog nesavesnog rada i nastale štete.

Predsednica

Milošević Slađanka

    USTAVNA ŽALBA PROTIV VRHOVNOG KASACIONOG SUDA

23. jul 2017.

Sindikat pravosuđa Srbije, kao što je ranije i najavio, podneo je Ustavnom sudu Republike Srbije ustavnu žalbu protiv Pravnog stava Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda.

 

PREUZMI USTAVNU ŽALBU  (.pdf)

    VAŽNO OBAVEŠTENJE – PREPORUKA SINDIKATA

9. jul 2017.

VRHOVNI KASACIONI SUD POBRKAO LONČIĆE

 Molim sve zaposlene koji su pokrenuli sudski postupak zbog nepoštovanja potpisanog Sporazuma između Sindikata i Ministarstva pravde uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova da ne povlače tužbe.

Zauzet pravni stav Vrhovnog kasacionog suda je, istovremeno, i sjajan i očajan. Za zaposlene sjajan a za poslodavca i Vrhovni kasacioni sud očajan.

 

PREUZMI PRAVNI STAV

«Opširnije»

    OTVORENO PISMO DRAGOMIRU MILOJVIĆU

15. jun 2017.

OTVORENO PISMO

Dragomiru Milojeviću, predsedniku Vrhovnog kasacionog suda

i Visokog saveta sudstva

 

Poštovani predsedniče,

Sa velikim zadovoljstvom sam pročitala vaš intervju objavljen u dnevnom listu “Danas” 9. juna 2017. godine. On zaslužuje pohvale zbog toga što prepoznaje problem na koji Sindikat stalno ukazuje. Između ostalog, spomenuli ste i to da je sudska administracija u nadležnosti Ministarstva pravde i da ste pokrenuli inicijativu da administracija bude u nadležnosti Visokog saveta sudstva. Nadam se da će vasa inicijativa biti uspešnija od sindikalne.

«Opširnije»

    SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE

30. maj 2017.

MEDIJIMA

Svedoci smo stalnih novina koje se uvode u pravosuđe, sa objašnjenjem da će biti bolje i efikasnije u raznim borbama. Međutim, pravosuđe nije spremno da se ozbiljno nosi sa svim kriminalnim pojavama.

Dana 01.06.2017. godine, počinje da se primenjuje Zakon о sprečavanju nasilja u porodici. I ova novina, kao i tužilačka istraga, osuđena je na propast jer će konkretni rezultati izostati. Prepreka za to je nedovoljna kadrovska i tehnička opremljenost. I uvek se zaključi da su tužilaštva nesposobna a ona su, u stvari, namerno onemogućena da normalno funkcionišu. Niko ih ništa ne pita a ne mogu ni da se nakašlju bez saglasnosti Ministarstva pravde.

«Opširnije»

    SUTRA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

29. maj 2017.

POZIV MEDIJIMA

Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike medija u utorak, 30. maja 2017. godine, u 12.00 časova, na konferenciju koja će biti održana u prostorijama Sindikata, u Beogradu, Dečanska 14/5 (sala na PETOM spratu).

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupa na snagu 1. juna 2017. godine i trebalo bi da omogući blagovremenu i delotvornu zaštitu žrtvama nasilja. Međutim, i ovaj zakon zbog odsustva analize potreba za njegovu primenu biće još jedan „pravosudni ćorak“. Tužilačka istraga iz 2013. godine, bez kadrovskih jačanja zbog zabrane zapošljavanja, dovela je do toga da beogradska tužilaštva u proseku imaju 70% nerešenih predmeta!

Istina je drugačija! Dođite, ne propustite, javnost treba i ima pravo da zna!

Predsednica

Slađanka Milošević

 

    ZA MANJE POLITIKE U PRAVOSUĐU

10. maj 2017.

NARODNA SKUPŠTINA

Za predsednicu Maju Gojković

Poslaničkim grupama

Poštovani svi,

Imajući u vidu činjenicu da je zakazana sednica Narodne skupštine za 11. maj 2017. godine na kojoj će se raspravljati o kandidatima za izbor nosilaca pravosudnih funkcija, obraćamo vam se sa molbom da prihvatite predloge Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Jer, o ostvarenim rezultatima u radu nosilaca pravosudnih funkcija, kao i o njihovoj stručnosti, dostojnosti i osposobljenosti, vodi računa Visoki savet sudstva, odnosno Državno veće tužilaca.

«Opširnije»

 

    PRAZNIK RADA ILI PRAZNIK JADA?

27. april 2017.

DAN ZA OKUPLJANJE UZ ROŠTILJ

ILI

DAN ZA OKUPLJANJE PROTIV STREPNJE – IZBOR JE VAŠ

Savez samostalnih sindikata Srbije zajedno sa Ujedinjenim granskim sindikatima "Nezavisnost" organizuje radnički protest. Kao sastavni deo Saveza, Sindikat pravosuđa Srbije će izaći na protest, zakazan za 1. maj u 12.00 sati, na Trgu Nikole Pašića.

Pozivamo sve svoje članove koji su nezadovoljni i koji strepe za posao i platu da se pridruže radničkom protestu.

Ukoliko ste zadovoljni - za vas će 1. Maj biti praznični dan za roštiljanje, ukoliko ste nezadovoljni – on će biti radni i protestni za zaštitu radničkih prava.

Imate pravo na izbor, ali nemate pravo da kažete kako niste znali i niste bili obavešteni.

    NIJE SPORAN SPORAZUM NEGO PRIMENA

6. april 2017.

 

Preuzmi dopis Vrhovnom Kasacionom sudu  (.pdf)

U vezi sa velikim brojem sudskih postupaka koje su pokrenuli zaposleni u pravosudnim organima radi zaštite prava koja bi ostvarila primenom Posebnog sporazuma, zaključenog između Sindikata pravosuđa Srbije i Ministarstva pravde, a zbog različitih odluka u tim postupcima, Gradjansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda donelo je odluku o pokretanju postupka za rešavanje spornog pravnog pitanja. Povodom ove odluke, Sindikat pravosuđa Srbije uputio je dopis predsedniku Vrhovnog kasacionog suda Dragomiru Milojeviću.

 

    SPORAN ZAKLJUČAK VLADE O NAKNADAMA U UPRAVNIM ODBORIMA

4. april 2017.

Veza: Zaključak 05 broj 121-1654/2017 od 3. marta 2017. godine  (.pdf)

U vezi sa zaključkom, pod prethodno navedenim brojem i datumom, kojim ste odredili da se članovima upravnih i nadzornih odbora isplaćuje neto naknada u visini prosečne zarade po zaposlenom koja je isplaćena u Republici a predsednicima tih odbora ista naknada uvećana za 20%, predlažemo da sporni zaključak stavite van snage ili preinačite tako da članovi upravnih i nadzornih odbora volontiraju ili da im se isplaćuje naknada samo za održane sednice u visini dnevnice od 150 dinara.

«Opširnije»

    SAOPŠTENJE DRUŠTVA SUDIJA

7. mart 2017.

Povodom nedavne iznenadne i začuđujuće promene sastava ispitnih odbora za polaganje pravosudnog ispita, izvršene tokom trajanja ispitnog roka, bez bilo kakvog obrazloženja i formalne odluke, što je u javnosti izazvalo snažan utisak političkog uticaja u oblasti u kojoj ga ne sme biti, Društvo sudija Srbije izdaje sledeće

SAOPŠTENJE

«Opširnije»

    PODRŠKA ZAPOSLENIH NATALIJI BOBOT

4. mart 2017.

Zaposleni u Prvom osnovnom sudu u Beogradu izražavaju kolektivno nezadovoljstvo iznenadnom odlukom predsednika Višeg suda u Beogradu kojom je razrešio Nataliju Bobot sa mesta vršioca funkcije predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Konkurs za izbor predsednika suda raspisan je još u julu 2016. godine i Natalija Bobot jedini je kandidat, ali odluka o njenom izboru na tu funkciju nije doneta zbog zastoja u skupštinskoj proceduri.

«Opširnije»

    OBAVEŠTENJE ZA ZATVORSKO OSOBLJE

28. februar 2017.

Poštovani, došlo je do zastoja u realizaciji dogovora u vezi sa ostvarivanjem prava koje su ostvarili zaposleni u sudovima i tužilaštvima. Molim vas za još malo strpljenja.

Prema našim saznanjima, pomoćnica Slavica Jelača pružiće neophodnu pomoć Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kako bi pravno zaokružili odluku i realizovali dogovor da zatvorsko osoblje, koje nema beneficirani radni staž, ostvari isto pravo kao i pravosudno osoblje. Ovo pravo neće vam biti uskraćeno jer, barem do sada, ministarka pravde Nela Kuburović nikada nije pogazila svoju reč.

 

    OBAVEŠTENJE

23. februar 2017.

Odrzan je drugi sasanak Radne grupe za izradu posebnog zakona o pravosudnom osoblju. Sindikat pravosuđa Srbije sačinio je idejnu skicu posebnog zakona kao polaznu osnovu. Naravno, idejna skica nije konačna i podeljenaje clanovima Radne gupe koji ce, nadam se, dati svoj doprinos tako što će nadograditi nasu idejnu skicu za sledeci sastanak koji je zakazan za 29. mart 2017. godine. Kod svih članova Radne grupe primetna je dobra volja da se isprave ili otklone postojeće nepravilnosti. Međutim, kod ministarke ne postoji dobra volja da poštuje Zakon o radu jer u Radnoj grupi i dalje nema predstavnika reprezentativnog sindikata „Nezavisnost“.

Što se tiče zatvorskog osoblja stav Radne grupe jeste da se njihov položaj uredi Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija koji bi preuzeo neke zajedničke odredbe iz ovog posebnog zakona o pravosudnom osoblju.

 

Prilog Idejna skica posebnog zakona o pravosudnom osoblju

 

    INFORMACIJA

1. februar 2017.

Održan je prvi sastanak Radne grupe za izradu posebnog zakona o pravosudnoj administraciji. Nastavak rada zakazan je na istom mestu za 22. februar 2017. godine, u 10.00 časova.

Na prvom sastanku pojedinim članovima bilo je nejasno zbog čega je potreban poseban zakon, kao i šta se istim dobija.

Stav Sindikata pravosuđa Srbije jeste da je Zakon o državnim službenicima pogrešnim tumačenjem doveo u nepravedan položaj nameštenike čiji status je isključivo vezan za poslove koje obavljaju a ne stručnu spremu.

«Opširnije»

    TREĆA SREĆA

24. januar 2017.

Zakazan je novi sastanak (prethodna dva su bila u pokušaju) radne grupe za izradu Nacrta zakona koji uređuje položaj zaposlenih u pravosudnim organima.

Sastanak bi trebalo da se održi u Ministarstvu pravde, u utorak, 31.01.2017.godine, sa početkom u 10.00 časova, u sali broj 37, na IV spratu.

    DOPIS MINISTARKI PRAVDE

19. januar 2017.

MINISTARSTVO PRAVDE

Nela Kuburović, ministarka pravde

Beograd

Nemanjina 22-26

Poštovana,

Kako radna grupa za izradu nacrta zakona o pravosudnoj administraciji nije u mogućnosti da se sastane i počne sa radom jer je njen predsednik narušenog zdravstvenog stanja u produženom trajanju, molim Vas da imenujete zamenika predsednika radne grupe. U suprotnom, probudićete sumnju u nama da se sa radom namerno okleva.

Pored toga, molim vas da odredite termin za sastanak sa Sindikatom pravosuđa Srbije zbog velikog broja sudskih postupaka koje su pokrenuli zaposleni usled kršenja njihovih zakonskih prava. Istovremeno, bilo bi dobro da tom sastanku prisustvuju državni pravobranilac i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija zbog naše namere da podneseme inicijativu za njihovu smenu.

Srdačan pozdrav.

Predsednica

Slađanka Milošević  

    RAZBACIVANJE U IME DRŽAVE

19. januar 2017.

S obzirom na to da se svake godine u Budžetu Srbije velike novčane sume izdvajaju za sudske troškove, penale, kazne, kamate, kao i to da se određena zakonska prava zaposlenih krše zbog nedostatka novca, Sindikat pravosuđa Srbije obratio se Državom pravobranilaštvu sa zahtevom za dostavljanje određenih informacija. Primera radi, do danas nemamo saznanja koliko je nezakonito razrešenih nosilaca pravosudnih funkcija tužilo Srbiju za naknadu materijalne i nematerijalne štete, kao i koliko novca im je za to isplaćeno. Drugim rečima, želimo da utvrdimo sa koliko novca smo kažnjeni svi mi ostali dok plaćamo nečiju nekažnjenu neodgovornost.

Pored toga, zatražili smo i objašnjenje zbog čega Državno pravobranilaštvo uopšte ulazi u spor i pravi dodatne troškove kada je očigledno da će spor izgubiti.

Preuzmi : DOPIS DRŽAVNOM PRAVOBRANILAŠTVU

    SREĆNI PRAZNICI

30. decembar 2016.

    OBAVEŠTENJE

16. decembar 2016.

Prethodno zakazani prvi sastanak radne grupe za izradu nacrta posebnog zakona o pravosudnoj administraciji nije održan zbog bolesti predsednika radne grupe. Novi sastanak radne grupe zakazan je u Ministarstvu pravde za četvrtak, 22.12.2016. godine, sa početkom u 10.00 časova, u sali broj 37 na IV spratu.

U međuvremenu, Sindikat je uputio dopis ministarki pravde sa zahtevom da se u radnu grupu umesto člana imenovanog u ime nereprezentativnog sindikata ASNS imenuje član reprezentativnog sindikata Nezavisnost, a sve u skladu sa Zakonom o radu.

Prilog : DOPIS MINISTARKI PRAVDE

    MOJE PRAVO

5. decembar 2016.

Pre izvesnog vremena prihvatio sam sa velikim zadovoljstvom poziv Bojane Maljević da učestvujem u snimanju serijala “Moje pravo”. Ideja upoznavanja građana sa onim što im pripada a čega uglavnom nisu svesni me je momentalno osvojila.

Dodatno me je, kada sam video pilot emisiju, okuražio kvalitet serijala. Shvatio sam da je reč o materijalu koji je snimljen i predstavljen na način kojeg se ne bi postidele ni mnogo bogatije i poznatije svetske produkcije. Zato bi, u regularnim uslovima bilo prirodno da se “Moje pravo” sa ponosom prikazuje u udarnom terminu na nacionalnoj frekvenciji. Da ga gledaju mladi, koji tek zakoračuju u svet nenaklonjen građanskim pravima, ali i stariji čije obrazovanje je bilo lišeno ovih “nepotrebnih” sadržaja.

( Preuzeto sa bloga sudije Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića )

«Opširnije»

video

    OBAVEŠTENJE

1. decembar 2016.

- Kao što smo već objavili, Nela Kuburović, ministarka pravde, donela je rešenje o formiranju radne grupe za izradu zakona o pravosudnoj administraciji (u prilogu je rešenje).

- Zakazan je i prvi sastanak radne grupe za izradu Nacrta zakona koji uređuje položaj zaposlenih u pravosudnim organima, koji će se održati u Ministarstvu pravde, u sredu, 7. decembra 2016. godine, sa početkom u 10.00 časova, u sali broj 37, na IV spratu.

PREUZMI REŠENJE O RADNOJ GRUPI

    OBAVEŠTENJE

30. novembar 2016.

 

Dana 29.11.2016. godine, u Vladi Srbije, održan je sastanak kojem su prisustvovali Aleksandar Vučić, predsednik Vlade, ministri finansija i pravde Dušan Vujović i Nela Kuburović sa svojim saradnicima, predstavnici Sindikata, kao i šef kabineta predsednika Vlade.

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade, izrazio je razumevanje za materijalni položaj zaposlenih u pravosudnim organima i zahvalnost na strpljenju. Rekao je da su sada stvoreni uslovi za realizaciju dogovora, ali uz određenu korekciju zbog budžetskih ograničenja. Svojom reči potvrdio je dogovor između Sindikata i Ministarstva pravde, postignut 31. oktobra 2016. godine. Umesto potpisivanja, dogovor smo overili rukovanjem.

Zaključak o tome, istog dana, usvojila je Vlada Srbije na svojoj sednici.

Istovremeno, obaveštavam sve zaposlene da je ministarka pravde Nela Kuburović donela rešenje kojim je formirala Radnu grupu za izradu posebnog zakona o pravosudnoj administraciji.

 

    VAŽNO OBAVEŠTENJE – SASTANAK SA PREMIJEROM

22. novembar 2016.

 

U Vladi Srbije zakazan je sastanak Sindikatu pravosuđa Srbije za 29. novembar 2016. godine, u 8.30 časova. Zašto? Možemo samo da nagađamo.

Kao što znate, nakon sastanka u Ministarstvu pravde, održanom 31.10.2016. godine, štrajk je odložen, između ostalog, i zbog toga što je ministarka pravde sa svojim timom garantovala da će premijer održati datu reč. Zajedno smo odredili rok od najduže 15 dana.

Pošto je rok prošao, a Sindikatu upućen poziv za sastanak sa premijerom, možemo samo da nagađamo o tome šta će biti tema sastanka sa premijerom. Na primer:

- možda hoće da se dogovorimo o dogovoru;

- možda je odlučio da nam lično uruči zaključak o sprovođenju dogovora;

- možda hoće da nam predoči način i dinamiku realizacije dogovora;

VAŽNO OBAVEŠTENJE – SASTANAK SA PREMIJEROMspan lang="SR" style="font-family: 'Franklin Gothic Medium',sans-serif; " id="yiv8347961120yui_3_16_0_ym19_1_1461069339835_3588"> - možda hoće da nas svojom verbalnom zavodljivošću obmane kako je samo štednja (a u našem slučaju samo na sirotinji) nužan način za konsolidaciju budžeta i razlog za "pogaženu reč"...

Mnogo je možda, i zato za nas dato obećanje predstavlja stvar principa i poverenja, jer se čovek vezuje za reč. Pošten čovek kaže ono što misli i uradi ono što kaže.

 

    PODRŠKA VOJNOM SINDIKATU

22. novembar 2016.

NISU NAM POKLONILI SINDIKALNA PRAVA

Sindikat pravosuđa Srbije pruža punu podršku Vojnom sindikatu Srbije u preduzimanju svih sindikalnih aktivnosti u neravnopravnoj borbi koju su započeli.
Pravo na protest, kao i štrajk, spada u red osnovnih ekonomskih prava i priznato je na međunarodnom nivou. Opšta deklaracija o ljudskim pravima garantuje svakom pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja. Ukoliko nije garantovana sloboda udruživanja zagarantovana je propast razvoja sindikata.Sloboda udruživanja i sindikalnog organizovanja podrazumeva i pravo na kolektivno pregovaranje, kao i pravo na buntovna sindikalna sredstva.

«Opširnije»

    VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA ZAPOSLENE

17. novembar 2016.

 

Iako smo učestvovali u dogovoru, neke stvari ne zavise od nas. Nemamo čarobni štapić da materijalizujemo dogovor bez odluke premijera koji je, prema rečima Ministarstva pravde, bio zauzet, odnosno odsutan. Pošto je sada tu, nadamo se da će premijer u što kraćem roku dati "zeleno svetlo" našem ministarstvu kako bi se ispunio deo dogovora.

S obzirom na to da vam je i informacija o tome veoma bitna, nemojte se ustručavati nego slobodno za informacije pozovite predstavnike poslodavca koji su učestvovali u dogovoru i preuzeli obavezu za realizaciju, na sledeće brojeve telefona.

 

Kabinet ministra pravde..................dr Milan Stevović..............Slavica Jelača

         011/3616-548................................. 011/363-1026..................011/3622-345

         011/3616-549

 

    OBAVEŠTENJE

15. novembar 2016.

 

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova predlog za pokretanje postupka mirnog rešavanja radnog spora koji se odnosi na utvrđivanje minimuma procesa rada u vreme trajanja štrajka u sudovima, tužilaštvima i zatvorima.

Na ovaj korak podstakla nas je Odluka o minimumu procesa rada za vreme štrajka koju je doneo direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dr Milan Stevović. Kako u budućnosti ne bismo imali nedoumica oko toga šta i koliko bi trebalo da se radi u vreme kolektivne obustave rada, podneli smo Agenciji predlog za pokretanje postupka kako bismo utvrdili minimum procesa rada tokom trajanja štrajka u pravosudnim organima Republike Srbije.

PREUZMI PREDLOG

    ČLAN REPUBLIČKOG ODBORA NA TV K9

14. novembar 2016.

 

Član Republičkog odbora našeg sindikata Svetlana Vojnović iz Novog Sada gostovala je  u emisiji OTVOREN EKRAN na novosadskoj televiziji KANAL 9.

Klikom na fotografiju mguće je odgledati gostovanje naše koleginice.

 

video

    ČLAN REPUBLIČKOG ODBORA NA KCN

4. novembar 2016.

 

Član Republičkog odbora našeg sindikata Andrijana Petrović iz Niša gostovala je juče u emisiji SRBIJA ONLINE na niškoj televiziji KCN.

Klikom na fotografiju mguće je odgledati ovo gostovanje i odličan nastup naše koleginice.

 

 

video

    SEKRETAR JSO NA N1

4. novembar 2016.

Zatvorski čuvari nezadovoljni odnosom države prema njima.

Sekretar Jedinstvene sindikalne organizacije zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija Zvonko Tomašević izjavio je da je stanje u zatvorima, iz ugla zatvorskih čuvara, izuzetno loše.

"Jako je teško raditi u zatvorima, naročito u današnjim uslovima - veliki je obim posla, a mali broj zaposlenih. Poslednja sistematizacija nas je bukvalno prepolovila", rekao je Tomašević gostujući u Novom danu.

Kako objašnjava, jedan pripadnik službe za obezbeđenje mora da pokriva tri do četiri radna mesta.

 

«Opširnije»

video

    VAŽNO, VAŽNO , VAŽNO !!!

1. novembar 2016. Kako objašnjava, jedan pripadnik službe za obezbeđenje mora da pokriva tri do četiri radna mesta.

Dana 31. oktobra.2016. godine, nismo odustali nego zastali sa štrajkom.

Smatramo da smo postigli dogovor jedino moguć u datim okolnostima, s tim što je izrada budžeta u toku i pregovori se nastavljaju.

Osnovicu za obračun zarada nije bilo moguće pomeriti u većem procentu, jer u skladu sa njom platu prima i državna uprava (njih oko 40.000) što bi znatno uvećalo masu sredstava za plate? Zato i jeste rešenje poseban zakon za pravosudne službenike.

«Opširnije»

    PREDSEDNICA MILOŠEVIĆ DANAS U "KAŽIPRSTU" B92

31. oktobar 2016.

Predsednica našeg sindikata Slađanka Milošević biće danas gošća novinarke Suzane Trninić u emisiji "Kažiprst" na RTV B92 u 16 sati.

    HOĆEMO DA NAM SE PLATE PRIBLIŽE DRUGIM

31. oktobar 2016.

 

Piše: N1

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević kaže da ne razume zašto je premijer pravosuđu ostavio mogućnost izbora - povišice od pet odsto ili isplatu jednokratne pomoći.

Ona kaže da pravosuđe očekuje i jedno i drugo jer njihove plate nisu povećane već šest godina a jednokratnu pomoć obećao je sam premijer pre 11 meseci.

 

«Opširnije»

video

    VAŽNO OBAVEŠTENJE - POČEO PRITISAK NA ZAPOSLENE

28. oktobar 2016.

Prema informacijama koje dobijamo sa terena pritisak na zaposlene je već počeo. Poslodavac u skladu sa Zakonom o štrajku ima pravo da odbije dnevnicu za dane štrajka i u tom smislu može da traži izjašnjenje zaposlenog da li je ili nije u štrajku. Sa druge strane, svojim potpisom potvrđujete da stojite iza sebe i svog rada koji je bedno plaćen. Pored toga, to je i test za sve nas, odnosno koliko smo iskreni u svojoj borbi, to jest da li smo spremni da zastanemo za sebe ili očekujemo da to neko drugi uradi za nas.

«Opširnije»

     VAZNO OBAVESTENJE PREDSEDNICIMA SINDIKALNIH ORGANIZACIJA NA TERENU

28. oktobar 2016.

Molim sve predsednike sindikalnih organizacija koje pripadaju Sindikatu pravosudja Srbije da obaveste policijske stanice u svom mestu o odrzavanju strajka.

U prilogu vam je dopis koji treba da im uputite.

 

PREUZMI DOPIS ZA POLICIJU

    TALASANJE - RADIO BEOGRAD 1

27. oktobar 2016.

Ponovo je u Beograd stigao Međunarodni monetarni fond. Da li pravila igre MMF-a predviđaju korekciju plata i penzija koje je premijer najavljivao? Da li su pretnje pojedinih sindikata da će stupiti u generalni štrajk, ukoliko zarade ne budu povećane – još jedan njihov “pucanj u prazno“?

Gosti Talasanja: profesor Zoran Stojiljković - potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, profesorka Jasna Janković - predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Slađanka Milošević - predsednica Sindikata pravosuđa.

Autorka Dijana Ivanov Kadić.

EMISIJA (26.oktobar 2016.)

    VAŽNO OBAVEŠTENJE

25. oktobar 2016.

 

Dana 25.10.2016. godine, održan je sastanak u Ministarstvu pravde u cilju iznalaženja rešenja za novonastalu ozbiljnu situaciju. Dve delegacije razmenile su mišljenja o željama i mogućnostima. Obe strane ostale su pri svojim čvrstim stavovima. Drugim rečima, i današnji socijalni dijalog ostao je u pokušaju.

Naime, ministarka pravde izjavila je da je zahtev Sindikata pretenciozan, uz navođenje određenih mogućnosti ali bez konkretnih rešenja, s obzirom na to da su pregovori sa Misijom MMF-a u toku.

«Opširnije»

    VOJNI SINDIKAT PODRŽAO ŠTRAJK PRAVOSUĐA

25. oktobar 2016.

 

Piše: N1

Vojni sindikat Srbije daje punu podršku štrajku koji je najavio Sindikat pravosuđa Srbije za 1. novembar i pridružuje se njihovom zahtevu za povećanje plata.

Vojni sindikat Srbije je u avgustu od ministra odbrane zatražio povećanje plata za zaposlene u Vojsci Srbije, ali do današnjeg dana nije bilo konkretnog dogovora niti rešenja, navode.

«Opširnije»

    PREDSEDNICA O ŠTRAJKU JUTROS NA N1

25. oktobar 2016.

Štrajk pravosuđa će trajati do ispunjenja zahteva

Piše: N1

Zaposleni u pravosuđu od 1. novembra stupaju u generalni štrajk koji će, kako kaže predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević, trajati sve dok ne budu zadovoljni pregovorima.

Slađanka Milošević kaže da će se 1. novembra stupiti u štrajk, ali da će intenzivno da pregovaraju do tada. Navodi da građani tog 1. novembra sigurno neće moći da završe posao u sudu i da će poštovati minimum procesa rada, što znači da će se raditi samo hitne stvari.

«Opširnije»

video

    O ŠTRAJKU PRAVOSUĐA U MEDIJIMA 2

23. oktobar 2016.

Štrajk u pravosuđu ne zavisi od MMF-a

Piše: Fonet / Danas

Do štrajka u pravosuđu će sigurno doći i on ne zavisi od trenutnih pregovora srpskih zvaničnika sa predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) oko povećanja zarada, izjavio je danas FoNetu član Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije za Podunavski okrug Predrag Jocić.

«Opširnije»

    O ŠTRAJKU PRAVOSUĐA U MEDIJIMA 1

22. oktobar 2016.

Pravosuđe stupa u štrajk, a za Vladu imaju samo jedan zahtev

Izvor: N1

Zaposleni u pravosuđu od 1. novembra stupaju u generalni štrajk. Od Vlade traže samo jedno - da poveća plate i da se krene sa isplatom odmah.

Sindikat pravosuđa Srbije ne odustaje od najavljenog generalnog štrajka pravosudnog osoblja, koji je najavljen za 1. novembar. Gordana Nenadić iz tog sindikata za N1 kaže da ne veruju svom poslodavcu, jer ih je više puta izigrao i zbog toga inistiraju na povećanju plata osoblju, kao jedinom uslovu za povratak na posao.

«Opširnije»

    MEDIJIMA

20. oktobar 2016.

 

Sindikat pravosuđa Srbije doneo je Odluku o stupanju u štrajk 1. novembra 2016. godine.

Jedini i opravdani zahtev jeste povećanje zarada sudskog, tužilačkog i zatvorskog osoblja. Posebno naglašavamo da će štrajkovati službenici čije plate se kreću od 25.000 do 30.000 dinara.

Plate u pravosuđu nisu povećavane punih šest godina, tačnije od poslednjeg štrajka 2010. godine. Godinama smo razgovarali i naš poslodavac je uvek varao, odnosno nikada nije bio iskreno zainteresovan za poboljšanje materijalnog položaja pravosudnih službenika.

Svojim postupcima u vidu zamajavanja, obmanjivanja i neispunjenih obećanja, poslodavac je izazvao bunt i nezadovoljstvo kod pravosudnih službenika. Mi u daljoj obmani ne >

- PREUZMI ODLUKU

- PREUZMI PROPRATNI AKT

Predsednica

Milošević Slađanka

    VAŽNO, VAŽNO !!!

19. oktobar 2016.

POZIV MEDIJIMA

Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike medija u četvrtak, 20. oktobra 2016. godine, u 12.05 časova, na konferenciju koja će biti održana u prostorijama Sindikata, u Beogradu, Dečanska 14/5 (sala na PETOM spratu).

ŠTRAJK DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMEŠTENIKA

U SUDOVIMA, TUŽILAŠTVIMA I ZATVORIMA

ZAŠTO? KADA? KAKO?

 

Dođite, ne propustite, javnost treba i ima pravo da zna!

Predsednica

Slađanka Milošević

 

    VAŽNO OBAVEŠTENJE

13. oktobar 2016.

Dana 12.10.2016. godine, u sedištu Sindikata pravosuđa Srbije, održana je sednica Republičkog odbora kojoj je prisustvovala Nela Kuburović, ministarka pravde, sa svojim saradnicima Jelača Slavicom i Carević Dejanom.

Jedina tema sednice bila je materijalni položaj pravosudne administracije i zahtev za povećanje zarada primenom potpisanog sporazuma, jer se u pravosuđu primenjuju tri različite osnovice za obračun zarada, pa je cena sata za svakog zaposlenog različita i promenljiva.

«Opširnije»

    VAŽNO OBAVEŠTENJE

6. oktobar 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije zakazao je sednicu Republičkog odbora koja će se održati u sredu, 12. oktobra 2016. godine, sa početkom u 13.00 časova. Sednici će prisustvovati i Nela Kuburović, ministarka pravde, sa svojom delegacijom.

Smatramo da je svojim obećanjem da će prisustvovati sednici, ministarka pravde dala nagoveštaj da je zainteresovana za nastavak socijalnog dijaloga.

Sindikat pravosuđa Srbije svoje aktivnosti uskladiće sa rezultatima i zaljučcima sa sednice. Da li će nakon toga socijalni mir ojačati ili biti ugrožen, ne zavisi od nas.

 

    ŽALBA USTAVNOM SUDU

29. septembar 2016.

Viši sud u Beogradu svojim rešenjem utvrdio je povredu prava na suđenje u razumnom roku a povodom izvršnog postupka koji se vodi zbog neprimenjivanja Posebnog sporazuma. S tim u vezi, a zbog nedelotvornosti i neefikasnosti navedenog rešenja i upornog nepostupanja Prvog osnovnog suda u Beogradu, Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Ustavnom sudu ustavnu žalbu zbog povrede prava na pravično suđenje.

PREUZMI ŽALBU

 

    SELIDBE UMESTO REFORME

26. septembar 2016.

 

Reforma se svela na prosto premeštanje predmeta i zaposlenih, smanjenje broja zaposlenih, ponavljanje postupaka zbog promene obrađivača, prekidanje razumnih rokova, planirano zatrpavanje koje smanjuje dostupnost pravdi... Koristi od ovakve reforme imaju okrivljeni i tuženi kojima je u interesu da postupci traju beskonačno, ili da zastare.

(Slađanka Milošević,nedeljnik VREME, 15. septembar 2016.)

«Opširnije»

    NOVA MINISTARKA - STARI PROBLEMI

13. septembar 2016.

VAŽNO OBAVEŠTENJE

 

Na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije 13.9.2016. godine održan je sastanak u Ministarstvu pravde. Sastanku su prisustvovali ministarka pravde Nela Kuburović sa saradnicima i predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije.

Nakon upoznavanja sa problemima koji godinama tište zaposlene u pravosuđu, kao i sa činjenicom da su zaposleni u pravosudnim organima u neravnopravnom položaju u odnosu na druge budžetske korisnike, ministarka pravde rekla je da će se usvojiti poseban zakon o zaposlenima u pravosudnim organima (sudovima, tužilaštvima i zatvorima) koji će poboljšati status zaposlenih, ali da je to planirano tek za sledeću godinu.

«Opširnije»

    HUMANITARNA REAKCIJA

6. septembar 2016.

Tokom sprovođenja prethodne akcije kada smo prikupljali novac za kolegu iz Sombora, apel za pomoć stigao nam je iz Prekršajnog suda u Zrenjaninu. Čekajući da prođe godišnji odmor i početak nove školske godine, nažalost, zakasnila sam. Kolega Dušan Stančić iz Zrenjanina preminuo je u 37. godini. Iza sebe je ostavio nezaposlenu suprugu i troje maloletne dece.

PREUZMI TEKST SA POTPISOM I OVEROM

«Opširnije»

    O ZLOUPOTREBAMA RADNOG ODNOSA NA ODREĐENO VREME

31. avgust 2016.

Zoran Ivošević,

Sudija Vrhovnog suda Srbije i univerzitetski profesor u penziji

Prema članu 37. st. 1 - 5. Zakona o radu, ugovor o radu na određeno vreme može se zaključiti radi zasnivanja radnog odnosa čije je trajanje unapred određeno objektivnim razlozima koji se opravdavaju – rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja, ali za period od najduže 24 meseca. Duže od toga ovakav ugovor može biti zaključen samo radi zamene odsutnog radnika – do njegovog povratka; za rad na određenom projektu – do njegovog završetka; sa stranim državljaninom – dok važi dozvola za njegov rad; u prvoj godini rada poslodavca – za vreme od najduže 36 meseci; sa nezaposlenim licem kome nedostaje najviše pet godina do ispunjenja jednog od uslova za ostvarivanje starosne penzije. Samo prva tri od ovih razloga mogu biti osnov za zaključenje novog ugovora o radu na određeno vreme sa istim zaposlenim.

"Politika", 31. avgust 2016.

«Opširnije»

    DOPIS JSO NOVOJ MIINISTARKI

31. avgust 2016.

Nela Kuburović, ministar pravde

Poštovana,

obraćam Vam se kao najvišem autoritetu Ministarstva pravde, a u svojstvu sekretara JSO UIKS, sindikalne organizacije koja je u sastavu Sindikata pravosuđa Srbije.

Moje obraćanje shvatite kao nameru da se nađu rešenja koja će biti najbolja za sve zaposlene, kao i za državu kao poslodavca. U poslednje vreme sve su češća istupanja premijera oko povećanja plata u javnom sektoru gde nas u Pravosuđu - zatvorima nigde nema, jer nas očito neko zlonamerno svrstava u državnu administraciju, a premijera pogrešno izveštava.

«Opširnije»

    VAŽNO OBAVEŠTENJE

22. avgust 2016.

ZA ZAPOSLENE U RADNOM ODNOSU NA ODREĐENO RADNO VREME

Imajući u vidu činjenicu da veliki broj zaposlenih u pravosudnim organima Srbije imaju zasnovan radni odnos na određeno vreme u dužem vremenskom periodu, kao i to da kod većine postoji strah da tuže poslodavca zbog povrede prava jer se plaše otkaza, Sindikat pravosuđa Srbije u ime svojih članova pokrenuće spor pred nadležnim sudom kako bi se zaštitila njihova zakonska prava.

Prilog:

MODEL SAGLASNOSTI

«Opširnije»

    ČESTITKA NOVOJ MINISTARKI

18. avgust 2016.

Republika Srbija

MINISTARSTVO PRAVDE

NELA KUBUROVIĆ, ministarka pravde

Poštovana, čestitam Vam izbor za ministra pravde. Istovremeno, a s obzirom na to da smo svedoci toga da se svi samo deklarativno zalažu za vladavinu prava, kao i to da ste odgovornu i privremenu dužnost ministra pravde prihvatili, očekujemo da ćete se zaista iskreno zalagati da pravosuđe bude temelj jedne jake i nove Srbije i da zakon ne bude zaklon za povlašćene.

Imajući u vidu to da ste bili zaduženi za sektor pravosuđa, odnosno to da Vam je poznato kako je materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu najlošiji u odnosu na druge delatnosti, da se rad na određeno vreme zloupotrebljava, da su sredstva za isplatu zakonskih dodataka ograničena ili ukinuta..., bilo bi dobro da što pre zakažete sastanak kako biste nas upoznali sa svojim namerama (rešenjima) u vezi sa prethodno nabrojanim problemima.

S tim u vezi, možda bismo i zajedno, udruženim naporima, mogli da razmotrimo određene predloge, kao i rešenja za poboljšanje.

Čekamo Vaš poziv i šaljemo srdačne pozdrave.

Predsednica

Slađanka Milošević

    PODRŠKA TURSKIM KOLEGAMA

2. avgust 2016.

SAOPŠTENJE

U vezi sa dešavanjima u turskom pravosuđu prenosimo Saopštenje mreže predsednika vrhovnih sudova Evropske unije. Prevod Saopštenja:

SAOPŠTENJE

Italijanski Visoki savet za pravosudje je, s tim u vezi, usvojio Rezoluciju:

REZOLUCIJA

Predsedništvo Svetskog udruženja sudija i njegove evropske podsekcije (IAJ/EAJ) odlučilo je da podrži peticiju kojom se zahteva od Komiteta ministara Saveta Evrope da preduzme mere u cilju puštanja na slobodu 2.745 nepravedno pritvorenih sudija i javnih tužilaca u Turskoj.

Od izuzetnog značaja jeste da potpišete peticiju, odnosno da broj prikupljenih potpisa bude što veći.

Iz tog razloga, evo linka putem koga možete potpisati peticiju i podržati turske kolege koje se nalaze u veoma nezavidnoj poziciji.

https://secure.avaaz.org/en/petition/The_Committee_of_Ministers_of_The_Council_of_Europe_cmcoeint_ Take_action_to_set_free_the_wrongfully_detained_JudgesProse/

Napominjemo da peticiju može potpisati svako.

 

    POSLUŠNOST IZNAD ZAKONA

28. jul 2016.

SAOPŠTENJE

Sindikat pravosuđa Srbije poziva Vladu Srbije da smeni generalnog direktora RTB Bor Blagoja Spaskovskog povodom istupanja u emisiji "Aktuelno", emitovanoj 19. jula 2016. godine na TV Bor, u kojoj je direktno napao sudiju Jasminu Isakov kako nezakonitim odlukama nanosi štetu i ruši ugled RTB Bor. Ovakvim istupanjem generalni direktor RTB Bor obmanjuje javnost pokušavajući da odgovornost za svoje nezakonito postupanje prebaci na sudiju Jasminu Isakov .

«Opširnije»

    SAOPŠTENJE DRUŠTVA SUDIJA 2

27. jul 2016.

Saopštenje Društva sudija Srbije povodom javnog istupanja generalnog direktora RTB Bor

Povodom javnog istupanja Blagoja Spasovskog, generalnog direktora RTB Bor, u vezi sa poništajem odluka o otpuštanju radnika u emisiji „Aktuelno“, emitovanoj 19. jula 2016. godine na TV Bor, Društvo sudija Srbije izdaje sledeće:

SAOPŠTENJE

«Opširnije»

    SAOPŠTENJE DRUŠTVA SUDIJA

26. jul 2016.

Povodom ponovnog preseljenja beogradskih sudova, Društvo sudija Srbije izdaje sledeće:

SAOPŠTENJE

Društvo sudija Srbije saznaje da će ovih dana otpočeti radovi na rekonstrukciji Palate pravde, zgrade u Savskoj ulici br. 17. To znači da će se iz Palate pravde prethodno iseliti krivična odeljenja sva tri osnovna suda u Beogradu, Višeg suda u Beogradu i njima odgovarajuća javna tužilaštva. Radovi, koji će se izvoditi najmanje dve godine, pretpostavljaju da se sudovi izmeste u druge zgrade u kojima će se, do okončanja rekonstrukcije Palate pravde, odvijati suđenja, rešavati parnični, radni, porodični i brakorazvodni sporovi, ostavinske i druge vanparnične stvari, sprovoditi sudska izvršenja, izdavati uverenja.

«Opširnije»

    ZATVORSKI ČUVARI NAJAVLJUJU BLOKADU PRAVOSUĐA

8. jul 2016.

Sindikat zaposlenih u kazneno-popravnim zavodima

najavio obustavu rada po formiranju nove vlade

Ko god se po formiranju nove vlade bude našao u fotelji ministra pravde suočiće se sa velikim problemima.

Piše: V. Jeremić

Kako je rečeno Danasu, čeka se samo početak rada nove vlade kako bi počeo štrajk zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija. Iako su zaposleni u zatvorima dužni da tokom štrajka poštuju minimum procesa rada, njihova obustava rada bi lako mogla da blokira rad celokupnog pravosuđa.

«Opširnije»

    VAŽNO OBAVEŠTENJE  !

1. jul 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije sa advokatom Milošem Vlahovićem ima zaključen ugovor o pružanju advokatskih usluga Sindikatu i njegovim članovima. Saglasno ovom ugovoru, usluge za angažovanje advokata obračunavaju se i isplaćuju prema važećoj advokatskoj tarifi, nakon okončanja postupka za koji će advokat biti angažovan i u zavisnosti od uspeha u sporu. Drugim rečima, ukoliko dobije spor, advokat svoje usluge naplaćuje od tužene strane.

ADVOKATSKO PUNOMOĆJE

«Opširnije»

    (NE)POŠTOVANJE EVROPSKE SOCIJALNE POVELJE

28. jun 2016.

ODELJENJE EVROPSKE SOCIJALNE POVELJE

INFORMACIJA

Sindikat pravosuđa Srbije upoznat je sa činjenicom da Srbija prilikom potpisivanja i ratifikacije Evropske socijalne povelje nije prihvatila sve njene odredbe, odnosno da nije prihvatila sistem kolektivnih žalbi. Međutim, smatramo da je naša obaveza i dužnost da ukazujemo na to da postoje određene prepreke na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Mi imamo prava ali samo na papiru. U pravno uređenim zemljama, sindikati se bore da uvedu neko pravo u zakon jer je zakon garancija da će im pravo biti priznato i poštovano. U Srbiji je naopako, mi moramo da se borimo za priznanje prava u zakonu, odnosno za primenu zakona.

«Opširnije»

    SPORAZUM SA POLICIJSKIM I VOJNIM SINDIKATOM

16. jun 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije potpisao je Sporazum o zajedničkom delovanju sa Vojnim sindikatom i Policijskim sindikatom Srbije.

S obzirom na to da imamo istog poslodavca, a to je Vlada Srbije koja je nekom majka a nekom maćeha, cilj ovog sporazuma jeste udruženo delovanje kako bismo uspostavili ravnotežu i ispravili nepravilnosti u pravima između budžetskih korisnika.

Vlada Srbije, iako sastavljena od više stranaka, jedinstveno i udruženo deluje protiv radnika. To je i za nas bio putokaz - jer UJEDINJENI I MI MOŽEMO SVE!

    I MI SMO POČASTVOVANI POZIVOM ŠVEDSKOG AMBASADORA

7. jun 2016.

U Klubu poslanika obeležen je Nacionalni dan Švedske. Pored diplomatskog kora, predstavnika kulturnog i javnog života, ovom skupu prisustvovali su i predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije.
Ambasada Švedske organizovala je konferenciju-mini seminar i prijem u čast obeležavanja Nacionalnog dana Švedske. Konferencija je bila posvećena obeležavanju 250. godišnjice od usvajanja prvog akta o slobodi izražavanja u svetu, koji je donet u Švedskoj. Tim aktom zabranjuje se cenzura u štampanim medijima i javnosti obezbeđuje uvid u zvanična dokumenta, kao i njihovo pravo da učestvuju u političkoj debati.
Obeležavanjem ove godišnjice ukazuje se i na važnost poglavlja 23 i 24, kako za Srbiju, tako i za Evropsku uniju, kao i na važnost da pomenuta poglavlja budu otvorena u bliskoj budućnosti.

«Opširnije»

    ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

2. jun 2016.

Na početku, a imajući u vidu to da sastanak sa premijerom za nas predstavlja nezaboravne trenutke, želimo da podsetimo premijera da nije ispunio obećanje, odnosno da zaposlenima u pravosuđu nije isplaćena pomoć.

Umesto toga, tehnička Vlada (a to nema pravo ni Vlada u punom kapacitetu) uputila je ponovo zaključak pravosudnim organima da državni službenici mogu da napreduju samo u skladu sa "budžetskim apropijacijama". Drugim rečima, navedenim zaključkom Vlada se opet stavila iznad zakona...

Prilog:

- Pismo međunarodnim organizacijama

«Opširnije»

    SUTRA KONFERENCJA ZA NOVINARE

1. jun 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike medija u četvrtak, 2. juna 2016. godine, u 11.00 časova, na konferenciju koja će biti održana u prostorijama Sindikata, u Beogradu, Dečanska 14/5 (sala na PETOM spratu).

ZAKLJUČKOM NA ZAKON O /NE/SPORAZUMU SA POSLODAVCEM INFORMISANI SU EVROPSKI I MEĐUNARODNI PARTNERI PREDSEDNICI SUDOVA I JAVNI TUŽIOCI (za sada bez izuzetaka) “SVOJE MIŠLJENJE” O PRIMENI ZAKONA ČEKAJU OD MINISTARSTVA PRAVDE

Konferencija za medije posvećena je zaključku tehničke Vlade kojim se sugeriše predsednicima sudova i javnim tužiocima da ne primenjuju zakon, kao i Sporazumu o kojem su obaveštene evropske i međunarodne institucije.

Predsednica

Milošević Slađanka

    ODGOVOR ZAPOSLENIH RUKOVODIOCU ORGANA

31. maj 2016.

Predsednik Prekršajnog apelelacionog suda, iako je po zakonu dužan da o pravima zaposlenih donosi rešenja, dao je sebi za pravo pa je zaposlenima poslao obaveštenje. Međutim, i zaposleni su preko svoje predstavnice njemu poslali odgovor. Nadam se da će ovaj odgovor pročitati i drugi rukovodioci pravosudnih organa koji "svoje mišljenje" uvek, kada su u pitanju prava zaposlenih, traže od Ministarstva pravde.

Prilog:

- Odgovor na cirkularno pismo

 

    ZA ONE SA OTVORENIM PRELOMOM MOZGA…

24. maj 2016.

Rukovodiocima pravosudnih organa i kazneno popravnih ustanova stigao je dopis iz Ministarstva pravde, bez zavodnog broja, datuma i pečata a povodom potpisanog Sporazuma sa Sindikatom iz 2013. godine.

Malo je reći da odgovor druge potpisnice Sporazuma vređa zdrav razum.

Prilog:

- Dopis Ministarstva pravde

«Opširnije»

    PRITUŽBA I ZAHTEV ZA POKRETANJE DISCIPLINSKOG POSTUPKA

24. maj 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije, preko svog advokata, podneo je pritužbu predsednici Prvog osnovnog suda u Beogradu zbog odugovlačenja izvršnog postupka, sa zahtevom da predsednica suda, u skladu sa zakonom, inicira disciplinski postupak protiv postupajućeg sudije. Ukoliko to ne uradi predsednica suda, Sindikat pravosuđa Srbije svakako će inicirati disciplinski postupak. Istovremeno, ovo je i test za novoizabranu predsednicu Prvog osnovnog suda u Beogradu.

- PRITUŽBA

«Opširnije»

    DAN OPOMENE ZA NEZAVISNOST PRAVOSUĐA

24. maj 2016.

Pravo pristupa nezavisnom pravosuđu nije privilegija – već je osnovno pravo svih građana. Ekonomske i političke snage ne mogu preći krajnje granice podele vlasti, jedini princip koji garantuje poštovanje osnovnih prava i sloboda i osigurava da su svi, pojedinci i ustanove, bez obzira na njihovo poreklo i ekonomski status, jednaki pred zakonom.

- MEDEL - Saopštenje

- MEDEL - Stav

    ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

20. maj 2016.

Sindikat pravosudja Srbije doneo je odluku o štrajku zato što su zaposleni obespravljeni i zato što država vrši mobing nad pravosudnom administracijom, iako Ustav garantuje pravo na rad i slobodan izbor rada, dostojanstvo, bezbedne i zdrave uslove rada, ograničeno radno vreme, odmor, pravičnu naknadu i pravnu zaštitu.

«Opširnije»

    KONFERENCIJA ZA NOVINARE - OBESPRAVLJENOST, NAPETOST I PRITISCI

19. maj 2016.

Sindikat pravosuđa Srbije zakazuje Konferenciju za medije,

 u petak 20. maja 2016. godine, sa početkom u 11.00 časova.

Sindikat pravosuđa Srbije poziva predstavnike medija u petak, 20. maja 2016. godine, u 11.00 časova, na konferenciju koja će biti održana u prostorijama Sindikata, u Beogradu, Dečanska 14/5 (sala na PETOM spratu).

Teme: Obespravljenost, napetost, pritisci, najava štrajka.

Predsednica

Slađanka Milošević

    OBAVEŠTENJE

17. maj 2016.

Ukoliko je rukovodilac organa doneo odbijajuće rešenje, u prilogu je model žalbe koju bi trebalo uložiti na to rešenje. Podsećam vas sve da sa paznjom čitate pravnu pouku i poštujete rokove za ulaganje žalbe.

 Takođe, podsećam vas da nema potrebe da se plašite da pozovete i da nam šaljete akte koje dobijate od svojih rukovodilaca. Sindikat pravosuđa Srbije nije ilegalna organizacija već interesna, formirana na osnovu zakona.

 

- MODEL ŽALBE NA ODBIJAJUĆE REŠENJE   (.doc)

 

    OBAVEŠTENJE - DALJE SMERNICE

17. maj 2016.

Po podnetim zahtevima u vezi sa sporazumom rukovodioci organa bili su dužni da odgovore u roku od 30 dana. S tim u vezi, ukoliko rukovodioci organa nisu odlučili o podnetom zahtevu, potrebno je uputiti im pisanu urgenciju i ostaviti im dodatni rok od sedam dana da o podnetom zahtevu odluče.

 

- MODEL URGENCIJE RUKOVODIOCU   (.doc)

- MODEL ŽALBE ZBOG NEDONOŠENJA REŠENJA   (.doc)

«Opširnije»

    SPORAZUM - VAŽNA OBAVEŠTENJA – KORAK DALJE

13. maj 2016.

Po podnetim zahtevima rukovodilac organa (predsednik suda) dužan je u skladu sa zakonom da odluku kojom odlučuje o pravima i dužnostima donosi u formi rešenja. To rešenje mora da sadrži naziv organa, zavodni broj i datum, uvod sa zakonskim odredbama na koje se poziva, izreku (zahtev osnovan, neosnovan, prihvata se, odbija se), obrazloženje za takvu odluku i uputstvo o pravnom sredstvu. Mi možemo sebi da dozvolimo pravno neznanje ali rukovodioci pravosudnih organa to sebi ne mogu da dozvole. Ukoliko ne znaju ili, još gore, ukoliko se prave da ne znaju, oni ne zaslužuju da budu nosioci pravosudne funkcije.

 

Modeli u prilogu su samo za slučaj da je umesto rešenja dobijeno obaveštenje.

- ŽALBA   (.doc)

- PRITUŽBA   (.doc)

«Opširnije»

    HVALA NA HUMANOSTI !

10. maj 2016.

Humanitarnom reakcijom prikupljen je i na račun kolege uplaćen iznos od 300.000 dinara. Zahvaljujem se svima koji su tome doprineli. Zahvalnicu za nesebičnost uputio je i naš kolega.

Za predsednicu SLAĐANKU MILOŠEVIĆ

Poštovana gospođo Milošević,

izuzetno sam zahvalan na upornosti i iskazanoj želji da mi omogućite nastavak lečenja i oporavak. Zahvalan sam članovima Sindikata pravosuđa Republike Srbije na razumevanju, solidarnosti i nesebičnosti, te pruženoj nadi u eventualni oporavak. Poštovana gospođo Milošević, verujte mi, saznanje da pripadam armiji nesebičnih, solidarnih i humanih, čini moj hod kroz još uvek gustu maglu i mrak, neuporedivo lakšim a mogućnost u oporavak izvesnijim.

Prikupljenim sredstvima, omogućili ste mi operativni zahvat i nadu u oporavak. I to će nekako proći, jedino što sigurno nikada neće jeste bezgranična zahvalnost na podršci i razumevanju.

Član Sindikata pravosuđa Republike Srbije

Borislav Kurjakov

    IZBORI ZATURILI OBEĆANI NOVAC

9. maj 2016.

Zaposleni u pravosuđu i policiji još nisu dobili novčanu pomoć koju im je garantovao premijer

Sindikatu pravosuđa Vučić obećao pare u martu, policijskim sindikatima u aprilu i junu * Slađanka Milošević: Premijer da zaposli nekoga ko će da zapisuje njegova obećanja

 

DANAS/9.maj2106./Autor: V.Jeremić

Suočen sa pretnjom obustave rada i potencijalnim socijalnim nemirima, premijer Srbije Aleksandar Vučić je krajem prošle godine obećao zaposlenima u pravosuđu i policiji isplaćivanje jednokratne novčane pomoći. Pet meseci kasnije, ta obećanja su i dalje neispunjena. Zaposleni u pravosuđu i policiji još uvek čekaju na obećani novac.

«Opširnije»

    VAŽNO SAOPŠTENJE

27. april 2016.

S obzirom na to da je manjinski sindikat SOPOS na svom sajtu objavio dezinformacije u vezi sa potpisanim sporazumom, a što je normalno jer su neupućeni i nisu potpisnici. Nenormalno je što se bave sporazumom koji nisu potpisali i zato vas obaveštavam sledeće:

Potpisan sporazum je na snazi jer do sada nikada Ministarstvo pravde ni Vlada Srbije nisu obavestili Sindikat pravosuđa Srbije o tome da je navedeni sporazum poništen, o tome kojim aktom je poništen, kao ni razloge za poništavanje; ...

«Opširnije»

    ISTA META, ISTO ODSTOJANJE

26. april 2016.

VLADA SRBIJE

Za Ivicu Kojića, šefa kabineta

Poštovani gospodine,

primili smo vaš dopis, broj 07-00-03028/2016-1 od 1. aprila 2016. godine kojim ste nam, između ostalog, preporučili da vam se ponovo obratimo ukoliko ne dobijemo odgovor u skorije vreme.

Ne znam šta je za vas "skorije vreme", ali za nas je to vreme odavno prošlo. Naime, naš zahtev upućen Vladi Srbije odnosi se na pomoć koju je premijer obećao da će isplatiti zaposlenima na sastanku u Vladi sredinom decembra prošle godine.

«Opširnije»

    SPORAZUM ILI NESPORAZUM

19. april 2016.

Radi pojašnjenja u vezi sa Posebnim sporazumom, u prilogu vam je i nalog Ministarstva pravde upućen tokom jula 2013. godine rukovodiocima pravosudnih organa da se plata obračunava na način kako su se dve strane sporazumele, kao i uputstvo o novom načinu obračuna plata sa cenom sata za najjednostavniji rad iz 2013. godine.

Prilog:

- uputstvo za obračun zarada

- Sporazum iz jula 2013. i dopis

 

    A TU JE I PEČAT!

14. april 2016.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA ZAPOSLENE

Sindikat pravosuđa Srbije, uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, zaključio je Poseban sporazum o mirnom rešavanju kolektivnog radnog spora sa Ministarstvom pravde 24. maja 2013. godine. Potpisanim sporazumom Ministarstvo pravde obavezalo se da obračunava plate na drugačiji način koji bi bio usklađen sa visinom cene sata za najjednostavniji rad utvrđene Odlukom Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, za sve zaposlene u sudovima, tužilaštvima i zatvorima, zaključno sa IV stepenom stručnosti, izuzev zaposlenih u posebnim odeljenjima koji primaju duple plate.

Prilog:

- model zahteva

- Sporazum

«Opširnije»

    SAOPŠTENJE

7. april 2016.

VAŽNO... VAŽNO... VAŽNO...

TUŽILAŠTVA SU NAJPROFITABILNIJA PREDUZEĆA U SRBIJI

Sindikat pravosuđa Srbije zatražio je od Ministarstva pravde izveštaj o trošenju novca prikupljenog na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja zbog nepodnošljivih uslova rada u tužilaštvima, zbog povećane stope kriminaliteta, odnosno povećanog broja predmeta u poslednje dve godine za 32%, uvredljivo niskih zarada koje se isplaćuju sa zakašnjenjem, ograničenja i kršenja zakonskih prava, nedovoljnog broja zaposlenih, višemilionskih dugovanja spoljnim saradnicima, nedostatka osnovnog kancelarijskog materijala i novca za popravku dotrajale opreme...

«Opširnije»

    IZVEŠTAJ O TROŠENJU NOVČANIH SREDSTAVA

7. april 2016.

Poštovani,

U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zahtevam da mi dostavite izveštaj o trošenju novčanih sredstava prikupljenih na osnovu primene načela oportuniteta, odnosno odlaganja krivičnog gonjenja za 2014. i 2015. godinu.

Ovo zbog toga što ste raspisali konkurs za dodelu 2,86 miliona evra bez obrazloženja šta se dogodilo sa ostatkom od skoro osam miliona evra, kao i zbog nepodnošljivih uslova rada...

«Opširnije»

    ZA NAS STRANAČKE BOJE U VLADI NE POSTOJE

5. april 2016.

Gospodine ministre,

Iako ste u tehničkom mandatu, obaveštavamo vas da je pravosudna administracija veoma nezadovoljna svojim uvredljivo niskim zaradama. Zbog nerešavanja nagomilanih problema, a posebno zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora, potpisanog Sporazuma iz 2013. godine zbog kojeg već tri godine vodimo izvršni postupak i kršenja zakonskih prava, Sindikatu svakodnevno stižu inicijative da se organizuje generalni štrajk.

«Opširnije»

    IZVEŠTAJ SAVETA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

4. april 2016.

"Svaka država je dužna da organizuje svoj pravni sistem tako da omogući da svako ima pravo pristupa nezavisnim i nepristrasnim pravosudnim institucijama organizovanim na osnovu zakona. Vladavina prava i demokratija zahteva uređenje pravosudnih institucija tako da se učini ravnopravna dostupnost pravde svim građanima, osnivanjem nezavisnih i samostalnih pravosudnih institucija, koje su obezbeđene materijalno i sa dovoljnim brojem nosilaca pravosudnih funkcija, sposobnih da u razumnom roku donose kvalitetne odluke kao osnov izvršenja, odnosno osnov za ostvarivanje pojedinačnih prava građana."

«Opširnije»

    TRANSPLANTACIJA ILI AMPUTACIJA SRCA SRBIJE

30. mart 2016.

Dana 29. marta 2016. godine, Sudski savet Kosova, na osnovu Zakona o ratifikaciji Prvog dogovora o načelima koji regulišu normalizaciju odnosa između Republike Kosova i Republike Srbije, na osnovu Ustava Republike Kosova i Zakona o radu Kosova, raspisao je Konkurs za integrisanje sudske administracije. Konkurs je otvoren do 29. aprila 2016. godine, s tim što je u posebnoj napomeni naglašeno da su predviđene pozicije rezervisane za manjine.

KONKURS

SUDSKI SAVET KOSOVA (link)

«Opširnije»

    PISMO PREMIJERU VUČIĆU

15. mart 2016.

Gospodine predsedniče,

Početkom novembra 2015. godine, na otvaranju adaptirane zgrade u Ustaničkoj ulici, rekli ste "da 77,6 odsto zaposlenih u pravosuđu imaju plate ispod 30.000 dina